TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Bullet For My Valentine - Venom

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, август 03, 2015 1 коментара

Стилът: Melodic Metalcore
От/Год: Уелс, 2015
Лейбъл: RCA
Отнема: ~41 минути


След "Temper Temper" BFMV бързо имаха нужда да издадат хубав албум, защото нещата не отиваха на добре. Затова те послушаха фенове и направиха това, което те искаха от тях - "Venom". По принцип винаги съм против слушането на фенските мрънкания, но в този случай по изключение те бяха за добро - защото "Venom" е добър. Или поне по-добър от "Temper Temper". Но то какво ли не е по-добро от него.

Първата капка от новата отрова получихме още в края на 2013-та с "Raising Hell", с която BFMV гледаха възможно най-бързо да замажат положението след "Temper Temper". И да, точно такъв BFMV очакваха и искаха феновете - скоростен, тежък, мелодичен и с открояващо се траш влияние. Песента обаче е само бонус в "Venom", като по-сериозната траш роля в същинската част на албума е оставена на "Army of Noise". Естествено, като казвам "траш" нямам предвид, че изведнъж BFMV са станали Overkill, а по-скоро говоря за очевидни влияния, най-отчетливи в китарите и барабаните. Който има нещо против - да чуе солото малко преди края на въпросната песен. То е едно от много наистина добри сола в този албум, което говори красноречиво за нивото на китарната работа във "Venom". Отчетливи траш влияния се усещат и в закриващата "Pariah", която дава добър пример за това как да се съвместят скорост, тежест и мелодия.

Като "приятно тежки" се открояват "No Way Out", "Broken" и най-метълкорски звучащата "The Harder the Heart (The Harder It Breaks)". Всички те имат и ярък мелодичен елемент, но по този показател не могат да се мерят с големия хит на албума "You Want a Battle? (Here's a War)". Това е новият сигурен стадионен хит на BFMV и ако се престрашат да дойдат пак до нашите изостанали ширини, със сигурност ще си го пеем заедно с тях.

Естествено, не може и без пълнеж. В ролята на такъв влизат лесно забравимите "Worthless" (колко иронично) и "Hell or High Water", като в последната просто нищо не се случва през цялото време. Донякъде съм склонен да добавя и "Skin" в списъка с лесно забравими пълнежи, но добрата китарна работа и динамиката на песента ме спират. Не смея да кажа лоша дума и за "Venom", просто защото не съм сигурен дали песента е скучна изначално, или ми е скучна само на мен, защото е "задължителната балада". Интродукцията "V" обаче бих изтрил от плейлиста си без никакъв срам. Минута и половина шум и скрибуцане, мерси, няма нужда.

Самото заглавие "Venom" очевдно е препратка към завръщането на звученето от "Poison" и наистина се усеща, че групата е опитала да го повтори, макар че подобни продължения много рядко са на нивото на оригиналите. Все пак BFMV са постигнали почти оптимален успех в това си начинание, като китарната работа във "Venom" е по-добра дори от тази в "Poison". Аз обаче не бих бързал с твърдението, че "това е вторият Poison", което се носи из интернет пространството. Със същия успех следващият албум може да се казва примерно "Toxin" и да се твърди, че това е "третият Poison". "Poison" си е един и беше каквото беше. "Venom" му е достоен наследник като цяло, но половината песни в него звучат безпосочни, започват и свършват в нищото и затова бързо ще бъдат забравени. Ако не сте съгласни с мен - обадете ми се след два месеца и ми кажете кои песни от албума помните и колко от тях прескачате в плейлиста си ;-)


+ + + + +
Завръщане към доброто старо звучене.
Впечатляваща китарна работа - рифове, сола, чудо.
Още няколко нови хита, които с години ще можем да слушаме по концертите им.
Повече тежки и скоростни песни от очакваното.

- - - - -
Близо половината албум съдържа пълнежи.
Съобразяването с фенските искания и мрънкания ограничава творчески и това си личи тук.

IF YOU LIKE
Trivium, Avenged Sevenfold, All That Remains, Black Veil Brides и др.

Автор: Stahley
[7/10]

Categories: , , , , , , , , ,

1 Response for the "Bullet For My Valentine - Venom"

  1. странник says:

    далеч не съм съгласен, че Hell or High Water е пълнеж - има сигурно най-силният брейкдаун в целия албум.