TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

While She Sleeps - Sleeps Society

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, април 01, 2021 0 коментара

ЖАНР: Melodic Metalcore/Nu Metal
ОТ/Д: Англия | 16.04.2021
ЛЕЙБЪЛ: Spinefarm Records
ОТНЕМА: ~44 минути

Години наред слушам While She Sleeps и досега никога не открих у тях онзи така необходим последен детайл. Сещате се - онова малко нещо, което да ме накара да избухвам всеки път. Добри са, добри са, но все нещо липсва. В последните две седмици слушах и ранно полученото си копие на "Sleeps Society" и се чудех що за странен метълкор албум е това. Докато не осъзнах, че това всъщност е ню метъл албум.

Пояснявам. Отварящата "Enlightenment" е точно на границата между двата жанра и си личи, че групата търси нещо в духа на Bring Me The Horizon. Припевът е запомнящ се, зарибяващ и неслучайно се повтаря 1000 пъти, но дотук нямам оплаквания. Не избухнах от фантастичност, но дотук добре. "You Are What You Need" пък хваща даже доста метълски подход и дори не мога да кажа, че това е метълкор трак. Просто наистина добра песен с много готини рифове и мега надъхващи крещящи вокали в припева.

Идваме си на думата със "Systematic". Парчето те хваща за яката в началото, облива те с мазен електронен риф и избухва с прости, но супер ударни старт/стоп рифове и мащабен припев. Китарите са толкова добре озвучени и плътни, че директно се вливат в тялото и чувството е страхотно. Ей това чаках толкова години от WSS! Следващата "Nervous", която бе пусната и като сингъл, доста ме подведе за това какво да очаквам от албума. Не разбирам цялото прехласване по въпросния трак, защото реално в него не се случва почти нищо. Повтарят се еднообразни мотиви и единствено краткият тежък пасаж към края разнопобразява скуката. Но ако някой намира някаква емоция в песента - няма да съдя.

Прескачаме един тотално безсмислен 2-минутен трак, за да навлезем в "Know Your Worth (Somebody)". Много здрава композиция в духа на Linkin Park с все така тежки китари и приятни малки брейкдауни и почти рап речетативи. Още един доста добър трак в този дух е "No Defeat For the Brave". В него се включва и Дерек Уибли от Sum 41, което е приятна изненада. Уви, след тази приятна поредица идва баладата "Division Street". Тук осъзнах, че съм ползвал фразата "мрънкащи вокали" твърде неточно в миналото. Това тук са мрънкащи вокали. Буквално всичко изпято в песента звучи като подигравателно "Мън мън мън". Все едно някой имитира Иван Кулеков в комедийно предаване. Звученето е такова, сякаш 13-годишни woke тийнове са решили да напишат песен върху готов пиано трак. Ужас, ама голям.

За щастие заглавната "Sleeps Society" следва примера на "Systematic" с мазната електроника в началото и ударната част след това. Е те това парче мога да го въртя много пордени пъти, защото е пример за зверски добър модерен ню метъл. Китарите удрят със страшна сила, а речетативът, брейкдаунът и насеченият риф след втората минута просто ме карат да издивявам. Жестоко! На финала (почти) пък идва "Call of the Void", в която, доколкото разбирам, се включват и фенове на WSS. Парчето е в бавничко темпо, но не е бездушно и прозявно като другата балада. Тук емоцията е очевидна и нямам претенции.

Още докато гледах траклиста видях, че последното парче в албума се нарича DN3 NHT и е дълго 7 минути. Мислех, че ще е някакъвистински епос, но не би. Цялото нещо представлява няколко повтарящи се ноти на пиано и речетатив. Ако това случайно не е достатъчно  безсмислено, речетативът е минал през дисторшън, все едно някой говори от Луната. Буквално е нетърпимо и дори нямам идея за какво говорят, но някак предполагам, че е нещо, с което синeкoco момиче с надпис shе/thеy в Instagram профила си би се съгласила. Може и смисъла на живота да разкриват. Не ме интересува, неслушаемо е и ме кара да искам да ошaмaря човека, който е сметнал това за добра идея.

Извинения, че ви накарах да четете дотук, след като целият албум може да се определи и с едно изречение. Албум, който съдържа най-доброто и най-лошото, което While She Sleeps някога са издавали. Не се подвеждайте и от 44-те минути материал, защото всъщност са 35 като махнем безсмислиците. Оттам нататък - надувайте "Sleeps Society", "Systematic", "Know Your Worth" и "No Defeat For the Brave", докрай, а останалото въртете на своя отговорност. Но там нивото (и на качество, и на енергия) със сигурност е по-ниско.

- Testset
7/10
 


0 Response for the "While She Sleeps - Sleeps Society"