TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Majesty - Generation Steel

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, януари 15, 2015 0 коментара

Стилът: Heavy Metal
От/Год: Германия, 2015
Лейбъл: NoiseArt Records
Отнема: ~52 минути 


Още не мога да повярвам, но явно е факт - след 15+ години на сцената, Majesty за пръв път издават албум, в който не звучат досущ като копие на Manowar. Честно казано, след като през 2013-та издадоха цели два слаби албума, не вярвах, че тази група изобщо има бъдеще и се чудех няма ли вече да се разпаднат - или поне да спрат да са чак такова явно и жалко копие на Manowar. И явно са направили второто, защото сега слушам "Generation Steel" и... в него има добри неща. Е, да - още ги има влиянията от Manowar, още се пее по досадните теми за стомана, воини и мечове и все още продукцията им е на ниво от 89-та, но в сравнение с предните два албума "Generation Steel" е направо супер.

В началото на "Generation Steel" никак не му личи, че в него ще има нещо хубаво. Още от обложката може да те обземе досада, а първите няколко парчета звучат като... абе, все едно Епизод се опитват да свирят нещо на Manowar и почти им се получава. И не, сравнението с Епизод не е хвалба. Заглавнaта "Generation Steel" и "Shout at the World" пък май са опити за хитови хеви метъл химни, но е спорно дали притежават нужните качества за целта. "Circle of Rage" и "Damnation Hero" обаче променят картината - скоростни и мелодични, те дават първата надежда, че този албум няма да е провал. След тях идва и 6-минутната, изненадващо епична, включваща детски хорове "Children of the Dark". Композиционно погледнато, това е най-добрата песен, която Majesty някога са писали. А ако я бяха завършили и с хубава продукция - щеше да е супер! Но уви.

"The Last Reward" е баладата в албума, в която чуваме, че вокалистът Тарек владее и друг тип, по-нежни вокали, които всъщност доста повече му отиват от героичното напъване, с което по принцип пее партиите си в Majesty. Самата песен е приятна, въздействаща и като цяло е добър признак, че тази група може най-накрая да претърпи развитие. "Knights of the Empire" връща скоростта и е поредната хубава бърза песен от "Generation Steel", но с нея свършва и всичко интересно в албума. "Rulers of the World" е мелодична и раздвижваща, но влиянието на Manowar отново започва да се прокрадва силно, а в "War For Metal" не само се прокрадва, но и излиза на преден план, връщайки групата обратно в коловоза на Manowar копировачите.

Не знам дали някой от групата си играе да чете ревюта и да си ги превежда, но ако случайно го прави, нека има предвид, че годината е 2015-та и 80-арският звук отдавна не е еквивалент на гаден звук. Това е един от многото проблеми пред Majesty, на които им трябваха повече от 15 години, за да се отърсят поне частично от Manowar-ските си влияния. И все пак, "Generation Steel" е първият истински проблясък на надежда, че тази група най-сетне ще започне да прави нещо "по-свое" и първият албум от "Sword & Sorcery" насам, от който пичовете няма нужда да се срамуват. Пътят напред е ясен - с парчета като "Children of the Dark" и "The Last Reward" Majesty дават индикации, че имат в редиците си достатъчно добра композиционна мисъл и ако я впрегнат правилно, изчистят звука си и спрат да слушат Manowar поне за една цяла година - ги чака светло бъдеще. Ако феновете им не зареват, че си искат обратно Manowar копията, разбира се.


+ + + + +
Един от малкото албуми в историята на Majesty, от които няма защо да се срамуват.
Три много добри скоростни парчета и две учудващо добри 6-минутни композиции.
Отърсване (макар и частично) от досадните и прекалено явни Manowar-ски влияния.
Доста по-добра употреба на клавишните отпреди.


- - - - -
Непълно отърсване от Manowar-ските влияния, особено откъм текстове.
Някои парчета звучат като нещо, което Епизод биха изсвирили в непродуктивен ден.
Рехава продукция с недоизчистен звук - уж за 80-арски ефект, ама...
Опитите за тру-хеви хитове не са им се получили съвсем.

 
IF YOU LIKE
Manowar, Sacred Steel, Stormwarrior, Bloodbound, Grave Digger, Metalium, Епизод и др.

Автор: Undepth
[6/10]

0 Response for the "Majesty - Generation Steel"