TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Judas Priest - Invincible Shield

Posted by Today's Metal Crew On сряда, март 27, 2024 0 коментара

ЖАНР: Heavy Metal
ОТ/Д: Англия | 08.03.2024
ЛЕЙБЪЛ: Columbia/Epic Records
ОТНЕМА: ~53 минути

50 години история, 19 студийни албума, над 50 милиона продажби в световен мащаб, едно име - Judas Priest. За групите с подобен легендарен статут забелязвам нещо като правило - в миналото са създали великолепни албуми и се превръщат в институции на метъл жанра. Когато креативността им отдавна вече е изтекла в канавката, започват да почиват на стари лаври и новите им творби са за да отбият номера или да изпълнят договорите си. Един вид - колкото там да има "нещо". Но Роб Халфорд и компания категорично не спадат в тази категория. Всеки следващ албум е празник за ушите и причина да си припомним кои са Метъл боговете.

"Invincible Shield" поема щафетата, подадена му от Firepower. По-бърз, по-яростен и с още по-добра продукция, непобедимият щит със сигурност е сред претендентите за хеви метъл албум на годината. И въпреки че вече издиша като пее на живо, Роб Халфорд, със своите скромни 72 години, продължава да разцепва въздуха с пронизващите си викове в студиото. Ричи Фаулкнер демонстрира завидни умения като водещ китарист на групата и, с риск да предизвикам възмутено поемане на въздух, не мисля, че отстъпва на Глен Типтън или К.К. Даунинг. Многобройните и комплексни сола в албума са достатъчен аргумент за това. А продукцията, дело на Анди Снийп (продуцирал също "Firepower"), може да се сравнява с тази на почти всички модерни метъл групи и е ярък пример за това, как една легаси група трябва да звучи през 2024 г. 

"Panic Attack", "The Serpent and the King" и "As God Is My Witness" са парчета, които на първо слушане все едно са излезли от "Painkiller". Кеф ти сола, рифове, агресия, динамични барабани - класически тежък Judas Priest в перфектна форма! "Giants In the Sky" пък звучи перфектна за вечер с приятели на по бира на плажа, където да се дерете с цяло гърло на припева. На няколко места в "Devil in Disguise" и "Escape From Reality" си помислих, че групата е извикала Ози Озбърн като гост вокал. Оказа се леко несполучлив опит на Халфорд да пресъздаде по този начин търсената от него мистериозност. Абе, простено му е, защото "Escape From Reality" е с един от най-нестандартните рифове за Priest и несъмнено е едно от най-интригуващите парчета в албума. За най-качествена извадка в албума обаче намирам "Sons of Thunder", "Invincible Shield" и "Trial by Fire". Всяко от тези парчета носи в себе си автентенчния дух на Priest, нестихващата младежка енергия и търсенето на ново звучене. 

Това е албум, който се слуша на един дъх. Куп парчета с потенциал да се превърнат в бъдеща класика. Но най-вече една група, която не я е страх да експериментира и да канализира метъл същността си, за да изкове поредното си произведение на изкуството.

- BatStoyo
8/10


0 Response for the "Judas Priest - Invincible Shield"