TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Luca Turilli's Rhapsody - 2012 - Ascending To Infinity

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, юни 25, 2012 4 коментара

Стил......: Symphonic Power Metal
Държава...: Италия
Лейбъл....: Nuclear Blast
Отнема....: ~58 минути 


Изненадващо, че даже без никаква драма, Лука Турили напусна Rhapsody of Fire и си направо свое Rhapsody. Това е третото Rhapsody и искрено се надявам да няма повече, защото лесно се обърквам и ако всеки член на групата си направи по едно Rhapsody, нещата ще станат сериозни и ще замиришат на митоза. Не че имам нещо против - Лука Турили е един от най-гениалните пауър метъл китаристи в наши дни (скромен при това) и всеки албум с негово участие е повод за празник за феновете на жанра, но винаги ми е било някак тъпо да гледам разделящи се банди, чиито музиканти почват да правят с нова банда същата музика, която са можели спокойно да правят и в старата си банда. Но здраве да е, явно причини има и нямам мераци да се бъркам в това. Ако имах, щях да поканя Лука на разговор в студиото, да му се развикам и да му кажа, че аз съм домакинът и шефът, както би направила една друга колежка. Добре де, стига бъзици.

Най-живо ме интересуваше какво точно ще има в "Ascending To Infinity", имайки предвид епичността и мащабността на "From Chaos To Eternity". Може ли Лука да направи нещо по-епично и мащабно? отговорът е "да". Или хайде, ако не по-епично, то поне също толкова епично. Защото, както беше обещано, оркестрациите са на ниво "холивудски саундтрак", а не можем да се оплачем и от липса на епични симфо-партии, хорови песнопения и нео-класически мотиви, положени щедро върху гениалните китарни партии на Лука Турили и неговата банда - какво повече му трябва на човек за пълно симфо-пауър метъл изживяване? Текстовете пък са изпяти на италиански и английски от Алесандро Конти (чийто глас прилича на нещо средно между този на Михаел Киске и Фабио Лионе) и няколко гости, предоставящи оперните си гласове. Заглавната песен ме грабна веднага с нео-класическото си звучене, но "Dante's Inferno", "Tormento e Passione" (заради които почти научих италиански) и "Dark Fate of Atlantis" бяха тези, които ми напълниха зажаднялата за качествен симфо-пауър душа. Тези песни са абсолютни шедьоври, които ме карат да мисля, че ако италианецът беше живял в Средновековието, днес щяхме да го изучваме по музика като един от големите класици.


Макар и встрани от шедьоврите, повечето песни също са изключително силни и всяка изненадва с уникални сола и оркестрации. Единственото изключение е баладата "Luna", която не ми хареса не защото е балада или защото е напълно различна от всичко друго в албума, а просто защото... може и без нея. Закриващата "Of Michael The Archangel And Lucifer's Fall" също можеше да е една идея по-кратичка или просто да бъде разделена официално на три части (както е и сега, само че събрани в една голяма песен), но пък от друга страна Rhapsody без 16-минутна настръхващо свръхепична песен? Няма как. Това е то. Изненадващо или не, това Rhapsody по нищо не отстъпва на другото и дори прословутият ми скептицизъм не успя да ми попречи да му се израдвам максимално. "Ascending To Infinity" е един чудесноподготвен и завършен продукт, носещ епично изживяване, което просто трябва да усетите.


+ + + + +
Епична, могъща, завлядяваща музика.
Мащабно, изчистено звучене и повече от чудесни вокали и хорови изпълнения.

Лука Турили за пореден път впечатлява с уникални умения в композиционно отношение.
Някои песни са истински шедьоври, достойни за сравнение с класическата музика!

- - - - -
Някои излишно дълги интродукции или "вметки". И няколко субективни мои вметки.

Подходящо за фенове на:
Rhapsody of Fire, Fairyland, Dark Moor, Serenity, Avantasia и др.
 Автор: Undepth
-=9/10=-

4 Response for the "Luca Turilli's Rhapsody - 2012 - Ascending To Infinity"

  1. Анонимен says:

    Не че ви отричам конкуренцията, ама по-свежи ревюта у нас не се пишат. ;]

  2. Анонимен says:

    много слабо ревю, дори да повърхността не се е докоснал автора !

  3. Fuck, сега вече сме раздвоени :D
    Майтапът настрана, мерси за feedback-a!

    - TMB

  4. Анонимен says:

    Брей хубав албум, даже повече ми харесва от "конкурентният" Рапсоди, язък че Лука Турили няма да е в Каварна.
    ahileas