TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Ensiferum - Thalassic

Posted by Today's Metal Crew On вторник, юни 30, 2020 0 коментара

ЖАНР: Melodic Death/Power/Folk Metal
ОТ/Д: Финландия | 10.07.2020
ЛЕЙБЪЛ: Metal Blade Records
ОТНЕМА: ~44 минути

Една, но много важна промяна в състава сериозно промени звученето на Ensiferum. В последните им няколко албума все е така - различно звучене, различни похвати. Сега обаче, с идването на новия им клавирист Пека Монтин, нещата съвсем отидоха в посока пауър метъл. Не за друго, просто въпросният нов член се грижи за чистите вокали и очевидно е доста повлиян от групи като Helloween и Blind Guardian и в частност Михаел Киске и Ханзи Кюрш. Което е супер! Все е имало чисти вокали при Ensiferum, но тук идват на съвсем друго ниво.

В "Thalassic" има само 9 песни (и още два бонуса, които обаче нямам в моето промо) и леко се разочаровах, когато осъзнах, че първата от тях е 3-минутно интро. Така останаха само 8. Реалното начало на албума идва с типично Ensiferum-ския сингъл "Rum, Women, Victory", а в припева на другия сингъл "Andromeda" можем да оценим напълно вокалните качества на новия клавирист. Парчето започва почти 1:1 с популярната финландска полка за Ева, но не се сърдя - финландци са, имат пълно право, пък и им отива.

Чак с четвъртия трак започваме с нечуваното досега. "The Defence of the Sampo" си е почти чист пауър метъл, леко напомнящ за Alestorm. В песента няма харш вокали - само чисто и хорово пеене. Честно, имам чувството, че ѝ липсва нещо повече от харш вокалите, сякаш не са имали време да я довършат ли... не знам и аз. "Run From the Crushing Tide" е с по-типично за групата звучене, харш вокали, галопиращи ритми, двойни каси и силни китарни лийдове. Но и тук мелодичността е поела юздите с доста чисти вокали. "For Sirens" сваля темпото до средно и ме накара да осъзная, че дотук в албума има предимно чисти вокали. Петри оставя огромна част от пеенето на новия клавирист и се чудя дали е подходящо на новия в групата да се дават чак толкова много отговорности още от първия албум. Нямам против, пичът пее супер добре, но така Петри звучи малко като гост в собствената си група.

6-минутната "One With the Sea" отваря с цяла минута бомбастични оркестрации, след които отново имаме чисто пеене в едни красиви, супер мелодични куплети, завършващи с висок пауър метъл писък. Сериозно, хем съм супер впечатлен от Пека Монтин, хем не мога да спра да се чудя защо чувам втора поредна песен без пеене от Петри. "Midsummer Magic" започва с много игрив и позитивен фолклорен мотив, от който да ти се поиска да затанцуваш сред житните поля. Пеенето редува хорови напеви, чисто пеене, харш вокали и много танцувални фолк метъл ритми. В средата на парчето китарите затихват и се почва с директен фолк, пеене на фински и веселяшко настроение за пиене по време на лятното слънцестоене. На финала идва близо 9-минутната "Cold Northland (Väinämöinen Part III)". Е, тук вече чуваме Ensiferum в целия им блясък и такива, каквито ги познаваме, а може би и очакваме. Епичност, студ, мрак, атмосфера, мелодии, оркестрации - тук има от всичко по много. Припевите отново са оставени на Пека Монтин.

Признавам, че съм малко объркан. Харесвам това, което чувам, но нещо ме бъгва и дори не е само липсата на достатъчно харш вокали от Петри. Мелодичността ми допада, новите чисти вокали - също. Пауър метъл влиянията са ми добре дошли. Но нещо липсва. Имам усещането, че албумът е правен прекалено бързо и не е изпипан докрай. В половината песни, колкото и да са добри сами по себе си, трудно си личи, че слушам именно Ensiferum, а и някак не ми се струва редно току-що пристигналият нов клавирист да носи повече вокални отговорности на гърба си от основния вокалист. Пък и само 9 песни, една от които - интро...

Иначе казано, албумът е добър, но не мога да се наема да кажа дали ще ви хареса, защото много зависи какво очаквате от тази група и какви промени сте готови да приемете от тяхна страна. Моят съвет - слушайте без очаквания. Не чакайте нов "From Afar" или "Victory Songs". Дали ще приемете албума за брилянтно ново начало или пълен провал - няма как да се каже обективно. Ох, добре че ревюто е субективен жанр!

+ + + + +
Много мелодичен, свеж, със засилени и чудно вписващи се пауър метъл елементи.
Бъдещи концертни хитове като "Rum, Women, Victory", "Andromeda" и "Midsummer Magic".
Новият клавирист се включва със силен пауър метъл глас.
Готина продукция, добър звук, зарибяващи хорови напеви и оркестрации (където ги има).

- - - - -
Прекалено малко песни в основното издание, че даже едната е интро.
Твърде малко харш пеене от Петри и твърде много вокални отговорности за новия клавирист.
На места може да забравиш, че слушаш Ensiferum, особено като Петри не пее хич.
Цялостно усещане, че албумът е правен твърде набързо и не е доизпипан.

IF YOU LIKE
Wintersun, Turisas, Finntroll, Korpiklaani, Norther, Alestorm, Kalmah, Frosttide, Helloween и др.

Автор: Testset
[7/10]
 


0 Response for the "Ensiferum - Thalassic"