TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Finsterforst - Mach Dich Frei

Posted by Today's Metal Crew On събота, януари 17, 2015 0 коментара

Стилът: Black/Folk Metal
От/Год: Германия, 2015
Лейбъл: Napalm Records
Отнема: ~74 минути 


Хе-хе, чудесно начало на 2015-та! С откриващи шумове на тежко падащи резета и скърцащи врати. Все тънко изпипани неща. Дано минaвайки през тях да се отправим към нещо по-добро. Това всъщност е нещо средно представяне на първите секунди от албума на Finsterforst и скромно пожелание към всички, които ще прочетат тези редове (тъй като това ми е първото ревю за годината).

"Ерата на горския блек метъл започна"! Това пък е посланието (или заплахата) от сайта на бандата, с което би трябвало да се съобразим, ако никога досега не сме чували подобно нещо. Няма лошо, разбира се, дори е приятно, че все още има групи, които вдъхновено вярват в корените си. Именно на тази база е поставен и новият албум на бандата. Единственото, което лично мен ме изненада, е преобладаващото средно към бавно темпо в по-голямата част от времето. С останалото, ако трябва да го изброя, отново няма да изненадам никого: хорови припявания, хубави мелодии, приятни оркестрации, накъсани ритми (винаги ги асоциирам с походката на трол, макар че не съм срещал такъв), раздиращи вокали, умерено количество фолк елементи и много, много хъс. За дължината на парчетата е излишно да споменавам, но имайте предвид че има две парчета от по почти 10 минути, едно от ~15 и едно от ~24 минути.

Въпреки идеята на Finsterforst да започнат и завършат албума с величествени композиции, не мисля, че това е сработило съвсем добре, защото силата на албума се крие най-вече в заглавната "Mach Dich Frei!" и "Mann Gegen Mensch". Докато слушайки 24-минутната "Finsterforst" (не, че е лоша) разбираш как преди малко повечето неща вече си ги чул. От друга страна, някъде към 15-тата до към 17-тата минута, при страхотно красива мелодия, съчетание между акустична китара и акордеон, вече си забравил откъде започна всичко и единственото, което до известна степен задържа интереса до края, е все пак желанието да чуеш дали пък няма нещо да те изненада. Е, няма. Съжалявам, че ви разказвам края, но е така. Чакайте, всъщност инструменталът преди него (явяващ се като интро и логично съчетание от имената на парчетата) е нещо много приятно. И точно заради него си мисля как финалът трябваше да е между минутите, споменати по-горе.

За да обобщим - този албум е идеален за определението "пореден". Няма слаба песен, но няма и нещо кой знае колко открояващо се. Долавям идеята за мащабност, от която обаче се губи онази сурова първичност, която мен винаги ме е грабвала в първите албуми на бандите. Все пак на Finsterforst никак не им липсват идеи и вдъхновение, затова с интерес ще очаквам от тях в каква посока ще се развият, а и с нескрито удоволствие бих посетил техен концерт, ако по някаква случайност някой студен вятър ги довее до нашите земи.


+ + + + +
Принципно няма слаби песни.
Редовите парчета са онези, които се открояват над замислените за "величествени".
Много добри фолклорни и оркестрални включвания.
Подходящ за слушане по всяко време (но най-вече през зимата).


- - - - -
Идеята за начало и край на албума с гигантски опуси е малко... изморителна.
Няма я онази суровост, която би подхождала на този тип музика.
Преобладаващо средно темпо, което също изморява и доскучава по някое време.

 
IF YOU LIKE
Kromlek, Equilibrium, Moonsorrow, Finntroll, Thyrfing, Thulcandra и др.

Автор: Nightice
[7/10]

0 Response for the "Finsterforst - Mach Dich Frei"