TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Schattenmann - Licht An

Posted by Today's Metal Crew On петък, февруари 09, 2018 0 коментара

ЖАНР: Industrial Rock/Metal/NDH
ОТ/Д: Германия | 02.03.2018
ЛЕЙБЪЛ: Drakkar Entertainment
ОТНЕМА: ~39(+11) минути

Февруари и началото на март се очертават като доста силни за NDH жанра, а Stahlmann се очертават като люпило на нови NDH банди, след като още един техен китарист ги напусна и основа своя група. Така след Erdling вече имаме и Schattenmann, които издават дебютния си албум в началото на идния месец.

Стилът на групата е класическо Neue Deutsche Härte, без особени отклонения и изненади, ако не броим по-мелодичното и рокаджийско звучене на места. В никакъв случай не бих определил "Licht An" като тежък, като вместо със стила на Rammstein, бих го сравнил по-скоро с този на по-слабо популярни групи от жанра като Toxsin, Treibhaus и Der Bote. Като по-тежки и енергични се открояват откриващите "Licht An" и "Brennendes Eis", като към тях веднага можем да добавим "Amok" и "Schattenmann", а с малко уговорки и "9mm". На повече мелодичност (особено в припевите) залагат "Krieger des Lichts", "Trümmer und Staub", "Böser Mann" и "Rot", а съвсем в сферата на баладите се въртят "Gekentert" и "Zahn der Zeit".

Големият хит в албума също влиза в списъка с мелодичните композиции и носи заглавието "Generation Sex". В началото си песента твърде много да напомня за песен на Hämatom, но това чувство се забравя бързо и отстъпва място на мисълта "Виж ти, това е наистина зарибяващо". Е, клипът е срамно безвкусен и глуповат, но важното е, че именно с тази песен Schattenmann са уцелили правилната посока за себе си. Мелодичният припев и добрият синхрон между плътни китари и различни видове електроника са смелата и нужна глътка въздух в този иначе не чак толкова смел албум, в който се играе прекалено на сигурно.

Като казвам това нямам предвид, че "Licht An" е лош, а по-скоро, че не е достатъчно добър спрямо нивото на актуалната конкуренция, пък да не говорим за сравнения със златните години на жанра. Най-напред Schattenmann имат нужда от повече идентичност, за да не потънат във вечните сравнения с Rammstein, а след това - да засилят и втежнят малко китарния си звук, който определено беше проблем и в "Bastard" на Stahlmann. Вокалите също могат да са малко по-добре, но да речем, че за този жанр не се изисква много повече от тях. Оттам нататък обаче не мога да кажа, че намирам обективно кой знае какви грешки в "Licht An", а и не мога да скрия, че го изслушвах с едно и също удоволствие всеки път, в който си го пуснех.


+ + + + +
Класическо NDH звучене с няколко доста разкуфяващи композиции.
Песни като "Generation Sex" стават за хитове и сочат правилната посока за бъдещето.
Винаги е хубаво да се появи още една нова банда в този доскоро позабравен жанр.
 
- - - - -
Доста на брой праволинейни, стереотипни, предвидими композиции.
Китарите можеха да са малко по-тежки, а вокалите малко по-добри.
Пичовете често се губят в насилените си опити да звучат badass.

IF YOU LIKE
Stahlmann, Erdling, Rammstein, Unzucht, Heldmaschine, Treibhaus и др.

Автор: Testset
[5.5/10]
 


0 Response for the "Schattenmann - Licht An"