TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Babymetal - The Other One

Posted by Today's Metal Crew On вторник, април 11, 2023 0 коментара

ЖАНР: J-Pop/Metal
ОТ/Д: Япония | 24.03.2023
ЛЕЙБЪЛ: Babymetal Records
ОТНЕМА: ~41 минути

Концепцията на Babymetal в началото беше ясна - деца са лицата на метъл група, смесваща този иначе агресивен жанр с j-pop и kawaii музика. Само че Babymetal вече не са деца и концепцията очевидно вече е различна. Затова и "The Other One" е различен от това, което обикновено сме свикнали да чуваме от Babymetal. Само казвам, че Babymetal са група от вече 13 години и повече от половината живот на момичетата в нея е минал именно в групата. Основната вокалистка Сузука Накамото вече е на 25 години и едва сега за пръв път пише текст за песен на своята група. А това значи само едно - Babymetal вече са зрели професионалисти, а не деца.

"The Other One" е някак по-мрачен и сериозен албум, в който метълът не се заиграва толкова с резките контрасти (каквито, да речем, имаше в "Doki Doki Morning" или други от старите им песни), а по-скоро учтиво кани други стилове, с които да се слее неусетно. Така например "Divine Attack - Shingeki" включва drum & bass в супер якия си припев, а "Metalizm" е по-скоро EDM трак, отколкото метъл, но това не му пречи да е един от най-добрите в албума и нямам никакво търпение да го чуя на живо след няколко дни (от момента на писане на това ревю).

В "Maya" и "Time Wave"  също има доста електронни елементи и бийтове, но за тяхна сметка съществува "Mirror Mirror", която е доста технически сложна и си е... абе, прог. В този дух е и доста разчупената "Believing", която се заиграва едновременно с прог и j-pop по доста любопитен начин. Като създадена за стадиони е носещата много "стадионен рок" и поп дух "Monochrome", a "Light and Darkness" звучи досущ като заглавна песен на аниме. И в общи линии е това - албумът е добър, малко странен, нетипичен, объркващ и... завладяващ. Не знам какво правят музикантите в групата, но определено са адски добри и знаят как да задържат вниманието.

И напълно разбирам хората, за които Babymetal са твърде странни, но аз от ден първи ги намирам за почти сюрреалистични. Слушам метъл от адски много време и все още не се сещам за друга група, която да прави подобна музика. И всеки път си мисля, че експериментът е изчерпан, но явно в Babymetal има още хляб. А когато след няколко дни ги гледам заедно със Sabaton, ще споделя впечатления от техния лайв тук на сайта. Да, не просто в "супер бърз репортаж".

- Testset
7/10


0 Response for the "Babymetal - The Other One"