TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Evergrey - Escape of the Phoenix

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, февруари 18, 2021 0 коментара

ЖАНР: Progressive Metal
ОТ/Д: Швеция | 26.02.2021
ЛЕЙБЪЛ: AFM Records
ОТНЕМА: ~59 минути

Приятно е да наблюдава човек посоката, в която отиват Evergrey Те винаги са били известни като майстори на прог метъла, но с всеки изминал албум вкарват все повече елементи на модерен метъл в музиката си. С други думи - не стоят на едно място и не лежат на стари лаври. "Escape of the Phoenix" е най-модерно звучащия им албум досега. Ако трябваше да го опиша с две изречения, то те щяха да са следните. Представете си, че слушате шведска modern metal банда, с всичките типични за жанра тежки китари и електронни мотиви. После добавете инструментално майсторство и великолепен прог/хард рок вокалист като Том Енглюнд - и готово.

Първите два трака са показателни за албума. "Forever Outsider" удря с мощни китари, а "Where August Mourn" направо руши всичко по пътя си с тоя риф, започващ на 3:10, избухващ на 3:30 и завършващ на 3:50. И уж простичък риф, но само се заслушайте в ритъм секцията за него - там няма нищо просто. В този модерен дух с тежки рифове блестят още "Dandelion Cipher", мрачната "The Beholder" с участието на Джеймс Лабри, "Eternal Nocturnal" с гигантския си припев и съвсем агресивната "Escape of the Phoenix". В последната клавирите играят важна роля за разкуфяването, а припевът се разгръща по много епичен начин. А ако на някого прог елементите му се струват малко - да си пусне "Leaden Saint", където да слуша 6 минути прог до насита.

Слабите моменти в албума определено са бавните парчета. Възможно е да съм предубеден, но не намирам баладите за голяма сила на Evergrey, колкото и да може да блесне там гласа на Том. Хард рок елементите в "Run" и някои други парчета също идват малко в повече. Честно, понякога имам чувството, че инструменталът предразполага към правене на по-тежка музика. Знам, че звучи като забележка към великолепния Том зад микрофона, но трябваше да го спомена. Все пак, с две думи, Evergrey правят точно този прог, който намирам за най-"полезен". Не за елитисти, не за тесен кръг съветски учени от консерваторията, а такъв, който да грабне нова публика и да я насочи към жанра. А ако Evergrey не успеят да ви стимулират изследователския дух към прогресив метъла - не знам коя друга банда би успяла.



- Testset
7.5/10
 


0 Response for the "Evergrey - Escape of the Phoenix"