TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Threshold - For The Journey

Posted by Today's Metal Crew On неделя, октомври 05, 2014 14 коментара

Стилът: Progressive Metal
От/Год: Англия, 2014
Лейбъл: Nuclear Blast
Отнема: ~55 минути 


Някога, когато още не пишех за TMB, се бях срещнал с Testset във връзка с един диск на Megadeth. Тогава го бях питал дали ще има ревю за актуалния по това време "March of Progress". Той каза, че го е прослушал, но нищо не го е впечатлило и надали ще пише за него. Странно дежавю преживях, когато преди дни ме попита дали няма да пиша за "For The Journey" и аз се задавих насред същите думи, които той каза преди две години. И все пак реших да драсна няколко реда. Ей тъй, от куртоазия. 

Отдавна не бях чувал по-сух и безличен албум на Threshold. Дори в компилациите им имаше повече живец. И дори Деймиън Уилсън, който намирам за доста по-интересен вокалист дори от починалия Андрю Макдермот не е в състояние да спаси този албум от посредствеността, в която е затънал. Първото нещо, което излезе в нета от този албум бе "Watchtower On the Moon". Парче, звучащо подозрително като демо материал от "Extinct Instinct" (1997) с острия си клавир, рифове, близки до басовите тонове и припев, на който му се иска да е експлозивен и запомнящ се, но в него липсват много силно тези две качества. Все пак, усеща се, че музиката е добре подредена, и ако игнорирам празнотата откъм нови идеи, трябва да призная, че Threshold са си добри музиканти и са се справили добре с аранжимента. След това Карл Груум ми доказва, че като цяло в този запис ще се страхува да се изсвири някаква нова и нетипична рифовка, а солата му ще са онези от учебника по музика - ще звучат добре, само дето съм ги чувал поне милион пъти. "The Box" носталгично напомня на "Pilot In the Sky of Dreams" и се опитва да бъде краткият разказ в албума - с продължителност 12 минути е най-дългото парче. Не съм съвсем черноглед, басът се чува отчетливо тук и е доста свежо попадение. Въпреки всичко, дължината не е еквивалент на качество (ха) и дори отново да призная, че аранжиментът е много добър (има модулации, развихряне при клавирите, разнообразна структура в ударната секция), все още не съм впечатлен. Корекция - все още съм разочарован. 

"Turned To Dust" описва големите ми очаквания за нещо свежо до момента, въпреки че парчето кара няколко зелени листенца да поникнат на овъглените клонки на надеждата. "Lost In Your Memory" пък започва като парче на Linkin Park и помита плахата ми надеждица че поне нещо ще е наред в този албум. Като цяло до момента Threshold наблягат на по-баладичен звук и явно разчитат, че Деймиън ще спаси творбата. "Autumn Red" се опитва да изплува над посредствеността, въпреки че отново се основава на всички познати пинизи от консерваторията. На "The Mystery Show" вече възкликвам с глас "Ама вие сериозно ли?!" - единствената мистерия тук е защо, защо, защо забиват едно след друго безлични парчета с калпави послания? Личен съвет от автора - не четете текста на това парче! Краят наближава (въздишам с облекчение) със "Siren Sky", което прави някакъв нов блед опит да докаже, че на Threshold не им е било чак толкова трудно, скучно, тъпо и тегаво в студиото. За първи път във "For the Journey" отбелязвам врязващи се рифовки зад китарите. С клизма и доста уговорки се навивам да харесам и текста. Изданието завършва с бонуса "I Wish I Could" в което Деймиън пее "I failed you, I failed you, I failed you...". Pо-силно от всякакъв кисел коментар от моя страна.

Това не е нов албум - това са увисналите сесии от "March of Progress", забърсани от лекия слой прах, комбинирани с малко инатливост от типа "Ще издадем албум на всяка цена!". Threshold са наблегнали на една особено дразнеща част от творчеството си, а именно - да правят мажорни модулации. Никой не може да ме убеди, че в момента тази група е с двама китаристи, или ако успее, ще трябва да ми обясни отново понятието "Progressive Metal". Свенливо давам палци горе за постоянството и хъса, които обаче не струват без покритие. Палец горе и за доста изпъкналите и интересни клавирни партии (барем те се чуха след като орязаха китарите) и за ударната секция. И една последна точка давам за вокалите на Деймиън Уилсън, който отново се е справил достатъчно качествено със задълженията си. Равносметката: за феновете като мен има две-три попадения. За новия слушател обаче най-вероятно ще е истински тормоз да концентрира ушите си за слушане.


+ + + + +
Хубаво е да знаеш, че една от любимите ти групи все още шава.
Вокалната дарба на Уилсън, добри попадения от ударната и клавирната секция.
Аранжиментът и мастерингът са на ниво.


- - - - -
Силен страх/инат да се направи нещо разчупено за конкретния албум.
Кратък албум, почти безсмислен за издаване.
Текстовете на парчетата са обидно семпли и прости. 


IF YOU LIKE
Vanden Plas, Fates Warning, Dream Theater, Queensryche, Ayreon и др.

Автор: Quiksilver
[3.5/10]

Categories: , , , , , ,

14 Response for the "Threshold - For The Journey"

  1. Анонимен says:

    По-нелепо ревю скоро не бях чел тук. Абе хора това не ви е AC/DC !!!
    И стига с това нещо "рифовка" дразнещо е просто, има и друг начин да се изразиш. 3,5 от 10? Вие май се шегувате, навярно ревюиращия е слушал някой друг албум, както доста често се случва тук. По мое мнение албума заслужава минимум 8. За повече не стига, има тук таме някои по-слаби композиции. Отваряйте си ушите и не пишете простотии!

