TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Solution .45 - Nightmares in the Waking State (Part 1)

Posted by Today's Metal Crew On неделя, ноември 15, 2015 0 коментара

Стилът: Melodic Death Metal
От/Год: Швеция/Финландия, 2015
Лейбъл: AFM
Отнема: ~60 минути


От години чакаме нов материал от Solution .45, а особено след великолепния дебютен албум всички очаквания към новия материал бяха подобаващо високи. Сдобих се с промото на албума около 20 дни преди релийза му и веднага си го пуснах, жаден за добър MDM с гласа на Алвестам. Докато го слушах играех "Heroes of the Storm" (честит ми 1-ви ранк) и... не запомних нищо от албума.

Казах си, че това се дължи на факта, че вниманието ми бе заето с друго и продължих да слушам жадно албума на другия ден, но нещата не се промениха. Още първата "Wanderer From the Fold" не започва супер убедително, а липсата на чисти вокали е изненадваща и осезаема. Това е странно решение, тъй като голямата сила на Алвестам е в чистото пеене - и не че екстремното му е слабо, но без контраста с чистото, просто не е същото. След това обаче идва страхотния сингъл "Perfecting the Void", а след него и "Bleed the Heavens Dry", която залага предимно на чисти вокали и поддържа високото ниво от втората песен. Китарите продължават да са ясни, с готини и отчетливи рифове и сола, но някак нещо им липсва (да, Пер Нилсон най-вече, хах! - бел.ред.). Вторият сингъл "Winning Where Loosing is All" поддържа използването предимно на чисти вокали и "хитовия" потенциал, но последната му минута е доста ненужна и дори дразнеща. "In Moments of Despair" обаче е убийствена балада. Лекият инструментал, нежното пиано, красивата мелодия и невероятния глас на Алвестам са просто прекалено добра комбинация, а когато композицията се разгърне и се добавят симфоничните елементи, можем само да затворим очи и да слушаме.

След нея идва втората половина на албума, от която, да ви кажа честно, след 10 цялостни слушания на албума и още много частични, не запомних нито една песен. Не казвам, че песните са слаби, но нещо им липсва и не съм сигурен точно какво. Може би го няма го запомнящият се елемент? Не знам. Не мога обаче да не спомена страхотните сола в "Second to None" и "Wield the Scepter", както и съвсем леката фонова електроника в "Targeting Blaze". На тази песен може много да се издразни човек, защото разчита на мощен риф и екстремни вокали, контрастиращ с леки куплети, които обаче сякаш нямат нищо общо с песента. А можеше да е толкова яка, пу. "Alter (The Unbearable Weight of Nothing)" е втората песен без чисти вокали, но в екипа още спорим дали е най-незапомнящата се, най-прогресарската, или най-тежката в албума. За десерт е оставена близо 12-минутната "I, Nemesis", която май е трябвало да е епична, но вместо това звучи по-скоро като провлачен 6-минутен трак на наполовина забавени обороти. Протяжно темпо в толкова дълга песен почти винаги е лоша идея, а да не говорим, че последните 2 минути са напълно излишни.

Абе, албумът е добър, ама... нещо му липсва (да, Пер Нилсон! - бел. ред). Надявам се, че никой няма да си помисли обратното, въпреки негативните ми думи. Просто очаквах много повече от бандата и вероятно заради това останах малко разочарован. И определено смятам, че дебютът им отпреди 5 години беше много по-добър. Чуйте NITWS (Part 1) и преценете сами колко си струва, защото в днешно време MDM е толкова занемарен жанр, че като цяло релийзите в него са рядкост, особено пък добрите такива. Просто не очаквайте шедьовър или нещо по-добро от "For Aeons Past", защото поне с първата част на NITWS няма да го получите.


+ + + + +
Отчетливо присъствие на всеки от четиримата музиканти.
Добри китари и много (и в двата смисъла) солидни сола.
Няколко хитови композиции и една направо невероятна балада.


- - - - -
Спомням си песни от албума им от преди 5 години, но не повече от два припева от този.
Проблеми със силата на вокалите, които малко или много се губят в микса от време на време.
Последната песен си е един 12-минутен минус.

 
IF YOU LIKE
Scar Symmetry, Mors Principium Est, Universum, Disarmonia Mundi, Kiana и др.

Автор: Reksy
[7/10]

0 Response for the "Solution .45 - Nightmares in the Waking State (Part 1)"