TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

  • Welcome!

    Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

    For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Heldmaschine - Lügen

Posted by Today's Metal Crew On неделя, август 09, 2015 0 коментара

Стилът: Industrial Metal/NDH
От/Год: Германия, 2015
Лейбъл: MP Records/Soulfood
Отнема: ~60 минути


Тази година не можем да се оплачем от липса на NDH. Heldmaschine е поредната група от жанра, издаваща албум през 2015-та и не се виждат много NDH релийзи в близкото бъдеще, така че ако сте фенове - запасете се отрано и с "Lügen". Албумът е типичен, класически NDH в духа на ранните Rammstein, което не е изненада, особено като знаем, че Heldmaschine се подвизават и като трибют група на Rammstein под името Völkerball. А парите, изкарани като трибют банда, влагат в авторска музика. Похвално!

Повечето песни в "Lügen" са типичен NDH - насечени китари, 90-арска електроника, маршови ритми и дълбоки немскоезични вокали. С тази формула и в темпо малко над средното ни разкуфяват откриващата "Collateral", сингълът "Wer einmal lügt", прекрасната за изговаряне "Maskenschlacht" и "Der Hammer fällt". В последната всъщност дочух вокалите на Teufel от Tanzwut, а във все така спазващите същата формула "Tränenblut" и "Die Zeit ist reif" със сигурност чух вокалиста на Unzucht. С малко повече мелодия от изброените маршови композиции се открояват "Wir danken Euch" със своя мелодичен припев и "Ich will Dein Bestes" с леките си ориенталски влияния. По-баладичните "Ein Traum" и "Einmal ist keinmal" също могат да минат за мелодични, обаче те са и поредното доказателство, че NDH баладите рядко се получават добре. "Schwerelos" пък е единствената песен в албума, която чисто и просто не харесвам, защото не стига, че е лека, скучновата и еднообразна, ами на всичкото отгоре е дълга над 6 минути. За финал пък е оставен кавър на "Roboter" - култовата песен нa Kraftwerk от края на 70-те. Една от първите NDH групи изобщо - Fleischmann - също имаше кавър на това парче през 1994-та. Не знам защо, но го помня.

"Lügen" далеч не преоктрива топлата вода, но в момента може би няма и причина това да се случва. Макар да не изненадва с нищо, аз продължавам да твърдя, че сцената има нужда от още такива банди и албуми, за да има все пак някаква реална конкуренция. Засега обаче NDH феновете не можем да си позволим лукса да сме претенциозни в избора на групи от жанра и да търсим кусури, само и само за да си играем на критици.

 
+ + + + +
Типичен NDH с отличителен 90-арски привкус, даващ дълготрайни поводи за куфеене.
Много уместни включвания от вокалистите на Tanzwut и Unzucht.
Германска прецизност с цял, кръгъл, точен час материал.

- - - - -
Никакви изненади и нищо, с което да се надгражда постигантото от другите банди в стила досега.
NDH баладите рядко се получават добре - и тези тук не правят изключение.
Огромни прилики с Rammstein - вокалите на места звучат досущ като тези на Тил Линдеман. 

IF YOU LIKE
Rammstein, Stahlmann, Unzucht, Maerzfeld, Megaherz, Treibhaus, Eisbrecher и др.

Автор: Testset
[7/10]

Categories: , , , , , , ,

0 Response for the "Heldmaschine - Lügen"