TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Devin Townsend Project - Transcendence

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, септември 05, 2016 1 коментара

Стилът: Epic Progressive Metal
От/Год: Канада, 2016
Лейбъл: InsideOut/HevyDevy Records
Отнема: ~64 минути


HevyDevy е несериозно забавен прякор за толкова сериозно добър композитор като Devin Townsend, който твори неуморно под различни псевдоними и с разнообразен състав, но стилът ѝ всеки път се разпознава безпогрешно. Характерната стена от звук, която се стоварва върху ни с всеки следващ албум на Devin Townsend Project е част и от "Transcendence". Той обаче се простира и извън границите на очакваното.

Това е първи албум за чичо ви Девин, в който той се престрашава да направи кавър - "Transdermal Celebration" на Ween, и силно вярвам, че аргументацията му е добре обоснована. Впрочем, запознавайки се с оригинала на песента преди да прослушам албума, вече си представях как би звучало парчето след като е преминало през the Devin Townsend treatment. Без разочарования. Получих точно това, което очаквах и което се надявах да получа. Всъщност, мога да твърдя същото за албума като цяло. Очаквах твърде много, защото това е Devin Townsend, по дяволите, и получих точно толкова, защото това е Devin Townsend, по дяволите. Девин, който всеки път надскача себе си, без да прави нещо особено. Девин, който си подбира хората внимателно, тъй щото да се подобрява прогресивно. Девин, от който хем очакваш да направи неща като "Failure", "Secret Sciences" и смазващата близо 10-минутна "Higher", но накрая пак се учудваш как все успява да надскочи очакванията ти. Как пък веднъж не се разочаровах от Devin Townsend?!

Снажният млад момък включва в "Transcendence" и една интригуваща фактологически песен: "Stars". През ноември 2015-а Девин приема предизвикателството да композира и запише песен в рамките на два часа. Това се случва пред камерите на Toontrack и въпреки колебанията си относно бъдещето на тази песен - дали ще бъде използвана за нещо или не - Девин е стигнал до логичния извод, че историята ѝ ще бъде интересна за всеки, докоснал се до албума му. Да, вярно, може и да не е най-гениалната част от "Transcendence" (защото това е "Stormbending" според мен), но е чудесно от гледна точка на създаване.

В "Transcendence" добрият ни приятел Ziltoid звъни на пожар, откриваме и малко "Epicloud". Концепцията е сходна: Девин създава впечатляващо грандиозна музика и играе на надскочи кобила сам със себе си, както прави с всеки следващ албум. И тъй, нашата канадска музикална вселена композира "Epicloud" с идеята да продължи закономерностите, зададени в "Ziltoid" the Omniscient" и 4 години по-късно трилогията е наглед завършена с Transcendence. Обяснявам си го така: след като най-накрая намира дълго лелеяната перфектна чаша кафе, отпивайки от нея, Ziltoid пътува през времето и пространството (под съпровода на "Epicloud", разбира се), намира себе си в блажените Елисейски полета и достига нирвана - това е "Transcendence".

Самсарата и нирваната, алфата и омегата на творчеството на Devin Townsend са събрани в този албум, който може и да (не) бъде описан като върховната точка на възможностите на музиканта, композитора, текстописеца, певеца... но определено затвърждава върховите му позиции в света на музиката изобщо - не само в метъла. Защото да сътвориш нещо така многопластово и все пак унифицирано изисква рядко срещан майсторлъка.


+ + + + +
Нестандартен подход към подбора на песни.
Anneke van Giersbergen е идеален избор за вокал, безапелационно, винаги и всеки път.
Формулата на успеха: "нови похвати + стари умения" действа безоткатзно.


- - - - -
Донякъде предвидим Devin.

IF YOU LIKE
Ayreon, Dream Theater, Therion, Threshold, Strapping Young Lad, Opeth и др.

Автор: Valkyrja
[9/10]

1 Response for the "Devin Townsend Project - Transcendence"

  1. Анонимен says:

    "Предвидим Девин" е оксиморон, човече