TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Static-X - Project: Regeneration (Vol.1)

Posted by Today's Metal Crew On сряда, юли 08, 2020 2 коментара

ЖАНР: Industrial/Nu Metal
ОТ/Д: САЩ | 10.07.2020
ЛЕЙБЪЛ: Otsego Entertainment
ОТНЕМА: ~39 минути

Още ми е трудно да повярвам, че слушам нов албум от Static-X. И то не какъв да е албум на Static-X, а такъв с отишлия си без време от този свят Уейн Статик. Чудех се дали няма да е странно, колко ли точно материал с него е останал, дали няма да е просто някакво си там нещо, колкото да се изкарат някакви пари - но не. "Project Regeneration" си звучи като пълнокръвен Static-X албум с Уейн. А като доабвим и факта, че в него е целият състав от "Wisconsin Death Trip", можем да спрем да се чудим защо звученето е толкова олд скул.

Албумът започва с кратко индъстриъл интро и сингъла "Hollow", който ме убеди на бърза ръка, че няма за какво да се притеснявам - парчето звучи като извадено от най-добрите им албуми, пълно с ненадмината енергия на Уейн и жестоките индъстриъл рифове. В "Worth Dyin For" пък си личи, че вокалите, оставени от Уейн, не стигат за абсолютно всичко и новият маскиран вокалист Xero също помага където може, за да не стават "дупки". Следва "Terminator Oscillator" - няма по-подходящо име за песен на тая група, сериозно! То е в духа на късния 90-арски индъстриъл, с опростени, но зарибяващи електроники, много разкуфяваща агресия и машинни ритми и бийтове. Още веднъж - нивото е като на парче, излязло от най-добрите албуми на групата.

"All These Years" е поредният твърде як трак, за който да се чудим как не е бил завършен и пуснат в албум още докато Уейн е бил жив. Мрачният кибер припев те кара да настръхнеш, а насечените рифове не ти дават да спреш да куфееш, пък каквото ще да става. Чак в "Accelerate" може да заподозре човек защо този трак е останал неиздаден - просто в него не се случва много. Но ако човек обича по-смеплите, машинни и праволинейни индъстриъл композиции - няма да го съдя никак. "Bring You Down" подобрява малко звучене с малко повече вокали от Уейн, а в "My Destruction" на Xero му се налага да се включва, за да запълва празнотите в този иначе високоскоростен трак.

Като сингъл спокойно можеше да се пусне и следващата "Something of My Own", ако и за нея имаш една идея повече останали студийни вокали. Звученето ѝ обаче е адски подходящо за Static-X и Уейн, и то от периода им от началото на века. "Otsego Placebo" започва ударно със скоростен риф и режещ електронен лийд. Уейн се включва с агресивни крещящи вокали и бързи речетативи, а Xero отново помага където може. Запътваме се към края с "Follow", която доста напомня за нещо, излязло от "Cannibal" и завършваме с "Dead Souls". Не мога да нарека песента "балада", а по-скоро бавна, тъжна и мрачна песен с много вокали от Уейн и акустичен завършек, който е там, сякаш да ни напомни, че него вече го няма.

Щастлив съм да чуя нов албум от Static-X, особено пък цели 6 години след смъртта на Уейн. Трудно ми е даже да асимилирам, че това чудо съществува. Огромни поздравления за екипа, реализирал тази изключително трудна задача - да работи само с каквото има останали в архива и да генерира инструментал и продукция около това. Адмирации и за Xero, който подхожда с огромно уважение към паметта на Уейн, включително и по време на лайв шоутата на групата. И истината е, че не всички композиции са такива, че да няма как да знаеш, че са "събирани от изрезки". Но няма как, а и не се оплаквам. Невероятно е, че изобщо имаме този албум, остава да тръгна и да мрънкам. Чудя се само какво още може да има във Vol.2, но... има време дотогава. Почакахме достатъчно за Vol.1, можем да почакаме и за следващата част.

+ + + + +
Цяло чудо е, че изобщо имаме нов албум от Static-X с гласа на Уейн!
Няколко абсолютни хита, в които изобщо не си личи, че са събирани b-side материали.
Олд скул Static-X звучене с много разкуфяващи рифове и опростени, но режещи електроники.
Xero запълва всички дупки, които имат нужда от запълване.
Личи си, че е подходено с много уважение към паметта на Уейн.

- - - - -
В някои тракове си личи, че от Уейн не е имало много останал записан материал.

IF YOU LIKE
Dope, CLawfinger, Coal Chamber, Rob Zombie, Powerman 5000, Fear Factory, Mushroomhead, Korn и др.

Автор: Testset
[8/10]
 


2 Response for the "Static-X - Project: Regeneration (Vol.1)"

  1. Анонимен says:

    Слушах албума! ТОП е. Отива директно в моя топ3 Static-X.
    А защо няма оценка? За мъртвите само добро или нищо? Аз бих сложил деветка. Просто на моменти ми e малко като микс от стари песни. Може би точно в това са целили, но на мен не ми допада. Топ песен - Dead Souls.

  2. LGG says:

    Велик албум! Просто не мога да повярвам колко добре са се справили момчетата. Сякаш Уейн не си е отишъл. Не можах да намеря едно слабо парче, а абсолютният хит определено е Something Of My Own - все едно е бонус трак от Machine (2001). Всяка песен цепи мивки и кърти зъби наред. Xero също пасва идеално и не отнема светлината на прожектора. Абсолютна 10-ка е за мен. Нямам търпение за Vol.2.

    П.С. Тази година мъртвите се завръщат с невероятни албуми. Точно преди 2 седмици излезе Amends на Grey Daze с вокалите на Честър, който за мен лично е албумът на годината (къде е ревюто за него на сайта ви?!).