TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Manntra - Venera

Posted by Today's Metal Crew On събота, март 21, 2015 1 коментара

Стилът: Balkan Industrial Metal
От/Год: Хърватия, 2015
Лейбъл: Croatia Records/Kontra
Отнема: ~38 минути 


Да, понятието "балкански индъстриъл метъл" съществува и неговото олицетворение е хърватската група Manntra. Вторият им албум "Venera" залага на дори повече балкански фолклорни мотиви от дебютния "Horizont", като този път даже се срещат и мотиви от българска народна музика. Като допълним и факта, че Manntra пеят на родния им хърватски, балканската картинка добива съвсем ясни очертания.

Отварящата "Bijeli Prah" ("Бял прах") ни устройва балканско посрещане с духова музика (тип "Брегович"), преливаща в насечен китарен риф и мелодичен припев. Следващата "Sin" ("Син") пък е приятната изненада за нас, българите, тъй като основният повтарящ се мотив е семплиран от българската народна песен "Еж и желка" ("Таралеж и костенурка"). "Тръгна желка на оранье, дам-барадум-барадум-ба-ба! На оранье на копанье, дам-барадум-барадум-ба-ба!" - пеят нашите певици, а над тях се сипят здрави рифове. Опитах се да обясня на пичовете от Manntra за какво става дума в песента и преведох историята ѝ на английски. Аз пък сега ще ви я разкажа на български, за да си представите как звучи отстрани.

Един ден костенурката тръгнала на оран. Впрегнала два гущера и една змия и заорала. Била си приготвила погача и супа от мухи. Дошъл таралежът, прегърнал я и я целунал, след което я ухапал и ѝ изял всичкото ядене тоя нагъл гъз. Дълбоко възмутена, костенурката решила да осъди таралежа. Отишла при кадията и му разказала какво е станало. Уви, той също се оказал задник, защото ѝ казал: "Ти си мома, дома седи - он е момче, така чини!". Отчаяна от сексизма и предубедената правосъдна система, костенурката казала: "Е кадио, ефендие! Криво седи, право суди, яли стани я да судам!". Историята премълчава какво животно е бил кадията (вероятно свиня), както и дали е отстъпил поста си на поруганата и от таралежа, и от закона костенурка.

Край на лиричното отклонение. Продължаваме нататък с бавничката, но много мелодична "Duboko" ("Дълбоко") и играещaтa роля на сингъл "Vila". Настроението рязко се сменя с "Mornar" ("Моряк"), в която няма китари с дисторшън, но за сметка на това има акордеон и много красива моряшка мелодия. Надушвам и че песента е вдъхновена в немалка степен от "Reise, Reise", но това са само мои лични подозрения (като и дума не отварям за "пощипвания", говоря само за влияния). "Put" ("Път") е още една от песните в албума, към които е заснет клип и има защо, тъй като парчето е сред най-хитовите в "Venera". По нищо не му отстъпва и заглавният трак, в който бих казал, че надушвам и силно NDH влияние. "Venera" има и един от най-зарибяващите припеви в албума. Последните два трака пък осезаемо свалят темпото, като "Stranci" определено можеше да има и по-кратка интродукция, докато "Crni Čovjek" ("Черен човек") може да мине за единствената балада в албума. Включващите се към края ѝ детски хорове пък дават един много емоционален завършек на диска.


Докато в "Horizont" успях да намеря не един и два недостатъка, то ми е трудно да посоча конкретни такива в "Venera", което значи, че Manntra са си свършили работата дори още по-добре този път. Леко скучно ми стана чак към края, но наличието на една баладична песен не е обективен недостатък. Дори инструменталът "Put 2" много ми допадна, а аз никак не съм фен на инструменталите по принцип. Затова, като се има предвид колко лесно се запяват и запомнят текстовете на хърватски, както и че това е една от много малкото добри балкански индъстриъл метъл банди изобщо, не виждам защо да не дам на "Venera" една заслужено висока оценка.

+ + + + +
Индъстриъл метъл с балкански мотиви, че и изпят на хърватски - няма да намерите такъв другаде.
Много добър, ненатруфен, изчистен, китарно ориентиран звук.
Много зарибяващи мелодии, особено из припевите.
Лесно запяващи се и лесно запомнящи се текстове.
Мотиви от българска народна музика (от песента "Еж и желка") в "Sin".


- - - - -
Има наченки на доскучаване в последните два трака.
Може би малко в повече от необходимото се разчита на готови семпли.
 
IF YOU LIKE
Omega Lithium, Neurotech, Rasta, Zavod, Ruoska, Rammstein, Treibhaus и др.

Автор: Testset
[8.5/10]

Categories: , , , , , , ,

1 Response for the "Manntra - Venera"

  1. Анонимен says:

    екстра е..