TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Enslaved - Utgard

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, септември 24, 2020 0 коментара

ЖАНР: Progressive/Melodic Viking Metal
ОТ/Д: Норвегия | 02.10.2020
ЛЕЙБЪЛ: Nuclear Blast
ОТНЕМА: ~45 минути

Един познат ми се обиди, когато му казах, че Enslaved правят музика за метъл елитисти. Аз не го казвам като нещо лошо, даже напротив. Това значи, че техническата страна на композициите е на много високо ниво и е нужно по-тренирано ухо и изграден вкус, за да харесваш Enslaved. А това що за хора са метъл елитистите и колко лесно се засягат, е съвсем друга тема, моля моля. Само че нека някой дойде и ми каже, че "Utgard" не е албум за елитисти! Честно, този албум е голямо приключение, което е способно да обърка неподготвения слушател. Или просто да му доскучее зверски.

"Utgard" е странен, нетипичен, разнообразен и малко объркващ албум. Той започва с епичните напеви на 6-минутната "Fires in the Dark", в чийто мрак виреят доста малко екстремни вокали и много мелодични хармонии. И тъкмо взех да се чудя - това ли ще е вече Enslaved и удари "Jettegryta" - типичен Enslaved трак с блек звучене и ритмика и доста по-малко чисти вокали. Всичко си дойде на мястото за миг, но се измести отново с много прогресарската "Sequence", в която се примесват клавири, синтове, малко далечни оркестрации, че даже някъде май дочух и Hammond орган за малко. Китарите в "Homebound" пък са изведени на толкова хубав преден план, че не мога да не адмирирам качеството им - даже кухарките в дъното се чуват достатъчно ясно по време на припева с чистите вокали.

Бас ловя обаче, че никой не е очаквал да чуе kraut rock от Enslaved, само че "Urjotun" е точно това. После пак става Enslaved, но... много нетипичен Enslaved, особено с тая ми ти електроника. Веднага след това нещата се нормализират и остават нормални до края на албума с типичната за Enslaved смесица от прогресив, дуум, блек, мрак, меланхолия и... скука. Съжалявам да го кажа, но в "Utgard" има много скука.

Дайте да сме честни - Enslaved обичат да хванат една прекрасна идея и да я разчекнат максимално. Случвало се е и преди, случва се и сега, само че с малко по-хубав звук и малко повече експерименти. И можем да се насладим на хармониите, на хоровите напеви, на акустичните китари, на техничните прогресарски включвания, на клавирите - но на втория път вече няма какво да се чуе. Дори готините рифове, по които се предполага, че трябва да се прехласнем, вече са стари новини и могат да изненадат само някого, слушащ ексклузивно и единствено Enslaved. Малките изненади (плюс едната шокираща такава) не са достатъчни, та като дойде поредната по-провлачена част и е много трудно да се сдържи човек да не си пусне нещо друго, пък ако ще и точно в студеното и мрачно настроение на Enslaved да се намира. И в такива моменти се сещам за 2013-а, когато свириха на "Васил Левски" и едва ли не се извиняваха на публиката, че песните им са дълги и викаха "Спокойно, малко остава". Така си виках и аз при второто и незавършеното трето слушане на албума.

+ + + + +
Много яка мрачна, потискаща и супер студена атмосфера.
Различни експерименти, сред които тези с клавишните и вокалите са се получили най-добре.
Технически изпипани, сложни композиции с чести промени в темпото и прог привкус.

- - - - -
Зад паравана на експериментите не се крие нещо кой знае колко изненадващо.
Доскучава по някое време - особено при второто и съвсем пък при третото слушане.
Лично виждане е, но не понасям тая прекомерна употреба на ехо във вокалите.

IF YOU LIKE
Arcturus, Bathory, Opeth, Windir, Vreid, Borknagar, Dream Theather и др.

Автор: Undepth
[6/10]
 


0 Response for the "Enslaved - Utgard"