  2. Анонимен says:

    само на мене ли ми се струва или това е най лошото ви ревю.По скоро бих казал ЛОШО ревю защото повечето само истински но това?
    Този албум заслужава поне 7-8/10
    само за информация че открих тази група наскоро и единстения албум които засега съм слушал е този и critical mass

  3. Анонимен says:

    Подкрепям предния коментар. Личи си, че момчето дето е писало ревюто е фен, но е прекалил с критиката и претенциите. Това е първото ревю на сайта, което не ми харесва, а ви чета от 3 години. Но мисля че предните ревюта на Quicksilver ми харесваха, затова засега ще продължавам да го чета. Но май не е дорасъл за THRESHOLD пичагата.

  4. Анонимен says:

    Тука май коментират хора дето не са много на ти с Threshold. Това е най-слабия им албум досега. Който им е слушал поне два албума ще го знае; абсолютно безличен и изсмукан; до 1 седмица няма да помните и 3 секунди от него. Обосновете се вие защо е за 8/10 ама се съмнявам че щще можете.

  5. Анонимен says:

    Ми ти ако не помниш и три секунди си е твой проблем. Какво става ако някой от нас има всичките им албуми на оригинални дискове и е слушал тази група достатъчно за да си направи извода че това ревю не струва? Ти явно си от тези дето са им слушали два албума, и бързат да правят сравнения. Албума не е от най-добрите им, това е факт. Но оценката е повече от неточна и несправедлива. А има и групи чиито албуми трябва да се чуят повече от един път за да може човек да си формира мнението.

  6. Бих искал да ви помоля да запазите добрия тон и да не си принизявате така мненията един на друг. В този сайт нарочно бягаме от подобни спорове. Очевидно всички коментиращи тук са фенове на бандата и е нелепо да се хапете така.

    Нашият автор е дал своята обосновка за оценката си и тъй като ревюто е субективен жанр, е в правото си да я постави. Вие, като фенове на групата, сте в правото си да (не) се съгласите с нея и по желание - да кажете конкретно с какво (не) сте съгласни и защо. Така е най-продуктивно и полезно за всички ;-)

  7. Анонимен says:

    Добрия тон си е налице. Псувни няма, или поне аз не виждам такива, засега. Вашия автор явно НЕ Е фен на групата. Ето, ние казваме с какво сме/не сме съгласни. Нали това е целта на тази опция да се оставят коментари. Пък и в спора се ражда истината, нали. Или ние всеки път трябва да бъдем съгласни с ревютата на вашите автори? Ако е така по-добре премахнете възможността за писане на коментари.

  8. Неслучайно казах "да запазим" добрия тон - защото го има ;-) Опцията за коментари също я има и както виждате, никой не е изтрил негативен коментар от този пост. Никъде никой не е казал и да сте винаги съгласни. Това е самонавиване от Ваша страна.

    Горе казах ясно - нека не си принизяваме мненията - нито на автора, нито на коментиращите. Нямаме проблем с градивната критика. Намесих се само за да пресека евентуални спорове с обиди, а не за да ви хуля, че не сте съгласни (с автора или другите коментиращи).

    И накрая - нека не определяме кой е фен и кой не, защото от такива твърдения стават още по-големи спорове.

  9. Анонимен says:

    Добрия тон си стои, факт. Опцията за коментари също, факт. Не сме винаги съгласни, факт. Самонавиване?. Тук сте в грешка. Факт:)

    Ничие мнение не е принизено, факт.

    Излишно се намесвате, факт:)
    Нямаме намерение да се обиждаме, това все пак е само музика, факт.

    Ревюто е слабо, албумът не, факт. С такива необосновани оценки авторът само се излага, факт:)

    И така...



  10. Анонимен says:

    Няма смисъл от такива ревюта ,доста необективно.

  11. Анонимен says:

    Всеки има право на мнение, но не считам, че е необходимо да се нападате взаимно или да злословите по нечий адрес. Ако на някой не му харесва ревюто, да не го чете; ако желае все пак да сподели какво мисли за него, тогава нека да го направи културно и да вложи малко градивна критика, а не да празнослови и да напада безпочвено. В крайна сметка е предоставено правото на един автор да изрази своята субективна оценка за даден албум, а не да се превръща това в полемика и в повод на някого да си изкарва яда на чужд гръб.

  12. Анонимен says:

    Подкрепям последния коментар с две ръце; аз нарочно спрях след първата намеса на Crew-то, щот наистина добрия тон щеше да изчезне; амааа явно има хора, които не разбират от добра дума и докрай държат само те да са прави и единствени да са най-великите фенове. Особено па така като некой почне да обяснява с ФАКТ ииииииии..... професия хейтър......

    Ама ааайде, живи и здрави сите.

  13. Анонимен says:

    @Анонимен 10 октомври 2014 г., 22:11:

    Къде се нападаме и къде злословим?. Мисля че тук повечето са културни с някои изключения, както винаги. Има хора които не търпят чуждо мнение, и това не ме учудва. В крайна сметка е представено правото на четящите тези ревюта да изкажат своето мнение относно самите ревюта, никой не претендира да е музикален експерт. Повечето сме фенове, и като такива имаме право на мнение.

    @Анонимен 11 октомври 2014 г., 0:38:

    Това че пишете на диалект показва някакъв тип комплексарщина, навярно. Вие си знаете. Отделен е въпроса че изобщо не трябваше да пишете. Хайде да не си пишем кой е хейтър и кой не е, че си смешен?. ФАКТ!!!

  14. Анонимен says:

    Кога ще се научите да уважавате мнението на другите ... Като не ви харесва ревюто, подминавате го, затваряте страницата, и това е, за какво трябва да се карате, не мога да разбера..