TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Xandria - Sacrificium

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, април 17, 2014 7 коментара

Стилът: Symphonic/Gothic/Power Metal
От/Год: Германия, 2014
Лейбъл: Napalm Records
Отнема: ~67 минути


В екипа така и не можахме да стигнем до единодушно мнение за това хубав ли е или не предишният албум на Xandria - "Neverworld's End". Едни го обявиха за най-добрия симфо-метъл албум на годината, други го заклеймиха като прекалено явно копие на Nightwish. И така докато спорехме, Xandria си взеха нова вокалистка. Ако не се лъжа, новото холандско попълнение Даяне ван Гирсберген е шестата дама зад микрофона в групата. Някои хора по-рядко си сменят обувките, отколкото Xandria си сменят вокалистките, но всеки път е за добро, включително и сега, защото Даяне се включва повече от добре в "Sacrificium".

Албумът започва с 10-минутния заглавен трак, от който става пределно ясно какво ни очаква нататък - богато симфонично звучене, епични хорове и бомбастични оркестрации от холивудски тип. Така и трябва да е - в този жанр свирят много банди и ако не направиш нещо, с което да се открояваш, ако не си достатъчно шумен и интересен - изоставаш. "Nightfall" затвърждава позициите, заявени в първото парче и оттам нататък остава само да се чудим - колко по-епични ще станат Xandria до края? Сингълът "Dreamkeeper" обаче сваля оборотите. Не знам защо са избрали да пуснат точно това парче от албума най-напред, тъй като то далеч не е най-представителното в "Sacrificium", но както и да е.

Тъкмо когато бях решил, че вече мога да предположа всичко, което ще се случи нататък, Xandria извадиха нов коз от ръкавите си под формата на фоклорни елементи. Те се появяват най-напред в дългата над 7 минути "The Undiscovered Land", която е една от най-добрите композиции в албума, разгръщаща се постепенно от тиха балада в бомбастичен епос. Следващата я "Betrayer" (отново дълго парче - 6 минути) пък идва като гръм от ясно небе със супер бързия си ритъм, благодарение на който получава приза за най-тежко парче в албума. Фолклорните елементи се дочуват отново в началните секунди на "Until the End" и "Temple of Hate", докато "Little Red Relish" ни кара да се зачудим защо тя не бе избрана за сингъл, тъй като притежава всички качества на хитов такъв - зарибяваща клавирна мелодия, тежки рифове, идеални за целта куплети и мелодичен припев.

Може никога да не съм се славел като голям почитател на този жанр, но напоследък излизат някои наистина много качествени албуми в него и "Sacrificium" е един от тях. Въпреки сериозната конкуренция и многото такива албуми, излезли в рамките само на един месец, Xandria успяват да блеснат над всичките си колеги и колежки. "Sacrificum" просто е прекалено добър за стила. С такъв силен материал съм убеден, че феновете няма дълго да тъгуват по заминалата си от групата Мануела Кралер. Не че нещо, но класически тренираното сопрано на Даяне ван Гирсберген идеално подхожда на музиката на Xandria, при това без да досажда с прекалена оперетност (често достигаща до вълчи вой при някои нейни колежки от бранша). Отсега съм убеден, че малко групи ще успеят да направят толкова добър албум в жанра до края на годината, затова мисля, че всеки симфо-метъл фен трябва да очаква с нетърпение "Sacrificum". Има защо.

+ + + + +
Бомбастични и епични, но все пак идеално премерени оркестрации.
Гласът на новата вокалистка Даяне перфектно пасва на музиката на Xandria.
Тежки парчета, леки парчета, епични парчета, готик, пауър, фолк - разнообразие да има!
Повече от час качествен материал!

- - - - -
Напоследък излязоха доста други албуми в същия жанр, та се усеща едно пренасищане...
Някои парчета са малко или много предвидими и не отговарят на високото ниво на останалите.

IF YOU LIKE
Nightwish, Epica, Within Temptation, Diabulus In Musica, Delain и др.

Автор: Testset
[9/10]

7 Response for the "Xandria - Sacrificium"

  1. Анонимен says:

    Хм...еднаква оценка със diabulus in musica argia, а то двата албума са на светлинни години по качество в полза на Xandria...трябва да е 9.5/10 според мен

  2. Различните автори имат различни критерии, нека не забравяме тоя факт ;-)

    Поздрави!
    - Testset

  3. Анонимен says:

    Първия минус е просто нелеп...

  4. Анонимен says:

    Е браво, че оправихте оценката

  5. Анонимен says:

    Какво са виновни, Xandria, че имало пренасищане (според вас) в жанра?Такива минуси по-добре си ги спеставяйте.

  6. Анонимен says:

    Има пренасищане от бозави албуми в жанра...този е изключение

  7. Анонимен says:

    Между другото във втория диск има бонус песен The watcher...тя също кърти всичко...направо пак нямат слаба песен освен dreamkeeper и донякъде sweet atonement...Nightwish ряпа да яде