TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Eisbrecher - Schock

Posted by Today's Metal Crew On вторник, януари 13, 2015 0 коментара

Стилът: Industrial Metal/NDH
От/Год: Германия, 2015
Лейбъл: RCA/Sony
Отнема: ~49 минути 


Ако има една NDH група, за която без никакви условия може да се каже, че държи ниво и никога не се е отнасяла в ненужни експерименти и промени, то това е Eisbrecher. Така например Unheilig се отдадоха на полуестрадни изпълнения, Megaherz често звучат напълно безидейни и безсилни в композициите си, а Rammstein вече едва се гледат и като цяло може да се каже, че леко избягаха от NDH вълната с LIFAD. Eisbrecher обаче продължават да правят първокласен NDH вече повече от десетилетие и новият им албум "Schock" не само не е изключение от правилото, но редом с "Antikörper" e и сред най-тежките им досега.

Простичко казано, "Schock" е точно албумът, който всеки фен на Eisbrecher би искал да чуе - тежък, силно електронизиран, мелодичен и пълен с NDH хитове, каквито вече все по-рядко се срещат в наши дни. Албумът започва директно с 4 последователни такива - "Volle Kraft Voraus", "1000 Narben", "Schock" (тежък трак с моментално зарибяващ припев - "Schock! Schock mein system!") и "Zwischen Uns". На мощен NDH залагат още започващата с техно бийт и продължаваща със здрав насечен риф "Dreizehn", китарно ориентираната (и може би най-тежка в албума) "Fehler Machen Leute", "Himmel Arsch und Zwirn" и затварящата "So Oder So". Последната ми се очертава като албумен фаворит, но по-интересното е, че изненадва с нещо много нетипично за Eisbrecher - използването на вокални ефекти (малко, от типа на "autotune", но не съвсем) и малко оркестрации. Но нека това не ви плаши - парчето също е сред най-тежките в албума, ефектите не съдържат никакъв "поп" и се вписват много добре. Задължително стигнете и до този трак, за да чуете как Eisbrecher за пореден път са изпреварили времето си.

В албума има още два типа песни и феновете веднага ще се сетят за какво говоря. Единият тип са по-леки, мелодични и "готик" ориентирани (а ла Unheilig), а другият - по-бавни и мрачни парчета. В първата категория попадат "Schlachtbank", "Nachtfieber" и "Zu Retten", а във втората - мрачната и силно електронизирана "Rot Wie Die Liebe" и "Der Flieger". Но каквото и да си говорим и колкото и да са добри някои от тях - друго си е да се съчетаят ниските агресивни вокали на Алекс с ударна доза мощен NDH. Просто... абе, друго си е.

"Schock" се намира някъде между мощта на "Antikörper" и мелодичното хитово звучене на "Die Hölle Muss Warten", но надгражда вече постигнатото в тях с нови страхотни идеи, нови елементи, подобрена китарна работа, по-разнообразни барабани, повече електроника, повече динамика и още по-агресивни (на места достигащи почти до крясъци) вокали от страна на Алекс. Затова мисля, че няма да преувелича ако кажа, че това е един от най-добрите албуми, които Eisbrecher някога са издавали. "Schock" разбива на пух и прах всяка актуална конкуренция в жанра и безапелационно печели задочния спор с близките им по звучене Megaherz и Unheilig, които също издадоха албуми наскоро. С други думи - да му мислят Линдеман и Тегтгрен и да издават нещо върховно, защото "Schock" вдига летвата за жанра много високо още в началото на годината и поне засега не си представям как някой би могъл да я надскочи. Да видим.


+ + + + +
Подобрения във всяко звено - китари, вокали, барабани, бас, електроника, композиране.
Надграждане върху мощта от "Antikörper" и хитовото звучене от "Die Hölle Muss Warten".
В този албум е най-мощният, здрав и разкуфяващ NDH от доста години насам.
Близо половината песни са със сериозен хитов потенциал.

- - - - -
Няколко по-лековати и като цяло - не чак толкова интересни парчета.
 
IF YOU LIKE
Rammstein, Megaherz, Oomph!, Unheilig, Stahlmann, Maerzfeld, A Life Divided и др.

Автор: Testset
[9/10]

Categories: , , , , , , ,

0 Response for the "Eisbrecher - Schock"