TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Magic Kingdom - Savage Requiem

Posted by Today's Metal Crew On неделя, март 01, 2015 0 коментара

Стилът: Power Metal
От/Год: Белгия, 2015
Лейбъл: AFM
Отнема: ~57 минути 


Тъкмо си бях направил пица, когато телефонът ми изпищя, че имам мейл. Вътре беше този албум на Magic Kingdom. Пуснах го, заслушах се и ми дойде гениална мисъл - точно като пицата, пауър метълът има нужда от определени съставки, за да е наистина добър. Не може да правиш пица без тесто и пауър метъл без пауър. Много групи опитаха да си правят пауър метъла с хард рок, ама просто така не става. И добре че още има банди като Magic Kingdom, че да си припомним каква е рецептата за качествен пауър метъл.

Настръхнах, когато осъзнах, че от "Symphony of War" насам са минали цели 5 години - сякаш вчера си пусках "Lionheart". Всъщност вчера наистина си пусках "Lionheart". И си го пусках, защото в последно време изпитвах глад за добър, бърз, епичен пауър метъл. Добрата новина е, че "Savage Requiem" го засити доста добре. Същинското начало на албума идва с 7-минутния епос "Guardian Angels", последван от великолепния урок по пауър метъл "Rivals Forever" - редуване на две каси и галопиращ ритъм, мелодичен припев, хорови беквокали и зашеметяващо соло - от какво да се оплаче човек?! Темпото спада леко в мрачната "Full Moon Sacrifice", която пък показва как успешно да се вмъкне малко хард рок, без от това да се губи от мощта на звученето. "Ship of Ghosts" е следващото зверски добро парче, от което много пауър метъл феновете ще получат масивен оргазъм (най-вече заради бриджа преди припева). Почитателите на партия "Атака" обаче вероятно ще спрат албума точно на тази песен, защото в солото ѝ е вмъкнат сегмент от химна на Европа. Аз обаче бих окаружил всички да продължат нататък, защото това е едва средата на албума!

Втората половина на албума идва със заглавната "Savage Requiem" - среднотемпов, героично звучащ трак с малко повече хард рок пеене, но все така от това не се губи пауър метъл зарядът. Малко преди края новият вокалист Кристиан Палин дори изкрещява, да му се неначуди човек. "Four Demon Kings of Shadowlands" е друг 7-минутен епос, който също много ще се услади на феновете на неокласическия пауър метъл. Единственият проблем в тази иначе страхотна композиция е финалната част от солото на лидера Душан Петроси, който малко се олива със скоростното шарене по праговете на китарата си и губи за миг синхрона с песента. Предпоследната "Dragon Princess" пък е най-мелодичната, но и най-сладникава песен в албума, като силно се надявам да не пуснат точно нея за сингъл. Не защото е лоша, а защото всички други песни в албума са по-добри от нея. Финалът идва с "Battlefield Magic", където пауърът отново е "на макс" - скорост, двойни каси, двойни сола, героични вокали, сола, мелодични припеви и силни клавишни и симфонични партии.

"Savage Requiem" е пауър метъл албум такъв, какъвто винаги бих искал да чуя чуя - мощен, скоростен, епичен, мелодичен, виртуозен, разкуфяващ и разпяващ. Всички песни в него са дълги по около 6 минути, но дължината им не само не се усеща, а и те оставя гладен за още. Някои ще кажат, че този тип пауър метъл е прекалено стереотипен, но да се оплачеш от толкова качествена музика в жанра си е направо грехота, имайки предвид колко много пауър банди загубиха идентичността си и енергията в музиката си в опити да не бъдат "стереотипни". Единствените недостатъци в "Savage Requiem" са някои малки грешки в иначе виртуозните сола на Душан Петроси (в едно от солата се чува пукане, в друго се губи синхронът с песента) и неподходящата сладникавост на "Dragon Princess", която обаче приемам в името на разнообразието. Оттам нататък "лабаво" просто няма! Абсолютно задължителен албум за всички фенове на жанра! А сега отивам да си доям пицата.

 
+ + + + +
Урок по неокласически пауър метъл - мощен, скоростен, епичен, мелодичен и виртуозен.
Новият вокалист Кристиан Палин (ex-Adagio) се справя блестящо със задачите си.
Солата на Душан Петроси неколкократно ще ви отвеят перчемите.
Грандиозност, изградена от огромно количество изпипани малки детайли.


- - - - -
Някои проблеми с децибелите на солата + едно оливане в свиренето им.
Скучно и леко ненужно интро + странна сладникавост в "Dragon Princess".


IF YOU LIKE
Iron Mask, Dreamtale, Adagio, Orden Ogan, Derdian, Rhapsody(тата) и др.

Автор: Testset
[10/10]

0 Response for the "Magic Kingdom - Savage Requiem"