TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Ostfront - Ultra

Posted by Today's Metal Crew On събота, януари 09, 2016 1 коментара

Стилът: Industrial Metal/NDH
От/Год: Германия, 2016
Лейбъл: Out of Line
Отнема: ~48(+24) минути


Не съм сигурен какво точно ги влече източногерманците към соц-тематиката, но берлинчаните Ostfront във втори пореден албум я използват упорито - поне откъм шрифт и символика. Делукс изданието на "Ultra" дори има сърп и чук за обложка. Няма да навлизам в подробности защо смятам този символ за не по-малко кървав от свастиката и ще приема, че Ostfront просто търсят провокативен имидж. Хубавото е, че бързо забравих за всички това, когато си пуснах албума.

Бързо става ясно, че "Ultra" е по-добър от "Olympia" откъм звук, композиции, темпо, разнообразие и като цяло - всичко. Открояването на добрите от пълнежните композиции също става много лесно и още на първо слушане си личи кои тракове ще бъдат запомнени и превъртани до безкрай и кои ще бъдат прескачани, за да се стигне по-бързо до първите. Затова началото на "Ultra" неслучайно е пълно със силни тракове, като се тръгне от отварящия сингъл "Sternenkinder" и се продължи с бързата "Bruderherz", чийто не особено силен основен риф се компенсира от много хубав мелодичен припев. Наистина интересно обаче става в следващата "Fiesta de Sexo", която е с текст на испански и включва сериозно участие от гостуващия Erk Aicrag (Hocico, Rabia Sorda). Темпото е маршово, а рифовете са мачкащи и подкрепени от наподобяващ брас секция синтезатор (за да е по-"латино"). Мачкането продължава с малко закъснение и в "Afrika", с която свършва и силната начална серия.

Средната част на албума включва една осезаемо по-слаба поредица, идваща с епично звучащата, но много еднообразна "Moldau" (учудващ, но готин жест към Молдова) и страдащата от същия проблем с еднообразието "Krüppel". В "Suizid" се включва B.Deutung от Deine Lakaien, с който идва и много различно звучене - само с вокали и цигулки за фон, или с други думи - 4 минути и половина чакане на нещо да се случи, а то не се. Тази скучновата поредица се прекъсва с гръм и трясък от красноречиво озаглавената "Fick Dich", на която всеки NDH фен има опасност да си откъсне главата от куфеене. Парчето удря горе-долу със силата и темпото на "Bück Dich" на Rammstein, но има и изненадващо мелодични пасажи отвъд набиващите NDH ритми.

До края на албума може да се отбележат мрачната и тежка "Blitzkrieg", леко избиващата на синтпоп "Volksmusik", а противоречиви чувства оставят "Nein" и "Klassenkampf". Финалът "Siebenbaum" пък си е откровено слабичък и добре, че в промото бяха оставени и бонусите от лимитираното издание, че да си оправя вкуса в ушите. В бонус диска набързо мога да отблежа, че "Triebwerk" е здрава, но прекалено много ми напомня на "Mehr" на Rammstein в откриващата и закриващата си част, a "Wasser Marsch" и "MNSTR" са скоростни NDH тракове, които по-скоро заслужават място в основния диск, отколкото сред бонусите.

Много се радвам, че Ostfront са разнообразили и подобрили (най-вече откъм барабани) звука си и че ни предоставят толкова много материал, от който лесно да пресеем това, което ни харесва. "Fiesta de Sexo" и "Fick Dich" пък са си тотални индъстриъл/NDH хитове и ми се струва, че трябва да бъдат наградени поне с по един клип. Като краен NDH фен съм доволен от албума, въпреки някои по-еднообразни тракове в него. Но при наличието на повече от час материал (в digipak изданието) няма как да се оплаквам повече.

 
+ + + + +
Осезаемо подобрен звук, водещ до мощен, здраво набиващ NDH.
Разнообразни по звучене и стил композиции.
Повече от час материал, от който да пресееш каквото ти харесва (поне с лимитираното издание). 

- - - - -
Слабичка средна част, пълна с еднообразни, лесно пренебрежими тракове.
Още няколко еднообразни композиции в края и няколко, които са "на кантар".
 
IF YOU LIKE
Rammstein, [die!], Eisbrecher, Stahlmann, Schacht, Maerzfeld, Hocico, LOTL и др.

Автор: Testset
[7.5/10]

1 Response for the "Ostfront - Ultra"

  1. Калоян says:

    Харесва ми албумът, предният беше наистина много еднотипен и рядко слушам повече от 2-3 песни от него. Но сега не съм го спрял този, откакто излезе. Силно изненадан съм от Fick Dich и Volksmusik и то много приятно. Добро попадение е тавата, дано следващият да е поне на това ниво, дай Боже и нагоре. Засега все още не съм имал шанс да се докопам до бонус траковете, ако някой знае къде може да се намерят, да свирка.