TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful

Posted by Today's Metal Crew On неделя, март 15, 2015 15 коментара

Стилът: Symphonic Metal
От/Год: Финландия, 2015
Лейбъл: Nuclear Blast
Отнема: ~79 минути 


Как се започва ревю за нов албум на Nightwish? Трябва ли да говоря за Анет? Колко хора ще ме обявят за луд, задето албумите с нея са ми любимите на Nightwish (макар и не заради нея и гласа ѝ, а просто защото композициите в тях са най-добрите, които групата някога е правила)? Пука ли му на някого, че не тъгувам за Таря? Ще се засегне ли някой ако припомня, че Флор Янсен се надвикваше с инструментала в последния албум на ReVamp? Да се чудя ли за какво им е гайдар? Изобщо - трудно е да се пише за албуми на големи групи, защото все ще има несъгласни и засегнати. Затова започвам директно и конкретно - пък каквото стане.

"Shudder Before the Beautiful" е идеалният избор за откриващ трак. Този тип бомбастични оркестрации и агресивни рифове се превърнаха в нещо като запазена марка на групата след успеха на песни като "The Poet & The Pendulum" и "Storytime". Флор също се включва със самочувствие и не само не се надвиква с инструментала, ами дори е малко тиха покрай него. Искрените ми овации ми обаче отидоха за надсвирването между китара и клавишни в средата - ето така го правят финландците! Липсваха ми подобни елементи в музика на Nightwish напоследък и много се радвам, че ги чух още в първата песен от новия албум. Следващата "Weak Fantasy" пък някак иронично се самоописва със заглавието си. Някой нещо си е фантазирал, но слабо и крайният резултат е малко скучен. Песента прилича на нещо, което Helloween не са посмели да сложат в "Rabbit Don't Come Easy" поради липса на фантазия в рифовете. Песента става интересна чак на третата си минута при рязкото включване на Трой Донъкли, последвано от епичен пасаж с вокалите на Марко Хиетала. Тук се зачудих доколко нужен е всъщност Трой Донъкли (нито дума против очевадния му талант) на групата във всяка песен, защото в случая неговата част няма нищо общо с песента и сякаш е там, колкото да го "вместят". Виж, ролята му в сингъла "Élan" вече е по-сериозна и отговорна, тъй като на неговите фолк мелодии се крепи кажи-речи цялата песен.

Смесицата от бомбастични оркестрации и агресивни рифове се завръща в "Yours Is an Empty Hope" и "Endless Forms Most Beautiful" - разнообразни, интересни песни, пълни с купища непредвидими, но зашеметяващи хрумвания, след които няма как да не аплодираме маестро Туомас. Но какво се случва около тях? "My Walden", например, е мелодичен, но лесно забравим трак, спасен от хубавите фолк мелодии на финала си. В "Our Decades In the Sun" и "Edena Ruh" обаче Флор сънливо мрънкя нещо, а китарите, изсвирени с възможно най-средното темпо на света, предизвикват неумолими прозявки и дори "спасителните операции" не помагат особено. "Alpenglow" ме събуди, но не защото ме хвърли в екстаз и удивление, а за да проверя дали случайно не слушам "Bye Bye Beautiful", защото рифът в началото звучи доста познато. Хубава работа, Nightwish да се самокопират? Изключвайки това, песента е окей, но също влиза в графата "лесно забравими".

Ако някой случайно не си е доспал, има още 6 минути да го стори с протяжния инструментал "The Eyes of Sharbat Gula". И после още толкова, докато нещо се случи в 24-минутната "The Greatest Show on Earth". Ако махнем 14 напълно излишни минути от нея, тя би била една от най-добрите композиции в дискографията на Nightwish и затова се дразня много. Защото една прекрасна песен просто е накъсана с ненужни интерлюдии - животни реват, вятър вее, море шуми, разказвач приказуе, жаби крякат, таралеж пърди - кому е нужно всичко това и защо трябва да чакам до 12-тата минута, за да чуя едно от най-добрите неща, които съм чувал някога от Nightwish? И леле, колко е добро! Здравият риф, правият ритъм, електрониката, гласът на Марко, най-накрая и разгърнатият глас на Флор - ей това чаках цял албум! И затова се чудя - дори 9-10 минути да беше дълга песента, пак щеше да е грандиозна и епична, защо трябваше да се престарават с още 14-15 минути отгоре?

Както би казал един голям доктор хонорис майна, албумът е ту партс. Фифти-фифти. Фърст халф веру гуд, секънд халф айм ноу лайк. Една голяма част от албума е силна, интересна, разнообразна и представя групата в най-добрата ѝ светлина. Другото лице на албума обаче е някак скучно, отегчително и безинтересно, та чак да се чуди човек как една и съща група може да се представя толкова противоречиво в рамките на един-единствен албум. Това обаче не значи, че ще дам на албума средна оценка, както може би би следвало да сторя логично. Защото по-скучните парчета не са чак пък толкова лоши и със сигурност ще си имат своите фенове, а някои от добрите са толкова добри, че може да се прехласне човек. Оттук нататък остава само да видим дали Флор ще звучи по-уверено занапред, дали Трой ще си намери мястото без да му се налага да го "вмъкват" зорлем из песните, както и силно да стискаме палци на Юка да се пребори успешно с инсомнията.

