TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Joachim Witt - Neumond

Posted by Today's Metal Crew On неделя, април 13, 2014 0 коментара

Стилът: Synth/Gothic Rock/NDH/NDW
От/Год: Германия, 2014
Лейбъл: NoCut/SPV
Отнема: ~47 минути


Какъв човек си представяте, когато чуете, че някой е на 65 години? Сигурно не само аз си представям от онзи тип хора, които още щом са станали на 55 са започнали да си купуват "Трета възраст", обули са "crocs", взели са си шапка тип "каубойска", прегърбили са се, хванали са си ръцете (държащи платнена торбичка) зад гърба и не правят абсолютно нищо, защото "няма закога". Но докато при нас реалността често е именно такава, то хора като легендата на германската музика Йоаким Вит тепърва започват да търсят нови музикални хоризонти.

Йоаким Вит добива популярност още през 1980-тa с NDW (Neue Deutsche Welle) хита "Goldener Reiter". 27 години по-късно, Вит прави ремикс на парчето, вече в стил NDH (Neue Deutsche Härte), като музиката му към този момент вече разчита на повече тежест, твърдост и рок/метъл звучене. "Bayreuth 3" от 2006-та e най-тежкият албум в дискографията му, като след него Йоаким заговаря за оттеглянето си. Да, ама не. 6 години по-късно той отново издава албум, а днес напът да се появи на бял свят е и 14-ият му студиен албум "Neumond".

Тази кратка биографична справка цели да ви загатне що за творец е Йоаким Вит и как за него стиловите граници не са никакъв проблем. Затова може би не е учудващо, че в "Neumond" можем да чуем по нещо от всичките му "периоди". Албумът съчетава в себе си актуалното за певеца рок/NDH звучене с черти на 80-тарския уейв, който го направи известен. В известен смисъл, музиката на Joachim Witt днес звучи подобно на тази на Mono Inc. (които са и сред неговите най-големи фенове), само че с една идея по-малко китари и две идеи повече електроника. Кратък преглед над прес-релийза ме кара да се чувствам горд от тази съпоставка с Mono Inc., защото голяма част от този албум наистина е записана именно с помощта на вокалиста (и основен "двигател") на групата - Мартин Енглер (който има и доста сходен глас с този на Йоаким).

"Neumond" е приятен за слушане албум, който обаче не притежава тежестта на страхотния "Bayreuth 3", да речем - и това е най-големият му минус (поне според мен). В този си вид албумът звучи прекално "synth" и здраво избива на даркуейв, а като имаме предвид и че гласът на Вит притежава един далечен естраден отенък, нещата съвсем излизат извън рамките на тежката музика. Въпреки това всеки фен на по-мрачния рок може да оцени по достойнство парчета като "Die Erde Brennt" и "Mein Herz", по-"индъстриъл" насочените "Spät" и "Dein Lied", или раздвижващата "Ohne Dich". И макар дълго да се чудих дали да не сложа този албум в рубриката [OUTSIDE!], накрая нарочно реших да не го правя. Не защото "Neumond" е много "метъл" (никак даже), а защото не са много 65-годишните музиканти, които правят точно такъв вид музика - и когато се появи такъв, той със сигурност заслужава (най-малко) силно уважение. 

+ + + + +
Малко са музикантите на тази възраст, които могат да направят такъв албум в такъв стил.
Приятен за слушане, леко мрачен албум, с прокрадващи се лъчове светлина и позитивизъм.
Гласът на Йоаким Вит сякаш става все по-добър и плътен с годините.
Много добри електронни включвания.

- - - - -
Звученето е прекалeно, прекалено близко до това на Mono Inc.
Повече китари щяха да са от голяма полза, защото така албумът е прекалено лек.

Средното темпо идва в повече по някое време.
 
IF YOU LIKE
Mono Inc., Unheilig, Nik Page, Unzucht, Mantus, Blutengel и др.

Автор: Testset
[6/10]

Categories: , , , , , , , , ,

0 Response for the "Joachim Witt - Neumond"