TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

[OUTSIDE!] Dubioza Kolektiv - Apsurdistan

Posted by Today's Metal Crew On петък, април 19, 2013 0 коментара

Стилът: Folk/Ska/Reggae/Dub/Rock
От/Год: Босна и Херцеговина, 2013
Лейбъл: Koolarrow
Отнема: ~37 минути


Балканите не са най-известни с метъл сцената си и затова не е случайност, че първото ни ревю за босненска банда попада в рубриката [OUTSIDE!] и обръща внимание на едни от най-познатите у нас босненски музиканти - Dubioza Kolektiv. Те ни посетиха многократно в Mixtape 5, като билетите за последните им два концерта бяха напълно разпродадени, а шоуто им обедини под един покрив почитатели на много различни стилове (от реге до хардкор и от рап до метъл). Това не е изненада, имайки предвид, че Dubioza съчетават в музиката си ска, реге, дъб, рок и типични балкански фолклорни мотиви, инжектирани с доволна доза политика, хумор и сатира.

Някои биха нарекли музиката на групата "емигрантски рок" и не биха бил далеч от истината, но с важната разлика, че Dubioza са избрали да не емигрират и да останат в Босна, която не е много по-цъфнала и вързала от България, да речем. Сега обаче колективът обикаля из Европа и набира все по-голяма фенска маса, която вече може да се порадва и на новия им албум "Apsurdistan".

Познанията ми за предните албуми на Dubioza са недостатъчни и не се наемам да правя сравнения с тях. Мога обаче да ви уверя, че "Apsurdistan" ще ви донесе много настроение... ако не очаквате от него метъл. Първите 4 трака в него съставят много енергична и предразполагаща към подскачане поредица, в която се открояват забавните текстове на "Prvi Maj" и "Volio BiH", но явният хит е "Kažu", по време на който трудно ще се задържите на едно място. Следващата силна поредица включва ска-та "Krivo Je More 2", политическата "Brijuni" и притежаващата испански припев "99%". От списъка спокойно можете да пропуснете раповете "Kupi" и "K.P. Dom" (въпреки че в последната има готини моменти) и позитивното, но скучновато реге "Sjećam Se".


Като изключим някои досадни за метъл феновете изблици на рап и реге, "Apsurdistan" е напълно подходящ за вдигане на настроението, независимо от предпочитаните във вашата "шумна компания" жанрове. Все пак, възможно е да се подразните от лесно разбираемите текстове за мир, политика, ракия и марихуана, но това, както винаги, е въпрос на частен, субективен вкус. Оттам нататък съм сигурен, че "Apsurdistan" ще остане най-приятната музикална новост, излизаща от Босна и Херцеговина през тази година.
 
+ + + + +
Позитивен, приятен, енергичен и свежо звучащ албум.
Готина смесица от ска, дъб, реге, рок и балкански фолк, но без "турбо" забежките.
Разбираеми за нас текстове, пълни с хумор, сатира и бъзици. 
Можете да си свалите албума безплатно и легално на този адрес  

- - - - -
Имайки предвид, че сме сайт за метъл, можем да порпуснем рапа и регето в албума.
Лично и субективно - никога не съм харесвал да ми се пее за марихуана, включително и от Крис Барнс.  

IF YOU LIKE
Hladno Pivo, Kultur Schock, Gogol Bordello, Svetlio & The Legends и др.

Автор: [OUTSIDE!]
[N/A]

Categories: , , , , , , , , , ,

0 Response for the "[OUTSIDE!] Dubioza Kolektiv - Apsurdistan"