TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Heldmaschine - Lügen

Posted by Today's Metal Crew On неделя, август 09, 2015 0 коментара

Стилът: Industrial Metal/NDH
От/Год: Германия, 2015
Лейбъл: MP Records/Soulfood
Отнема: ~60 минути


Тази година не можем да се оплачем от липса на NDH. Heldmaschine е поредната група от жанра, издаваща албум през 2015-та и не се виждат много NDH релийзи в близкото бъдеще, така че ако сте фенове - запасете се отрано и с "Lügen". Албумът е типичен, класически NDH в духа на ранните Rammstein, което не е изненада, особено като знаем, че Heldmaschine се подвизават и като трибют група на Rammstein под името Völkerball. А парите, изкарани като трибют банда, влагат в авторска музика. Похвално!

Повечето песни в "Lügen" са типичен NDH - насечени китари, 90-арска електроника, маршови ритми и дълбоки немскоезични вокали. С тази формула и в темпо малко над средното ни разкуфяват откриващата "Collateral", сингълът "Wer einmal lügt", прекрасната за изговаряне "Maskenschlacht" и "Der Hammer fällt". В последната всъщност дочух вокалите на Teufel от Tanzwut, а във все така спазващите същата формула "Tränenblut" и "Die Zeit ist reif" със сигурност чух вокалиста на Unzucht. С малко повече мелодия от изброените маршови композиции се открояват "Wir danken Euch" със своя мелодичен припев и "Ich will Dein Bestes" с леките си ориенталски влияния. По-баладичните "Ein Traum" и "Einmal ist keinmal" също могат да минат за мелодични, обаче те са и поредното доказателство, че NDH баладите рядко се получават добре. "Schwerelos" пък е единствената песен в албума, която чисто и просто не харесвам, защото не стига, че е лека, скучновата и еднообразна, ами на всичкото отгоре е дълга над 6 минути. За финал пък е оставен кавър на "Roboter" - култовата песен нa Kraftwerk от края на 70-те. Една от първите NDH групи изобщо - Fleischmann - също имаше кавър на това парче през 1994-та. Не знам защо, но го помня.

"Lügen" далеч не преоктрива топлата вода, но в момента може би няма и причина това да се случва. Макар да не изненадва с нищо, аз продължавам да твърдя, че сцената има нужда от още такива банди и албуми, за да има все пак някаква реална конкуренция. Засега обаче NDH феновете не можем да си позволим лукса да сме претенциозни в избора на групи от жанра и да търсим кусури, само и само за да си играем на критици.

 
+ + + + +
Типичен NDH с отличителен 90-арски привкус, даващ дълготрайни поводи за куфеене.
Много уместни включвания от вокалистите на Tanzwut и Unzucht.
Германска прецизност с цял, кръгъл, точен час материал.

- - - - -
Никакви изненади и нищо, с което да се надгражда постигантото от другите банди в стила досега.
NDH баладите рядко се получават добре - и тези тук не правят изключение.
Огромни прилики с Rammstein - вокалите на места звучат досущ като тези на Тил Линдеман. 

IF YOU LIKE
Rammstein, Stahlmann, Unzucht, Maerzfeld, Megaherz, Treibhaus, Eisbrecher и др.

Автор: Testset
[7/10]

Categories: , , , , , , ,

0 Response for the "Heldmaschine - Lügen"