TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Dynazty - Firesign

Posted by Today's Metal Crew On събота, септември 15, 2018 0 коментара

ЖАНР: Modern Melodic Power Metal
ОТ/Д: Швеция | 28.09.2018
ЛЕЙБЪЛ: AFM
ОТНЕМА: ~50 минути

Плаша се, когато имам твърде големи очаквания към албум, но незнайно защо бях убеден, че "Firesign" ще е адски добър, още когато бях чул само две песни от него. Напрежението се повиши и когато го пуснах и именно тези две песни бяха първите в него. Ами ако ги бяха оставили в началото, за да грабнат, а нататък е слабо? Ами ако просто има два хита с това звучене, а останалото е... де да знам, хард рок? Всичките ми опасения обаче се оказаха напразни, защото Dynazty имат още много за показване отвъд синглите.

И преди съм си признавал, но много обичам, а супер рядко срещам комбинацията от пауър (или хеви) метъл и електроника, пък това е своеобразен специалитет на Dynazty. А когато това се свърже с тежки китари и зверски зарибяващи мелодии, мозъкът ми рязко започва да иска да избухне от кеф. Но да караме подред! Вече се разбрахме, че албумът почва с хитовите "Breathe With Me" и "The Grey", а след тях идва не толкова хитовата, но мелодична и динамична "In the Arms of a Devil", в която добро впечатление правят най-вече припева и солото. С "My Darkest Hour" отново стъпваме в територия с много електроника, а звученето е толкова хитово, че песента спокойно би могла да влезе и в албум на Amaranthe (където отскоро пее вокалистът Нилс). 6-минутната "Ascension" пък залага на по-класически пауър/хеви метъл в началото си и се разгръща малко по-бавно, отколкото би ми се искало, но малко след средата ѝ има един агресивен, почти индъстриъл метъл пасаж (оборудван и с китарно соло), който внася необходимото разнообразие в композицията.

Някои казват за "Firesign", че прилича на песен на Rammstein, макар че аз лично не намирам особена прилика, но обикновено когато хората намират тази прилика, това значи, че в песента има електроника и тежки китари, което е факт и тук. Аз по-скоро намирам нова прилика с Amaranthe в поредния хитов припев, но аз съм си аз. Първата по-открояваща се странност в албума пък открих в иначе надъхващата и носеща леко 80-арско звучене "Closing Doors". Всичко с песента си е наред, освен едно странно, много лошо звучащо пиано във втората половина на куплетите. "Follow Me" е друга песен, към която нямам особени забележки, но определено оставих в графа "понякога може и да се скипва). Dynazty явно надушиха, че нещо почвам да негодувам, затова ме примамиха с мазната електроника в началото на "Let Me Dream Forever" - и им се получи много добре. Самото парче си е мелодичен пауър/хеви метъл, с поредния хитов припев, но с прибрана на по-заден план електроника из куплетите, а след китарното соло идва една чудесна модулация за финал. "Starfall" продължава с вече познатата формула, но не блести с нищо открояващо се, освен с приятната фонова електроника, а 6-минутният финал "The Light Inside the Tunnel" е изчистен мелодичен пауър метъл трак, в който липсват модерните елементи, без които Dynazty не звучат чак толкова... яко.

4 композиции във "Firesign" са абсолютни хитове, други 4 са на доста добро ниво и едва 3 бих нарекъл "пълнежи", като това не значи, че ги намирам и за лоши. Не може обаче да не се обърне внимание, че най-открояващите се и хитово звучащи парчета в албума са тези с повече електроника и по-модерно звучене. Не съм сигурен дали намирам прилика с Amaranthe с тях, само защото знам, че Нилс е новият вокалист на последните, но като сериозен техен фен, няма как да кажа, че тези прилики са нещо лошо. Най-хубавата страна на "Firesign" обаче е, че подлежи на многобройни преслушвания, тъй като просто не омръзва дори след 20+ слушания, което е безумно много, особено за претенциозни мрънкала като мен.

 
+ + + + +
Рядко срещана, но много сполучлива комбинация от мелодичен пауър метъл и електроника.
Цял куп хитове с мега зарибяващи припеви.
Сериозни адмирации за вокалиста Нилс и всички китарни сола.
Много приятни намигания към индъстриъла и модерния метъл.
За продукцията се е погрижил и Петер Тетгрен - и си личи!
Всички в групата спокойно могат да станат рекламни лица на шампоани.

- - - - -
Няколко по-"обикновени" и неоткрояващи се парчета.
Сходна формула при построяването на доста от песните.

IF YOU LIKE
Nocturnal Rites, Amaranthe, Beast In Black, Bloodbound, Kamelot и др.

Автор: Testset
[8.5/10]
 


Categories: , , , , , , , ,

0 Response for the "Dynazty - Firesign"