TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Dreamtale - World Changed Forever

Posted by Today's Metal Crew On вторник, април 23, 2013 0 коментара

Стилът: Melodic Power Metal
От/Год: Финландия, 2013
Лейбъл: Rock It Up
Отнема: ~58 минути


Все ми се струва, че Dreamtale са обидно непознати у нас. Причината, предполагам, се крие в нежеланието на тукашния "масов" фен да слуша неща от този век, затова виртуално ви стискам ръката, ако не сте "масов" и слушате Dreamtale (или поне мислите да го сторите). А ако вече сте ги чували, знаете, че не говоря празни приказки и че Dreamtale са една от най-добрите пауър метъл групи от новото хилядолетие.

Вместо да ви убеждавам в правотата си, бих оставил "World Changed Forever" да го стори. Силната му "пледоария" се разгъва в близо час и съдържа 12 убедителни аргумента, без колебания и излишен пълнеж. В поредицата от първокласни мело-пауър метъл композиции, започваща с "Island of My Heart" и "Tides of War", и стигаща до модерната "Join the Rain" няма и една слаба секунда! Чак след средата темпото спада и идват по-баладичните "World Changed Forever" и "Destiny's Chance", а "Dreamtime" залага на епичност, съчетаваща бавно начало, галопираща среда и скоростна завършваща част.

Две неща правят силно впечатление в "World Changed Forever". На първо място е чудесната клавишна работа, която носи много мелодичност и зарибяващи лийдове и превръща песни като "Island of My Heart" (особено в припева) и "Join the Rain" в моментални хитове. Голяма роля играе и високият, открояващ се глас (а ла Бернхард Вайс от Axxis) глас на Ерки Сепанен (познат на дуум метъл феновете и от KYPCK), както и помагащите му бек-вокали. Любопитен факт пък е, че в албума има и българска следа (встрани от факта, че Ерки поназнайва малко български), тъй като авторката на тази красива обложка е българка.

В пълна трезвеност (дългогодишна) обявявам "World Changed Forever" за най-добрия мелодичен пауър метъл албум досега през тази година! Единственото звено в него, което така и не успях да харесам, беше концепцията. Включващите се от време на време разговори между главните герои далеч не ми бяха достатъчни, за да добия онова специално "чувство за концептуалност", затова историята остана на зад план за мен. Нарочно обаче спирам тук, за да не задълбая в излишни подробности и ще ви оставя сами да чуете "World Change Forever", преди да сгафя някъде и да изкривя в аванс представите ви за него ;-)
 
+ + + + +
Динамика, скорост, модерно звучене и зарибяващи, хитови мелодии. 
Мелодичен пауър метъл такъв, какъвто трябва да бъде - без пълнежи и хард рок.
Забележителен инструментал, важни клавишни намеси, перфектни за жанра вокали.   

- - - - -
Интересна, но недостатъчно развита и респективно пренебрежима лирическа концепция.  

IF YOU LIKE
Axxis, Helloween, Power Quest, Derdian, Axenstar и др.

Автор: Testset
[9/10]

Categories: , , , , , , , ,

0 Response for the "Dreamtale - World Changed Forever"