TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Erdling - Dämon

Posted by Today's Metal Crew On неделя, юли 15, 2018 0 коментара

ЖАНР: Industrial Metal/NDH
ОТ/Д: Германия | 27.07.2018
ЛЕЙБЪЛ: Out of Line
ОТНЕМА: ~48 минути

За трите си години съществуване, Erdling издават вече трети студиен албум, с което за един такъв кратък период се превърнаха от дебютанти в опитни играчи, доказващи името си на все по-големи сцени. Израстването им е бързо и много сериозно, а "Dämon" е поредното надграждане за тях, след като толкова ги нахвалих за по-тежкия и мрачен саунд на миналогодишния "Supernova".

Откриващият трак носи името на групата и като такъв очаквах да е по-съдържателен от обикновен NDH с максимално опростена структура, но често става така и с едноименните албуми при повечето групи - очакванията често надминават резултатите. За щастие сингълът "Tieftaucher" бързо оправя нещата със зарибяващия си припев и класическото за стила ударно звучене. Навлизаме в по-непознати води със смесващата NDH и нетипична за жанра мелодичност с "Nichts als Staub" (която постепенно ми се превърна и в една от любимите песни в албума), но нагазваме съвсем в дълбокото с "Schau nicht mehr zurück", която обаче е там, само за да докаже, че балади в този жанр се пишат трудно и рядко се получават.

"Maschinenmensch" звучи като заглавие, извадено от NDH генератор, а и откъм съдържание е точно това, което си представяте - и не го казвам като нещо лошо, защото поне аз получих точно това, което очаквах. "Tod und Teufel" пък втежнява нещата осезаемо, че даже вкарва и китарно соло (твърде рядко срещан бонус в албумите от този жанр), само че слабичкият припев леко опитва да развали нещата. И тук вече си идваме на думата - ето от това имаха нужда Erdling! "Ungeheuer" е една от най-мрачните, но и най-добрите им композиции изобщо. В куплетите на парчето няма "жица", но припевът удря със разрушително тежки, напомнящи за метълкор брейкдаун насечени китари, идващи в комбина с мазен електронен лийд.

След тая ударна мощ ми беше трудно да харесам спокойничката готик рок песньовка "Winterherz" и средняшките "Im Labyrinth" (хубавият припев и пианото спасяват положението) и "Die Zeit heilt alle Wunden", които страдат от онзи прочут "предфинален синдром". От него сякаш страда и "Wieso Weshalb Warum", макар да е в средата на албума. Закриващата "In meinen Ketten" пък ни изпраща със средно темпо, мръснишки риф и още по-мръснишка електроника, но и с усещането, че финалът можеше да е и малко по-силен.

При следващите слушания, връщайки се из траклиста, установих, че почти няма песни, които да ме влече да skip-на, но определено често връщах "Nicht als Staub" и най-вече "Ungeheuer". Те, заедно с "Tieftaucher" са най-доброто, което този албум предлага, а "Ungeheuer" е просто... друго ниво. Майко мила, колко ме радва този трак, макар да не бих го нарекъл типичен нито за групата, нито за жанра. Erdling, пичове, мислете повече в тази посока, моля ви - хем ще се измъкнете от NDH клишетата, хем ще си останете доказано име в жанра.

 
+ + + + +
Стабилен албум, надграждащ (макар и в малък процент) постигнатото досега.
Смесица от класически NDH и модерно мелодично звучене.
Убийствени тракове като "Ungeheuer" и "Nicht als Staub".
Няма откровено лоши или слаби композиции...

- - - - -
... но пък има 4-5 твърде средняшки такива.
Време е за по-смело излизане от рамките на поизчерпания класически NDH.
Баладите в жанра рядко се получават, та и тази тук не прави изключение.

IF YOU LIKE
Rammstein, Stahlmann, Megaherz, Unzucht, Heldmaschine, Eisbrecher, Treibhaus и др.

Автор: Testset
[7/10]
 


Categories: , , , , , , , , ,

0 Response for the "Erdling - Dämon"