TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Bloodshot Dawn - Reanimation

Posted by Today's Metal Crew On петък, декември 01, 2017 0 коментара

Стилът: Melodic Death Metal
От/Год: Англия, 2018
Лейбъл: Hostile Media
Отнема: ~44 минути


Искахме първото ни ревю за албум от 2018-а да е за нещо наистина готино - и си признавам, че не очаквах този албум на Bloodshot Dawn да е ЧАК пък толкова як, но колкото повече го слушах, толкова по-добре ми идваше. Ето това е як мелодичен дет - с модерен, много добре изчистен звук, без чисти вокали, страхотна китарна работа и караща те да се смажеш от куфеене ритъм секция. Не знам дали е защото някога бях барабанист, но имам силен афинитет към добре озвучените барабани, а в "Reanimation" те са на страхотен преден план. Пък само те да бяха за хвалене, ехее!

"Reanimation" е по-близо до чистия дет метъл, отколкото до мелодичния, но малко то количество клавишни и страхотните мелодични рифове тук-там ме накараха да сложа това определение за стила им. Е, няма да разберете защо съм го сторил, ако чуете само откриващата "Seared Earth", която си е дет метъл отвсякъде, ако не броим брейкдауна към края, подходящ по-скоро за някоя деткор банда. В близо 6-минутната "Graviton Nightmare" се засилва количеството на мелодичност, но това не влияе по никакъв начин на скоростта и бруталното поднасяне на материала. Виж, в "Survival Evolved" вече почваме да си говорим наистина сериозно за мелодет - хем мелодичен и модерен, хем зверски тежък и мачкащ, с мощни, удрящи те в земята и блъскащи ти главата в бордюра тежки китари, а "Upon the Throne of Fear" доизмита пода с теб на много високи обороти.

С мощния отварящ риф на "Soul Affliction" навлизаме във втората половина на албума, където започват лека-полека да се дочуват разни промени. Таска например, дет метъл вокалите започват да се допълват от по-различни, доста по-"траш" такива, а музиката да става осезаемо по-технично ориентирана. Китарите и клавишите пък се борят на висока скорост в "Shackled", където вокалите почти изцяло липсват и инструменталът иззема ролята им, а агресивната "Battle For the Omniverse" съвсем разчупва ритъма в своите 6+ минути. За финал идва "Reanimated" и ни доизтупва с пореден мега мощен и агресивен риф, а в иначе доста мелодичния припев няма чисти вокали, но има нещо... ъм... подобно? Тук вече е трудно за обяснение, а и е толкова трудно да се пише, докато се куфее (всеки път на това място!), че май е по-добре да спра дотук.

Bloodshot Dawn са в почти изцяло нов състав, но промяната им се е отразила адски добре. Да ме извиняват феновете на "Demons" и едноименния дебют, супер са въпросните албуми, но "Reanimation" ги бие по всеки показател - продукция, техничност, чистота на изпълненията и каквото още се сетите. По-модерното звучене им отива много и няма да ви коства много усилия да си откъснете главата от куфеене в началото на 2018-а с въпросния нов албум. Зашеметяващата китарна работа, скоростните сола, мощните и тежки рифове, смазващата ритъм секция, открояващият се бас, който не следва китарите просто като сянка - всичко в "Reanimation" си е точно на мястото. И ако този албум има един проблем, той е, че когато всички песни са добри - се полчуава чувството за еднообразие. Ама нека е еднообразно пък! Когато е такова - нямам против.


+ + + + +
Зашеметяваща китарна работа - рифове, сола, скорост!
Открояващ се бас и каращи те да се смачкаш от куфеене, чудесно озвучени барабани.
Страхотна, модерна, изчистена продукция, украсена с едва забележима електроника тук-там. 

- - - - -
Леко еднообразничък.
Не съм безкрайно голям фен на крещящите и "траш" вокали, там, където ги има.

IF YOU LIKE
Scar Symmetry, Allegaeon, Mors Principium Est, Kalmah, Sylosis и др.

Автор: Testset
[8/10]

0 Response for the "Bloodshot Dawn - Reanimation"