TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Brainstorm - Midnight Ghost

Posted by Today's Metal Crew On сряда, септември 19, 2018 0 коментара

ЖАНР: Power/Heavy Metal
ОТ/Д: Германия | 28.09.2018
ЛЕЙБЪЛ: AFM
ОТНЕМА: ~52 минути

В последните години си пускам албумите на Brainstorm само в седмицата, в която излизат и после тотално забравям за тях, а от последния им албум пък вече буквално не помня нищо, освен че беше доста слаб и бавен. Този път обаче нещата не стоят така и не говорим за бавен и среднотемпов хард рок. С продукцията пък се е заел Зеб от Orden Ogan, заради което можем да усетим доста сериозна прилика в звученето на двете банди към днешна дата. От групата пък казват, че Зеб не е просто продуцент, а в общи линии е бил шестият член на Brainstorm по време на процеса, така че наистина не се учудвайте, ако откриете Orden Ogan тук-там.

Първата добра новина е, че Brainstorm са по-бързи, по-мрачни и по-мелодични и това си проличава веднага с отварящите тупалки "Devil's Eye", "Revealing the Darkness" и избраната за сингъл "Ravenous Minds". Следващата "The Pyre" продължава дори още по-ударно с много двойни каси и жесток припев, а първата по-бавна песен в албума "Jeanne Boulet (1764)" неочаквано се превърна и в любимата ми в него. Годината е 1764-а, мястото - френската провинция Жеводан, а 14-годишната г-ца Буле се превръща в първата жертва на мистичния Звяр от Жеводан, чиято история и предполагаеми стотици жертви са в основата на митовете за върколаците. Близо 8-минутната песен се изнизва неусетно, тъй като в нея няма излишни удължавания празнини, а от камбаните в припева направо ще ви настръхне козината.

Втората половина се отдава на по-типично и не толкова хитово Brainstorm-ско звучене, което не е лошо, но трудно може да се сравни с почти перфектната първа част. Тук се открояват най-вече отделни моменти като тежките китари в Accept-ската "Four Blessings" и тези по време на солото в "Divine Inner Ghost", мелодичният припев в "When Pain Becomes Real", страхотната китарна работа и жесток основен риф в мрачната "Haunting Voices" (най-добрият трак от втората половина) и за финал - красивите кухарки в баладата "The Path".

Не мога да гарантирам колко време ще се задържи "Midnight Ghost" в плейлиста ми и дали няма да го сполети същата съдба като на предишните Brainstorm албуми, които съм си харесвал, а после - тотално забравял. Знам обаче, че в този албум има няколко песни, които ако забравя, ще си е изцяло мой проблем, защото просто са твърде добри, за да не си ги пускам отново и отново. Но отвъд тях и отвъд факта, че Brainstorm показват завидно постоянство, "Midnight Ghost" надали ще ви изненада с бясно новаторство.

 
+ + + + +
Модерно звучащ, мрачен, тежък пауър/хеви метъл, от какъвто винаги има нужда.
Завидни за жанра агресия и тежки китари.
Мелодични, запомнящи се припеви.
Страхотна първа половина!

- - - - -
Принципът "още от същото" (пък било то и хубаво) все по някое време се изчерпва.
Някои приличащи си една с друга, леко еднообразни композиции.
Втората половина е осезаемо по-слаба от първата.

IF YOU LIKE
Mystic Prophecy, Orden Ogan, Bloodbound, Iced Earth, Grave Digger, Helloween и др.

Автор: Undepth
[7/10]
 


Categories: , , , , , , , , ,

0 Response for the "Brainstorm - Midnight Ghost"