TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Dagoba - By Night

Posted by Today's Metal Crew On петък, февруари 11, 2022 0 коментара

ЖАНР: Industrial/Groove Metal
ОТ/Д: Франция | 18.02.2022
ЛЕЙБЪЛ: Napalm Records
ОТНЕМА: ~41 минути

Много исках да съм един от онези хора, които ще защитят Dagoba и новия им стил. Тук никога не бързаме да съдим подобни промени и еволюции, включително и към по-леки стилове, но не мога да излъжа - "By Night" не е добър албум. Dagoba са известни с мощния си, масивен, епичен груув звук и индъстриъл елементи, но в "By Night" не е останало много от него, а чистите вокали на Shawter издават, че английското му произношение далеч не е най-доброто. Имам чувството, че пичовете са играли Cyberpunk 2077 и са вдъхновили от играта, но накрая албумът им е станал с дори повече бъгове от самия Cyberpunk.

Честно казано - началото ми даде надежди. Отварящата "The Hunt" удря с мощни рифове, мазни мрачни електроники и агресивни ревове. Ако целият албум звучеше така, всички щяха бързо да забравят за недоразумението, пуснато като сингъл, но за него - след миг. Припевът в "The Hunt" обаче е първият ясен знак, че тук нещо не е наред. Shawter просто не може да пее добре чисти вокали, а дори да може - не звучи добре, докато го прави. Проблемът се засилва още повече в иначе също много добре започващата "Sunfall". Смачкващите насечени китари в началото скоро дават път на рехав и адски некреативен припев.

Припевите стават все по-лоши с времето, като този в "Bellflower Drive" удря ново дъно. А като си говорим за дъно - стана време и за "On the Run". Парчето започва досущ като generic royalty free поп песен за пускане в беден супермаркет от сорта на "Дар". Китарите се включват около минута и половина след началото, за да ни въведат във фалшиво изпят припев от Shawter. Това безспорно е най-слабата песен на Dagoba в кариерата им и дори не искам да чувам спорове по въпроса. Имам теории защо се стига дотук, но ще ги оставя за финал.

Странностите продължават със "City Lights", която ме кара да се чудя дали Dagoba не са направили тази песен като шега. Това би било единственото обяснение да запишат толкова посредствена песен с толкова нелеп текст на тема "карам кола в град с неонови светлини". Сериозно, част от текста гласи: "Neon colors lights up the sky 'cause I'm driving under city lights". "Nightclub" пък не е лошо парче, но чистите вокали отново го провалят. "Summer's Gone" е следващият странен избор в "By Night" - все така сравнително хубава, но и сравнително посредствена песен, която не отговаря на стила на Dagoba. За финал поне се връщаме към по-познато и екстремно Dagoba звучене с убийствен риф в началото и мега надъхващи куплети. Защо, да го ба, всички парчета в албума не бяха на нивото на откриващото и затварящото?! Tогава и слабите припеви щях да прежаля (като този в "The Last Crossing")!

Много ме е яд на Dagoba по няколко причини. На първо място е похабеният потенциал. Песни като "The Last Crossing" и "The Hunt" биха могли да сочат пътя към бъдещето, пък били те и с ненужно много чисти припеви. Звукът в албума също е адски добре изпипан. Абсолютно удоволствие е да слушам метъл с толкова изчистена, модерна и качествена продукция. Звукът на китарите, мощният бас и обсебващо готините електроники просто ми пълнят душата!

Уви, всичко това е препикано с изключително смотани припеви, за които Shawter просто трябва да го глобят. Този човек вади такива страхотни ревове, но чистото пеене просто не му е сила - поне не и на английски. Яд ме е и защото като хейтя по такива "албуми на промяната" се чувствам като траш чичак с елек върху рокерията, който мрънка срещу всичко, което не е "като едно време". Но както и преди съм казвал - не е проблемът в това, че албумът е по-лек. Проблемът е, че Dagoba могат много повече. Все едно гледам как Хълк работи като куриер в Еконт - пак се справя, но силата му е другаде.

- Testset
5/10
 


0 Response for the "Dagoba - By Night"