+ + + + +
Куп страхотни композиции, пълни с мощни оркестрации, здрави рифове и оригинални хрумки.
Въпреки някои забележки, Флор се вписва толкова плавно, че сякаш винаги е била част от тази група.
Противно на очакванията ми, Трой се включва добре с някои много зарибяващи фолк мелодии.
Дори по-слабите парчета не са чак толкова откровено лоши.

 
- - - - -
Половината албум е сравнително безинтересен, а често дори и прозявъчно протяжен.
Флор определено може да си разгърне гласа още малко (стига да не се надвиква с инструментала).
Трой продължава да има роля като на гост-музикант.
Една 24-минутна песен, от която 14 минути са почти напълно излишни.

 
IF YOU LIKE
Xandria, After Forever, ReVamp, Tarja, Within Temptation, Epica и др.

Автор: Stahley
[6.5/10]

15 Response for the "Nightwish - Endless Forms Most Beautiful"

  1. Анонимен says:

    'животни реват, вятър вее, море шуми, разказвач приказуе, жаби крякат, таралеж пърди'

    РЕВА!!!!!!!!!!!!!

  2. Анонимен says:

    Слабо ревю, усетили сте само едно самокопиране, а има доста, и то доста по-очевидни. И от кога средно темпо е минус (игнорирам степенуването на качествено прилагателно) ????

  3. Анонимен says:

    Честно казано, противно на очакванията, албумът ми хареса... Както ми хареса оплютия втори албум на ReVamp, но сега не това е темата. Та за EFMB
    SBTB - основната тема повтаря Storytime и Master Passion Greed, но някак си не мога да не я харесам - първо заради завръщането на Eмпу и второ заради Флор, напълно влязла в ролята на Тони Како (сериозно - припевът звучи като изваден от албум на Соната)
    Weak Fantasy - тук е доволно оплюта, но на мен пък ми е една от любимите в албума.
    Elan - една от онези песни, които трябваше да са акустични.
    WIAEH - отвратително безидейна.
    затова пък Our Decades in the Sun ми се нарежда сред любимите балади на групата.
    My Walden - тук Трой е причината да харесвам песента, а и припевът не може да ме остави със сериозна физиономия.
    EFMB - разгул на безидейността.
    Edema Ruh - песен за фентъзи пътуващи цигани... Мерси
    Alpenglow - нищо ново или нечувано, но пък песента е повече от прилична
    Sharbat Gula - допадна ми, въпреки че е далеч от най-интересния инструментал, който финландците са записвали.
    Дотук оценката щеше да е 6-7
    Но се случи The Greatest Show on Earth - песента, която успя да ме изпрати 4,6 млд. годишно пътешествие във времето и успя да разкаже историята на един свят, зароден от потоци лава, скали и облаци прах, един свят сега гъмжащ от мимолетен живот... Нашият свят.
    Заради тази песен оценката ми рязко скочи на 9.

  4. Анонимен says:

    Ревюто е супер като изказ и са отбелязани повечето проблеми и попадения. Само че има още песни, с които се самокопират, а авторът или не ги е забелязал - или не ги е споменал. Една единица надолу бих свалил аз от оценката.

    Искрено ваш колега от телевизията.

  5. Анонимен says:

    Edema Ruh са пътуващи артисти и музиканти от фентъзи поредицата на Патрик Ротфус - "Името на вятъра".
    Книгите са страхотни и си заслужава да се прочетат.

  6. Анонимен says:

    Абе то хубаво ревюто,ама как го направихте като албума не е излязъл още?Излагате се!!!

  7. Анонимен says:

    В маймунда го има бре човек, иначе разбирам защо няма коментар за песента Endless forms most beautiful...това е най скучната и безидейна песен в целия свят

  8. Чак пък да се излагаме? :D Много често получаваме журналистически промо-копия преди дадени албуми да са излезли и им правим ревюта преди официалните релийзи. Не и в този случай де - на Nuclear Blast специално ги чакаме да изтекат в нета и тогава вече ги ползваме за журналистически цели :D

  9. Анонимен says:

    Да,аз това имах впредвид.Че въз основа на пиратско копие правите ревю.Излагането е в смисъл че показвате че подкрепяте(а и го вършите)нелегалното записване на албумите,което е недопустимо за такъв,иначе информативен сайт.Като не ви се дават пари за купуване на един диск,поне да бяхте изчакали датата на излизане на диска.Така нямаше как да ви обвинят че сте го свалили нелегално. Ако всички го правеха,няма да има на кого да правите ревюта.И да,аз не съм го свалил,не съм го чул още-чакам си диска да дойде.Звуча като тъпак,нали?

