TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Brainstorm - Scary Creatures

Posted by Today's Metal Crew On неделя, януари 03, 2016 0 коментара

Стилът: Power/Heavy Metal
От/Год: Германия, 2016
Лейбъл: AFM
Отнема: ~57 минути


Когато имаш нужда от изчистен, но модерно звучащ хеви метъл, винаги можеш да се обърнеш към Brainstorm и те учтиво ще ти услужат. И след като в последно време бяха почнали да издават един след друг лесно забравими албуми, през 2014-та се завърнаха ударно с "Firesoul". Затова и сега очакванията ми към "Scary Creatures" бяха малко по-високи. Прес-релийзът даже го описва като "една идея по-добър", но аз май нещо не съм съгласен.

"Scary Creatures" е добър, но не колкото "Firesoul". Всяка песен в "Firesoul" имаше "куки", темпото беше по-високо, а още помня и припева в "Recall the Real". Тук темпото отново е предимно средно и затова мисля, че "едната идея" е в другата посока. Което, всъщност, пак е окей. Но докато във "Firesoul" очевидно имаше някакво сито, през което да минат само най-яките тракове, тук май всичко измислено е влязло - или поне звучи така. Има песни, в които не съм съвсем сигурен накъде са се опитвали да отидат тия хора и какво точно са искали да постигнат.

За начало, за какво служи интрото в началото на "The World To See"? Една изгубена минута, преди да почне музиката. Да я бяха сложили като интро, че поне да се прескача по-лесно. Или още по-добре - да я бяха махнали. Нищо де - песента продължава добре, макар и не толкова ударно, колкото би ни се искало. Следващата "How Much Can You Take" загатва, че албумът ще е малко по-мрачен и е сред малкото песни в "Scary Stories", до които си сложих звездичка. Веднага след нея обаче почнах да се чудя какво са искали да постигнат с "We Are...". Басът води куплетите, а китарите се включват само за подкрепа и в бриджа/припева. Припевът звучи много добре - голям, епичен, леко "стадионен", повтарящ хорово думите "We are, we are!". И тъкмо се убедих, че песента все пак е яка и се появиха детски напеви, повтарящи "We are, we are!". Нищо против идеята, но... тия деца звучат странно. Не че очаквам деца да пеят прекрасно, но в случая те викат с всичка сила, докато на фон върви някакъв речетатив. Наистина не разбирах какво се случва в тоя момент.

Нататък албумът продължава с една от малкото бързи песни в него - "Where Angels Dream", чието хубаво китарно соло я спасява от прекалено еднообразие. Заглавната "Scary Creatures" пък звучи като най-изпипаната песен в албума и съм почти сигурен, че е била измислена първа, тъй като не звучи насилена като някои други композиции в диска. Припевът ѝ е страхотен, но заради това се вижда и огромният контраст с изключително сухите ѝ куплети. С края на песента идва и втората половина на албума, която обаче не предлага нищо кой знае колко по-добро. "Twisted Ways" и "Scars in Your Eyes" са в хубаво темпо и имат хубави припеви, но като цяло са лесно забравими. При "Take Me to the Never" пък е обратното - куплетите разкуфяват с прав ритъм и простичък здрав риф, но припевът идва отникъде и разваля всичко - сякаш изобщо не е писан за тая песен. Мелодичната "Sky Among the Clouds" обае поправя тази грешка и затваря албума отличително добре.

Моят съвет - чуйте "How Much Can You Take", "Scary Creatures" и "Sky Among thе Clouds" преди всички други песни в албума. След това продължете с "We Are" и карайте нататък както ви скимне. Така шансът да харесате целия албум ще се увеличи, тъй като вече ще сте чули най-доброто, което Brainstorm предлагат в този албум и ще знаете, че дори докато слушате по-"обикновените" тракове, те са изсвирени от професионалисти с голям, дългогодишен опит. Не че някой би могъли да се усъмни в това, но... за всеки случай.


+ + + + +
Неангажиращ, модерно звучащ хеви метъл.
Открояващо се добри песни като "How Much Can You Take", "Scary Creatures" и "Sky Among thе Clouds".
Добра китарна работа (и най-вече добри сола).
Много чиста продукция.

- - - - -
Крачка назад след "Firesoul" и завръщане към не особено успешното средно темпо.
Половината композиции са или странни, или сухи, или скучни, или и трите едновременно.
Някои несполучливи и/или неразбираеми (поне за автора) решения като детските напеви в "We Are".
 
IF YOU LIKE
Mystic Prophecy, Bloodbound, Iced Earth, Grave Digger, Helloween, Accept и др.

Автор: Testset
[6/10]

0 Response for the "Brainstorm - Scary Creatures"