TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Kataklysm - Unconquered

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, септември 21, 2020 1 коментара

ЖАНР: Melodic Death Metal
ОТ/Д: Канада | 25.09.2020
ЛЕЙБЪЛ: Nuclear Blast
ОТНЕМА: ~38 минути

След 14 албума и един окапал от времето техен плакат в някогашната ми детска стая, не знам дали ми е останало нещо за казване за Kataklysm. Затова и слушах "Unconquered" повече пъти, отколкото обикновено ми е необходимо, за да си изградя мнение за албума. От което осъзнах, че този албум не ме удря в емоциите. Не ме и дразни. И май ми харесва. След  кратък размисъл, успях да разбера даже защо ми харесва достатъчно - но не прекалено много.

На първо място - продукцията. Тая група най-сетне извади албум с хубава, чиста, кристална продукция. Честно, от 2002-ра го чакам тоя момент! Вярно, не са същата група вече, звучат различно и дори спомените почват да ме лъжат и да се чудя "Абе не бяха ли три пъти по-тежки преди?". Но не ме интересува - продукцията им е наистина добра, особено в сравнение с предния, вече тотално забравен от мен албум. Тупкането на двете каси ми влиза директно в диафрагмата, китарите най-сетне са изчистени от ненужното бучене около тях и чувам всичко добре, а не като през тънка, но все пак досадна стена.

Чисто композиционно, тук няма много причини да пиша писмо на мама, за да ѝ кажа да чуе и тя. "Underneath the Scars" ме разкуфя много сериозно, а двете каси ми напълниха душицата с барабанен мед, особено на финала. Припевът пък е толкова мелодичен, че бях готов всеки момент да чуя чисти вокали, но не би. "The Way Back Home" също ме разкуфя стабилно, а и ме изненада с доста алтърнатив рифовете в началото си, малко сякаш ще почва песен на Korn.

Виж, "Defiant" е друга бира - бластбийтове от самото начало, двойни каси, ядосани ревове - май така звучаха Kataklysm по-честичко едно време. Тракът е нещо като по-добра версия на откриващия такъв, сериозно. По някое време го избиват почти на деткор, но нямам против. "Icarus Falling" изненадва с пиано, което е готино, но нещо се бие с останалия инструментал в началото - явно албумът не е предвиден да съдържа пиано по принцип. На фокус обаче излиза басът, който държи мега яка линия по време на куплетите, ако се заслуша човек. Уви, огромният потенциал с баса и пианото фейдва на финала, без да се случи нещо много повече. Въпреки това съм доволен от парчето. В края идва "When It's Over", която прилича на аутро на Chimaira - приемайте го както прецените.

Останалото, а то не че е много, е... окей. В смисъл, поне 6 пъти слушах албума и още не мога да запомня нищо от другите композиции, които ми се струват като правени по калъп и като по-лоши версии на наистина добрите песни в албума. Буквално няма лоша песен или нещо такова, че да се възмутя, но рядко имаше и поводи да се развълнувам. В такива случаи давам една окуражаваща оценчица, но вие все пак не взимайте важни житейски решения, базирани на нея.

+ + + + +
Най-сетне чиста, хубава продукция!
Отчетлива инстурментална работа с отделни проблясъци в китарите, барабаните и дори баса.
Няколко запомнящи се, ударни парчета.
Без очевидно слаби тракове.

- - - - -
Играе се твърде "на сигурно".
На места ми се ще да е по-мелодичен, на други по-тежък, но все стои в средата.
Няколко композиции се забравят буквално в мига, в който свършат.

IF YOU LIKE
Ex Deo, Hypocrisy, Krisiun, Amon Amarth, Illdisposed, God Dethroned, Kalmah, Vader и др.

Автор: Testset
[7/10]
 


Categories: , , , , , , , , ,

1 Response for the "Kataklysm - Unconquered"

  1. Анонимен says:

    "давам една окуражаваща оценчица, но вие все пак не взимайте важни житейски решения, базирани на нея" хахахахахах