TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Gloryhammer - Space 1992: Rise of the Chaos Wizards

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, септември 07, 2015 7 коментара

Стилът: Galactically Epic Power Metal
От/Год: Великобритания/Швейцария, 2015
Лейбъл: Napalm Records
Отнема: ~48(+5) минути


Действието в този албум се развива в далечното бъдеще (!) на 1992-ра, когато злият магьосник на хаоса Зарготракс се превръща в заплаха за света и единствено Ангъс Макфайф може да го спре. Да, Gloryhammer пренаписват историята в новия си пауър метъл шедьовър "Space 1992: Rise of the Chaos Wizards". Така че ако харесвате пауър метъл, четете внимателно нататък и си пригответе лигавник за 25 септември, защото това чудо тук спокойно може да е основен претендент за "пауър метъл албум на годината".

Предишният албум на Gloryhammer беше страхотен, но този е дори по-добър. "Space 1992: Rise of the Chaos Wizards" e епичен, галопиращ, зарибяващ и извънредно свеж. Това се получава, когато имаш креативна свобода и знаеш, че можеш да осъществиш и най-щурите си идеи - като например, да направиш пауър метъл песен с 90-арски диско бийт, каквато е великолепната "Universe on Fire". Или пък да направиш епични пауър метъл химни със заглавия като "Goblin King of the Darkstorm Galaxy" и "Questlords of Inverness, Ride to the Galactic Fortress". А като си говорим за епични пауър метъл химни, великолепни примери и уроци за това са "Legend of the Astral Hammer" (която ще си запеете от първата секунда) и заглавната "Rise of the Chaos Wizards". С допълнителна зарибяваща сила пък идва "The Hollywood Hootsman", която мога да се обзаложа, че ще бъде пусната като сингъл и ще получи видеоклип. Но да видим.

Скоростта в албума е много висока, но ако някой иска още по-бързи двойни каси и още повече динамика, то просто трябва да стигне до "Heroes (of Dundee)". За тези, за които епичността никога не е достатъчно пък е предвиден 10-минутният епос "Apocalypse 1992", с който в общи линии албумът свършва. Вярно, след него има едно почти 5-минутно аутро, озаглавено "Dundax Aeterna", но то по-скоро виси като една ненужна и дълга опашка, отколкото да затваря историята по някакъв начин - предишният трак се справи идеално с това.

Като махнем интрото и аутрото, в албума има чисто на чисто 9 песни, 7 от които са наистина добри. Единствено "Victorious Eagle Warfare" не ги достига и до известна степен влиза като пълнеж, а от така епично озаглавената "Questlords of Inverness, Ride to the Galactic Fortress" просто очаквах повече. Оттам нататък в този албум просто няма слаба минута - епичен галопиращ трансгалактически пауър метъл с хорове, оркестрации, реверанси към класическата музика (в "Legend of the Astral Hammer)", герои, дракони, зли магьосници и какво ли още не. С две думи - всичко, което бихте искали да чуете в един пауър метъл албум. Очаквайте го с нетърпение!


+ + + + +
Идеалният пауър метъл - епичен, скоростен, галопиращ, мелодичен, зарибяващ и свеж.
Редица химноподобни песни с гигантски хитов потенциал.
Разнообразие от елементи - симфонични, електронни, от класическата музика и прочие.
Налудничава, но завладяваща и грабваща вниманието история.


- - - - -
Аутрото е една прекалено дълга, унило висяща опашка.
Две песни, които не отговарят съвсем на заложения висок стандарт и леко убиват инерцията.


IF YOU LIKE
Hammerfall, Alestorm, Emerald, Dreamtale, Magic Kingdom, Derdian, Powerwolf и др.

Автор: Testset
[9/10]

Categories: , , , , , ,

7 Response for the "Gloryhammer - Space 1992: Rise of the Chaos Wizards"

  1. Stako says:

    Не съм чул албума, но съдържанието във видеото от линка е всичко освен галопиращо, пауър, спийд или епично. Направо ми идеше да заспя, а в добавка отегчителния, архаичен текст ми дойде в повече.
    Заинтригуван съм, но ако повечето песни са дори наполовина като тази от видеото, ще ми е трудно да не оспоря жанра на групата.
    Поздрави!

  2. Специално тази песен е единствената в албума с това звучене, наистина (макар че пак много си я харесвам). Изчакай албума и ще видиш, че ревюто не лъже :D

    Поздрави!
    - Testset

  3. Stako says:

    Дадено. :) И без това съм решил да го пробвам, слуша ми се хубав Пауър. Мерси за отзива!

  4. winston says:

    Налудничава група, наистина. И колкото и да са смахнати GLORYHAMMER, слагат почти всички пауър метъл банди (та да не кажа и съвсем всички, наред с пионерите) в малкия си джоб. Най-якото при тях е как с такива пародийни песни свирят с пъти по-добре от групи, които се смятат за сериозни :)
    А колкото до "Universe On Fire", наистина звучи като денс хит, облечен в метални одежди.

  5. Анонимен says:

    Явно е въпрос на вкус. Мен точно Universe on Fire ми е много свежа, може би точно защото е различна.

  6. Анонимен says:

    Galactically Epic Power Metal :DD

  7. Анонимен says:

    Току-що свалих албума и всичко е точно както е описано в рецензията. Направо все едно го бях чул вече, браво на автора!