TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Аркона - Явь

Posted by Today's Metal Crew On събота, април 05, 2014 2 коментара

Стилът: Pagan/Folk Metal
От/Год: Русия, 2014
Лейбъл: Napalm Records
Отнема: ~69 минути


Аркона е може би най-актуалното име на руската метъл сцена. Нямам само предвид местната сцена, а и световната. Малко руски банди са успявали да добият чак такава международна популярност, особено пеейки на собствения си език в един доста "ъндърграунд" стил. Голяма заслуга за тази популярност има харизматичната вокалистка на групата Маша, която се справя еднакво добре с народното пеене, чистите вокали и крясъците, при това без да изглежда като готическа кукла Барби, което си е нещо като мода сред метъл дамите днес. Маша просто идеално олицетворява музиката на Аркона - сурова, неподправена и красива.

Заглавието на албума "Явь" ни препраща към Велесовата книга (на Велес - славянският бог на мъдростта), в която се споменава за няколко свята - Явь, Правь и Навь. Явь е материалният (нашият) свят, Навь е нематериалният свят (отвъдното), а Правь е законът на Сварог, чрез който се управляват Явь и Нав. Нас сега обаче ни интересува "Явь". Вече не под формата на материал свят, а на алум. Като такъв, той не се различава коренно от предшествениците си - стилът е същият мрачен "езически" метъл, украсен със славянски фолклорни мотиви и текстове. Съдържанието на албума не би трябвало да е изненада за феновете на групата, тъй като Аркона са известни с това, че не се отклоняват особено много от отдавна поетата си музикална посока. Една от по-забележимите разлики е, че този път Аркона звучат малко по-епично отпреди и това си личи най-вече в "Чадо индиго" (поне за мен е най-интересната песен в албума), 9-минутната "Зарождение" и заглавната "Явь". Друга разлика е, че този път няма кратки песни и инструментали. Средната дължина на траковете е около 7 минути, като най-кратка е 5-минутната "Город снов", а най-дълга - "Явь", удряща тавана с дължина от почти 14 минути (казах ви, че е епична). И макар в дискографията на групата да има доста мрачни парчета, то с пускането на "В обьятьях крамолы" сякаш рязко тежка зимна планинска мъгла. Като най-мелодична пък се отличава силно фолклорната "На страже новых лет".

Случвало се е да питам различни хора за мненията им относно разни албуми и винаги съм забелязвал, че когато става дума за pagan метъл - всеки има някакво различно мнение. Сигурно звуча така, сякаш се оправдавам предвидливо, за да мога да се защитя, когато кажете "Не съм съгласен!", но наистина, това е жанр, в който най-запалените фенове следят всеки малък детайл и винаги имат определени очаквания, затова ми е много трудно да предвидя дали "Явь" ще им се хареса или не. Аз съм по-скоро "неутрален", тъй като може и да се интересувам от славянска (и не само) митология, но за сметка на това не знам почти никакъв руски, да речем. Затова ще оставя на вас да решите дали да навлезете по-надълбоко в митологията зад "Явь" и дали именно това е албумът на Аркона, който сте искали и очаквали да чуете.

+ + + + +
Многопластов албум, изпълнен с фолклор, студен, екстремен метъл, красиви мелодии и много мрак.
Вокалистката Маша се справя подобаващо с всички видове вокали, необходими за албума.
Разнообразни и изпълнени със съдържание (и много фолклорни инструменти) дълги композиции.
Албумът несъмнено ще бъде по-интересен за знаещите руски и интересуваите се от славянска митология.

- - - - -
Никакви особени разлики с който и да е от предишните албуми на групата.
Маша говори (а не пее) прекалено дълго на места.
Песните са толкова дълги, че трябва да си визмаш почивка от слушането от време на време. 

IF YOU LIKE
Dalriada, Eluveitie, Nokturnal Mortum, Radogost, Svarga, Månegarm, Stribog и др.

Автор: BGMario
[7/10]

Categories: , , , , , , ,

2 Response for the "Аркона - Явь"

  1. Анонимен says:

    ще има ли нещо за новия gamma ray?

  2. Анонимен says:

    Авторът слушал ли е някой от предишните албуми на Аркона?