TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Leaves' Eyes - King of Kings

Posted by Today's Metal Crew On петък, август 07, 2015 0 коментара

Стилът: Gothic/Symphonic/Folk Metal
От/Год: Германия/Норвегия, 2015
Лейбъл: AFM
Отнема: ~43 минути


Щом четете тези редове, значи сте сред хората, които не са самоубили ритуално след последните солови албуми на Лив Кристин и Leaves' Eyes - и това е добре. Хем сте живи, хем ще имате възможност да си оправите вкуса в ушите с най-добрата музика, в която Лив Кристин е участвала в последната петилетка. Къде силен, къде по-слаб, "King of Kings" ни представя една завладяваща викингска легенда. Но посипана с любов, защото все пак я разказва Лив.

Историята в "King of Kings" е вдъхновена от хилядолетната легенда за викингския владетел и пръв норвежки крал Харал Хорфагре (Харал Прекраснокосия). От мерак да се ожени за една мома (която не искала да се ожени за Харал, докато не стане голям владетел), той покорява и обединява голяма част от малките норвежки княжества и в общи линии пръв формира днешната представя за Норвегия. Заглавната песен ни представя накратко тази концепция и започва обещаващо с епични симфонии и хорове. Уви, след това песента напълно незаслужено се превръща в баладка, която спокойно можем да хвърлим в купа с милиони други балади, звучащи по абсолютно същия начин. Следващата "Halvdan the Black" ни разказва за бащата на Харал, Халвдан Черния и отново започва с хорове и симфонии, но този път запазва началното си бързо темпо през цялото време. Като добавим и мрачните ревове на Алекс Крул, песента се превръща в една от двете най-добри в албума. Подобно звучене има и "Sacred Vow", която всъщност има и абсолютно същата продължителност и затова ми се стори малко... излишна? Не че е лоша, просто вече чух по-добрата ѝ версия преди 10 минути.

За съжаление в албума има и песни като "The Walking Eye", от които физически и психически се чувствам уморен още в мига, в който ги чуя. Тая песен съм я чувал от Leaves' Eyes и Nightwish поне 356875 пъти. Хубавото е, че след нея нещата се пооправят и дори идват някои изненади - някои приятни, някои не толкова. Една от приятните изненади е включването на Симоне от Epica в "Edge of Steel". Самата песен обаче е един вид неприятна изненада, защото силното ѝ начало определено не заслужава такова банално продължение. И все пак - не е чак толкова лоша. Друга изненада са силните фолклорни елементи в "Vengeance Venom", които правят припева много по-наситен и мелодичен. Следващата приятна изненада е изразената почит към поемата "Haraldskvæði", по-известна като "Hrafnsmál". Тя представлява разговор между валкирия и гарван и звучи наистина красиво в това неочаквано добро изпълнение на Лив, подкрепено от мъжки бойни напеви и викове.

Последната приятна изненада е оставена (почти) за финал и се нарича "Blazing Waters". Дългият 7 и половина минути епос ни пренася до кървавата битка при Хафрсфьорд, която Харал печели (spoiler alert) и благодарение на която се превръща в безспорен крал на Норвегия. Песента е най-добрата в албума в композиционно отношение - епична, мелодична, тежка и завладяваща, тя е пример как би било хубаво да звучат Leaves' Eyes по принцип, а не по изключение. Когато свърши и си казах "Ето това е финал!", нещо ми прекъсна мислите. Оказа се, че има още една песен - игривото фолк рокче "Swords In Rock". Мога обаче само да гадая защо след грандиозен финал като "Blazing Waters" е оставен да виси подобен сопол.

Без да искам да дразня феновете, от много години насам не бях чувал добър албум от Leaves' Eyes и "King of Kings" ми вдъхва надежда, че с тази група не е свършено (както мислех доскоро). Лив мрънка и се превъзнася много по-малко от друг път, а песни като "Blazing Waters" и "Halvdan the Black" са на наистина високо за жанра ниво. Фолклорните включвания също се вписват добре като цяло (като изключим последния трак), а продукцията не е натруфена като средновековна рокля, за разлика от миналия път. Въпреки това голяма част от албума е "очаквано скучна", което се усеща най-вече когато разбереш, че хоровите напеви са ти по-приятни от основните вокали. Но в крайна сметка като махнем и 2-3 напълно излишни композции, остава немалко добър нов материал. Учудвам се, че ще го кажа, но този път - палци горе. Това е пътят.


+ + + + +
Добре "навързан" и концептуалено завършен албум.
Силни и запомнящи се песни като "Blazing Waters" и "Halvdan the Black".
Много добре включващи се хорове, оркестрации и фолклорни елементи.
Далеч по-малко превземки, претенциозност и натруфеност от друг път.


- - - - -
Няколко излишни песни и един напълно ненужен и развалящ впечатлението финал.
Близо половината албум влиза в графата "очаквано скучен".

IF YOU LIKE
Epica, Nightwish, Delain, Xandria, Sirenia, Tristania, Elis, Edenbridge и др.

Автор: Testset
[6.5/10]

Categories: , , , , , , , ,

0 Response for the "Leaves' Eyes - King of Kings"