  10. Така, ще пробвам да ти обясня "защо става така" :-)

    Въпросното "пиратско копие" всъщност е изтекло чуждо промо, по което много други журналисти си правят ревютата. Не всеки получава WAV или дори 320kbps файлове и се работи с каквото има. Някои лейбъли пращат дори 128kbps файлчета, които са с ужасно качество. Но дори тогава не е чак толквоа трудно да се направят изводи.

    След това, многократно сме се обявявали против нелегалното разпространение на албуми. Проблемът обаче не е толкова в свалящите, колкото в разпространяващите. Тези, които "лийкват" неща в нета, а се имат за журналисти. Тези, които прецакват бандите по подобен начин. Да не мислиш, че на някоя банда ѝ пука, дали албумът им ще го има в нета, след като веднъж е излязъл? Живеем в такава епоха, че този, който иска, си купува това, което е свалил, ако го е харесал достатъчно. Сам можеш да видиш от снимките в сайта ни с колко точно пари се ръся аз лично всеки месец за дискове и плочи. Имам промотата за тях седмици, а понякога дори месеци преди това. Свалям си ги и от разни сайтове. И после си ги купувам. Свалянето само по себе си не е престъпление - разпространението е. И отговрник е този, който пръв "лийкне" дадено нещо в нета. Нататък по веригата някой нещо някъде ъплоуднал - никой не се интересува от подобни нарушения. Веднъж изтече ли - това е. Затова и промотата са маркирани - за да се разбере веднага кой ги лийква. Също така, на сайта е забранено да се дават линкове към нелегално съдържание. Някой може да каже "лийкна", или да подскаже къде го има. Това не е незаконно.

    Иначе аз съм си поръчал лично earbook изданието, така че няма как да ми звучиш като тъпак. Уважавам хората, които си купуват оригинална музика и се учудвам с възхита на волята на хората, които могат да дочакат физическите си копия, без да свалят нещото, ако вече го има в нета.

    Така че, в най-общи линии, би било престъпление, ако ей сега ти дам линк за новия албум на Kamelot, да речем. Слушането на лийкнат релийз, особено пък за журрналистически цели, е много, много честа практика и надали има исторически случай, в който да има наказани за подобно нещо. Няма лейбъл, който да откаже малко повече публичност ;-)

  11. Анонимен says:

    Благодаря.Много изчерпателно беше.Общо взето ми стана ясно.Съжалявам ако сте се засегнали.Аз също свалям музика,не мога да отрека.Но свалям по скоро непознати за мен групи,защото как да закупя нещо дето не знам дали ще ми хареса.Специално за Nightwish не се поколебах защото ЗНАМ че ще ми хареса.Както и да е.Ще устискам още малко.Наздраве!

  12. Анонимен says:

    Само да добавя-всъщност не съм ви прочел ревюто,защото не искам да знам как е албума.Сигурен съм че е добър,нали?

  13. t-rex says:

    Как протече запознанството ми с този албум:
    1 слушане: СТРАХОТЕН албум а Флоор има страхотна техника
    2 слушане: Много добър албум
    3 абеее нещо почна да ми доскучава. С Флоор има някакъв сериозен проблем.
    4 добър е албума ама нищо особено
    5 слушане- ако не беше Найтуиш щеше да мине за приятен албум. Флоор не показва нищо особено.
    6 слушане- трябва да се приеме истината- скучен албум. Най-слабият на Найтуиш. Господина с шапката имаше някакви душевни драми и правеше страхотни албуми. Сега вече няма драми и съответно прави албум дето ... бе то добре е младежта да научава за Дарвин и т.н. ама .... и въобще така няма да стане.
    7 слушане- от мен да мине имаше такова- проблема на Флоор е че е много много добра певица и пее без грам чувство- няма никаква емоция. Анет Олзон може да нямаше нейните данни но имаше много емоция в изпълненията.
    8 слушане- такова няма да има защото размених диска срещу диска на терион от 2012 и не съжалявам. Ще продължавам да си слушам най-великият албум на Найтуиш- Imaginaerum (един от най-великите концептуални албуми ВЪОБЩЕ). Ако Холопайнен продължава да се чувства готино и следващият албум няма да го бъде. В такъв случай по-добре да предостави на друг от групата писането поне временно и да пусне Марко да пее поне 50% от времето!!! Или да се пенсионира и да разпусне групата- така или иначе явно няма да дойдат в България.

  14. Анонимен says:

    Лично мое мнение,като фен на групата от 2000 год. е че албума не е лош.Въпреки че наистина си има и някои по- слаби детайли,но нека не бъдем чак такива максималисти.И пак лично мое мнение иструменталите са перфектни,казвам го като непрофесионалист китарист,специално за китарите на Емпу позицията ми е твърда.

  15. Анонимен says:

    Албумят е страхотен лично на мен много ми харесва , най-накрая някоя група която да не опява някакви религии и разни подобни глупости... Евала 21 век сме.