TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Feuerschwanz - Das Elfte Gebot

Posted by Today's Metal Crew On неделя, юни 21, 2020 0 коментара

ЖАНР: Medieval Folk/Power Metal
ОТ/Д: Германия | 26.06.2020
ЛЕЙБЪЛ: Napalm Records
ОТНЕМА: ~43(+27) минути

Дълги години гледах на Feuerschwanz като на комедийна банда, каквато, до голяма степен, те наистина бяха. Правеха готина, забавна музика в средновековен фолк метъл стил, но с времето израстнаха и ето, че днес са под крилото на Napalm Records и издават един от най-добрите си албуми досега.

Отварящият трак "Meister der Minne" е супер мелодичен и даже хитово звучащ, та чак се чудя как не е пуснат за сингъл - особено пък с тоя мега зарибяващ припев! Следват синглите "Metfest" и "Das Elfte Gebot", които са в познатия им стил, а заглавният трак е с една идея по-епичен и хитово насочен. "Kampfzwerg" започва малко като песен на Alestorm, но има лек NDH отенък и доста хорово пеене, типично по-скоро за симфоничния метъл. Следва баладата "Im Bauch des Wals", която не впечатлява особено, но поне след нея настроението се вдига веднага с енергичната и игрива "Mission Eskalation", където припевът играе най-голяма роля. "Schildmaid" е друг трак в типичния им стил, но се забравя бързо, най-вече защото го следва "Malleus Maleficarum". Парчето в общи линии дава отговор на въпроса "как щяха да звучат Sabaton, ако бяха германци и правеха фолк метъл" - епично, бойно, с мачкащ ритъм и химноподобен припев. В "Lords of Powermet" пък чуваме и малко текст на английски в една много, много пауър метълска композиция.

"Totentanz" отваря с фолк елемент в духа на Tanzwut и трашърски риф в духа на "Phobia" на Kreator. Двете неща се сливат в бриджа към припева, който, от своя страна, е супер мелодичен и запомнящ се. Готини и разкуфяващи контрасти, безспорно. Нормалната версия на албума завършва с "Unter dem Drachenbanner" и нейния химноподобен припев, но аз няма как да приема, че това е краят на албума. Не и когато следва това, което следва.

Вторият диск включва цели 7 кавъра на музика от възможно най-разнообразни стилове. Големият хит определено е "Ding", в оригинал на рап/рага групата SEEED. В кавъра се включва и все по-търсената напоследък Мелиса Бони от Ad Infinitum, а Feuerschwanz се справят великолепно със задачата си. Следва кавър на "Hier kommt Alex" на Die Toten Hosen - песен, която германците адски много си обичат. Горе-долу като българите и "Черната овца". Идваме си на думата обаче с кавъра на "Amen & Attack" на Powerwolf. Не знаех, че на тая песен толкова много ще ѝ отива да има флейта, но кавърът се е получил просто жестоко, а вокалите много добре докарват стила на Атила Дорн.

Следващият кавър е на "I See Fire" на Ed Sheeran, писана за филма "The Hobbit". Е, поне са избрали една от хубавите песни на въпросния изпълнител, само че ми се щеше да чуя малко по-добро вокално изпълнение тук. Такова има в "Gott mit Uns" на Sabaton - стил, който много повече отива на Feuerschwanz. И още веднъж имаме отговор на онзи въпрос горе - "как щяха да звучат Sabaton, ако бяха германци и правеха фолк метъл". Следва "Limit" на рап групата Deichkind и кавърът е много здрав и хиляди пъти по-готин от оригинала, но признавам, че всеки път бързам за това, което идва след него - "Engel" на Rammstein. Feuerschwanz са подходили супер професионално и хем са следвали точния вървеж на песента, хем са я направили... своя. Началото е в изцяло фолклорен стил, а тежките китари се включват чак към средата. Ето така се подхожда към кавър на Rammstein - хем с необходимото уважение, хем с креативност!

Feuerschwanz напредват и надграждат, експриментират и се заиграват, но без да губят идентичността и веселяшката си енергия. Въпреки това, и в основната част на албума, и в диска с кавърите, можем да открием някои не особено добре работещи решения. Някои композиции са твърде сухи и/или предвидими, но пък за тяхна сметка има абсолютни хитове, които са сред най-добрите в кариерата им изобщо. Накрая имаме над 70 минути материал, от който ще е грехота да се оплаквам и минута повече.

+ + + + +
Голямо израстване и разгръщане на креативния потенциал в най-различни посоки.
Не едно и две хитови парчета и в основния албум, и сред кавърите.
Откровено навлизане към пауър метъла, който, както се оказва, много им отива.
Почти всички кавъри (без един) са адски добре направени.

- - - - -
Някои по-сухи, скучни и лесно забравими композиции.
Кавърът на "I See Fire" нещо-нещо... не се е получил съвсем добре.

IF YOU LIKE
Saltatio Mortis, Schandmaul, Subway To Sally, In Extremo, Tanzwut, Schelmish и др.

Автор: Testset
[7.5/10]
 


0 Response for the "Feuerschwanz - Das Elfte Gebot"