TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Turmion Kätilöt - Universal Satan

Posted by Today's Metal Crew On неделя, септември 09, 2018 0 коментара

ЖАНР: Industrial/Dance Metal
ОТ/Д: Финландия | 14.09.2018
ЛЕЙБЪЛ: Osasto-A Records
ОТНЕМА: ~46 минути

Миналата година обвинихме Turmion Kätilöt, че са поизгубили хъса и енергията си и в общи линии казахме, че "Dance Panique" е най-слабият албум в кариерата им. Само година по-късно обаче финландците ни се реваншират с "Universal Satan" - албум, с който поглеждат назад към звученето от култовите им първи творби, макар и без да прекаляват с носталгията. И ето това вече е друга работа!

"Universal Satan" започва бавничко, но трябва да се има предвид, че откриващият трак "Verenperintö" започва със своеобразно 2-минутно интро, преди да избухне в разденсващ турмионски стил. Следващата песен "Itseensäsekaantuja" обаче издига диско метъла на съвсем друго ниво с мега зарибяващия си електронен лийд. Песента не само моментално ми се превърна във фаворит, но даде и начало на една страхотна поредица от парчета, продължаваща с хитовия сингъл "Sikiö", с който TK просто ме върнаха към 2004-а и клипа на "Verta ja lihaa". След нея идва друг потенциален хит, изпят на английски и озаглавен "Love Is Dead". Излезлият като от лепкава диско песен припев "Do you feel me? Do you feel me now?", последван от кратко, но жестоко клавирно соло, почти ми взриви мозъка, защото в един идеален свят тази песен щеше да е мега хит.

Нещата се успокояват с мрачничката "Viimeinen Matka", но и объркват сериозно със странната и хаотична "Helvetin Torvet", която комбинира бавни насечени рифове с детски вокали, някакво подобие на реге (?), мазен транс и типични турмионски извращения. Е, на теория обичам такива неща, но не май тук хаосът ми идва в повече. Всичко обаче се връща на мястото си с типичната за групата "Rangaistus" и мрачната, смазваща с припева си "Suurempi Voima". Агресивната "Saatanan Siunaama" удря с още повече мрак, а "Faster Than God" доизбива оцелялата дотук риба със скорост, хитово звучене и английски лирики.

Дори не знам дали да броя закриващата "To Be Contiuned 4 (Je t'aime)" за сериозна песен, или по-скоро за някакъв вид аутро, защото тук странността взима сериозен връх. За да си представите парчето си представете как костюмирана група се опитва да свири тих лаундж джаз на културно събитие, но сцената е превзета от крайно въодушевен метъл вокалист, а на барабаниста просто му е писнало да си гали барабаните и иска да изпъкне подобаващо. Крайният резултат не е от най-слушаемите, затова ще третирам песента по-скоро като някакъв бонус и ще остана със страхотните впечатления от същинската част на албума. Албум, с който Turmion Kätilöt напомнят, че не са "омекнали" и че още могат да правят от онзи култов, енергичен, суперхитов индъстриъл метъл, с който грабнаха феновете преди близо 15 години.

 
+ + + + +
Майсторски диско метъл албум с куп хитове, на които да куфееш и денсиш едновременно!
Усеща се леко връщане към ранното (и най-яко) звучене на групата.
Сериозно подобрение откъм хъс и енергия в сравнение с предния албум.
Най-добрите електроники в техен албум от доста време насам.
И двете песни на английски са им се получили адски добре.

- - - - -
Твърде, твърде странни композиции като "Helvetin Torvet" и "To Be Contiuned 4 (Je t'aime)".
Инерцията малко се губи в средата на албума.
Може и с още повече пауър!

IF YOU LIKE
Two Times Terror, Fear of Domination, Black Light Discipline, Ruoska и др.

Автор: Testset
[8/10]
 


0 Response for the "Turmion Kätilöt - Universal Satan"