TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Купон с Attila и Born of Osiris в Прага

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, март 28, 2024 0 коментара


Не всеки ден в Европа идват американски метълкор банди, затова малко спонтанно реших да хвана самолета и да посетя Attila и Born of Osiris в Прага. Две групи, които открих по едно и също време преди 10-ина години и все още следя с интерес. И макар че отидох с повече ентусиазъм за Born of Osiris, не мога да скрия истината - Attila откраднаха шоуто в Rock Café.

Сцената в Rock Café е доста малка, без място за банери и особено осветление. Това има своя чар, защото усещането е сякаш гледаш тайно, специално шоу за отбрана публика. Взимам си наливна бира Budvar за 4,60 лв. и ми е толкова готино от тоя факт, че се налага да изпия 4 още по време на двете подгряващи банди. Това е и единствената причина да не съм най-отпред, за да направя що-годе читави снимки, но нали все пак идеята е да споделя изживяването като фен, не като журналист?

Първи на сцената се качват деткор животните Crown Magnetar, които май са твърде екстремни за все още събиращата се публика в бара. Картечните двойни каси и квалитетните грухни на нацепения им вокалист обаче бързо вдъхновяват малцината чехи пред сцената да се поразвихрят. Публиката учтиво оставя място за мош на желаещите, докато американците се чудят какво точно се случва и каква е тая учтива публика. Crown Magnetar вече имат стабилна база верни фенове и мнозина гледат на тях като на един вид спасители на деткора и не е трудно да видим защо. Наистина зверска група и ако си падате по този жанр - задължително им хвърлете ухо.

Следващи на сцената са шведите Aviana. Те правят мелодичен метълкор и дават съвсем друг вайб на вечерта след супер екстремното начало. Пичовете имат зверски голям потенциал и чакам да се превърнат в голямо име, което да има своите големи хедлайн изяви из Европа в идните години. За една от песните си взимат един номер, познат от арсенала на Slipknot, където карат публиката да приклекне и след това да скочи в точния момент. Чехите културно клякат с бирите си и после скачат с тях, вали бирен дъжд, трошат се халби, настава краткотрайна анархия, но всичко друго е наред. Сетът на Aviana също е сравнително кратък, а публиката изглежда приятно изненадана от видяното.

Решавам да тествам студената чешка учтивост и си пробивам път най-отпред, точно пред малката тъмна сцена. Attila се появяват точно навреме и разцепват мрака с топ хитовете си. Fronz си говори с публиката, разсмива всички неколкократно и призовава хората към повече мелница, но такава така и не се случва. Малко пого, малко мош - леко и културно, чак учудващо за всички на сцената. Дори емблематичната "Moshpit" не успява да накара чехите да оставят стъклените си халби с местно пиво (да, всички пиеха от тежки стъклени халби дори в погото) и да се развихрят насилствено.

Аз нямам против. Мина ми времето, в което да се блъскам, а и предпочитам да гледам какво става на сцената, вместо да се налага да си търся цайсите на части по земята. Смазвам се от кеф и куфеене на "Three 6", "Moshpit", "Party With the Devil", "Metalcore Manson", новата "Timebomb" и закриващата сета им "About That Life". Един час минава неусетно и някак чувствам, че Attila заслужават повече публика, по-голяма сцена и по-силна реакция. После обаче пак започвам да се чувствам специално, защото усещам шоуто близко и "интимно" и си мисля, че те нямат против.

След още една кратка пауза на някак все по-тъмната сцена излизат и Born of Osiris. Техният сет минава изключително стегнато, без много контакт с публика, освен когато всички пеят "хепи бърдей" на вокалиста им Рони. Хипнотизиран от китарния шред и зверски точните технични барабани, дори не усещам кога сме стигнали до култовата "M∆chine". Сещам се, че съм журналя и е редно да снимам, но наистина е адски тъмно и всичките ми снимки са шит, защото снимам с телефон. До мен чешки журналист с професионална фото техника също се чуди какво да направи, за да извади читави кадри. Виждам му кадрите - супер са си. Прибирам телефона, наслаждавам се на любимата ми песен на Born of Osiris и... край. В мен остава усещането, че има мегдан за повече, както и че Attila наистина откраднаха шоуто в тази вечер.

Излизам от залата, разхождам се из мега красивия център на Прага по никое време, хапвам си багети от Bageterie Boulevard (not a sponsor, unfortunately), обръщам още една наливна бира и си се прибирам в хотела. Две неща са сигурни - бих гледал Attila и с по-дълъг сет и ще продължавам да се връщам в Прага отново и отново.

ATTILA SETLIST:
01. Proving Grounds
02. Three 6
03. Party With the Devil
04. Metalcore Manson
05. Bite Your Tongue
06. Handshakes With Snakes
07. Middle Fingers Up
08. Payback
09. Moshpit
10. Timebomb
11. Cancelled
12. About That Life


BORN OF OSIRIS SETLIST:
01. White Nile
02. Rosecrance
03. Threat of Your Presence
04. Abstract Art
05. Empires Erased
06. Poster Child
07. Angel or Alien
08. Torchbearer
09. Divergency
10. Open Arms to Damnation
11. Oathbreaker
12. A Mind Short Circuiting
13. Bow Down
14. Brace Legs
15. Machine

Live клипове от събитието гледайте в highlights в нашия Instagram.


0 Response for the "Купон с Attila и Born of Osiris в Прага"