TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Sonata Arctica - Clear Cold Beyond

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, март 04, 2024 0 коментара

ЖАНР: Power Metal
ОТ/Д: Финландия | 08.03.2024
ЛЕЙБЪЛ: Atomic Fire Records
ОТНЕМА: ~51 минути

Мислех, че след "Talviyö" и акустичните албуми, със Sonata Arctica е свършено. Дaже направо си се бях примирил. Мислех, че Тони Како просто ще се ожени за Грета Тунберг и ще заживеят щастлив зелен живот без въглероден отпечатък и щастливи деца по целия свят. Но ти да видиш! На Sonata Arctica явно им светна лампичката и ето, че "Clear Cold Beyond" е пауър метъл албум! Е, има някои уловки, но като цяло има защо да сме ентусиазирани.

Напълно ще разбера отдадените фенове, ако кажат "Това не е Sonata, с която съм закърмен", но реално този албум е точно за тях. Всяка грешка от катастрофалния "Talviyö" е поправена. Тони Како и компания са направили опит за завръщане към славните си години с редица скоростни пауър метъл парчета, китарни сола и ярки 90-арски пауър метъл клавиши. Откриващата "First In Line" звучи толкова като класическа Sonata, че направо помислих, че нещо ме лъжат - скорост, клавири, мелодичен пауър метъл, вдъхновен Тони Како - не може да бъде! "California" вдигна оборотите още повече, има китарно и клавирно соло и взех да се обнадеждавам. "Shah Mat" се вряза с малко по-мрачен звук и не чак толкова силен Sonata вайб, но, да му се не види, звучи много добре. Сингълът "Dark Empath" също взе да ми харесва все повече след няколко слушания, а "Cure For Everything" съвсем ме уби от кеф с тоя олд скул мелопауър дух.

След тази почти перфектна първа половина на албума дойде време за експерименталната част. В нея е и най-скучната, и най-вълнуващата композиция в "Clear Cold Beyond". И най-странната също! "А Monster Only You Can't See" е малко объркваща 6-минутна песен, в която не съм сигурен на кого се сърди Тони Како и така и все още не съм сигурен дали ми харесва. "Teardrops" пък звучи като забавена на 50% пауър метъл песен, което не знам на кого помага. Виж, "Angel Defiled" вече е друга вселена. Не мога да кажа, че съм очаквал това от тях, но съм щастлив, че са го направили и не съм сигурен как да го опиша. Мога да използвам думата "театрално", но това няма да е съвсем достатъчно, за да опише тази прекрасна лудост. Следват само две балади - "The Best Things" и "Clear Cold Beyond". Не мога да ги оценя съвсем, тъй като не съм фен на баладите по принцип, но едно е сигурно - по-добри са от всичко в "Talviyö".

Накратко - много зависи какви точно очаквания имате от Sonata Arctica (не го казвам за първи път тая година това изречение), но ако сте като мен и очакванията ви са никакви след кошмарния "Talviyö" и акустичните приключения - може и да останете приятно изненадани. Аз със сигурност съм. Обичам мелодичен, скоростен, захаросан пауър метъл с клавири, к'во да направя...

- Testset
7.5/10


0 Response for the "Sonata Arctica - Clear Cold Beyond"