TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

[OUTSIDE!] Dubioza Kolektiv - Happy Machine

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, февруари 01, 2016 0 коментара

Стилът: Folk/Balkan Ska/Reggae/Dub/Rock
От/Год: Босна и Херцеговина, 2016
Лейбъл: Koolarrow Records
Отнема: ~36 минути


Dubioza Kolektiv се превърнаха не само в балкански, а и в световен хит в последно време, особено след като пуснаха песента си "Free.mp3" за The Pirate Bay. Новият им албум пък носи същото заглавие и обложка като предшестващото го EP, което може да е малко объркващо, но за разлика от EP-то, албумът съдържа не 3, а 10 песни. "Happy Machine" носи типичния Dubioza дух, но е дори още по-мултижанров и в общи линии почти всяка в него е в различен стил и носи различно послание и... различен гост-музикант.

Първата изненада в албума идва още в първата му секунда с "All Equal", която започва с текст на... индийски? За целта помага упоменатият гост BEE2, за когото поне аз за пръв път в живота си чувам. Стилът на парчето е балканско-индийски, но индийската част е просто непоносима. Тъкмо негодувах и дойде познатият хит "No Escape (From Balkan)" - рязко ми се допи ракия, прияде ми се чеверме, взех да си представям как съм на село през лятото и вадя бири от леген със студена вода... страшна работа. Върнах се към албума с "One More Time", която също залага на странна стилова смесица - балкански фолк, дъб, реге и електроника. От подобно тесто е замесена и следващата "Boom!", която има адски натрапчив припев и гост-тромпет от македонеца от Струмица Джамбо Агушев (не го гугълвайте, само препоръка).

Стилът и гост-музикантът отново се сменят в "Red Carpet", където се включва Manu Chao, а крайният резултат е много свеж и поне на мен доста ми напомни за един популярен трак на Diskoteka Yugostyle. Балкански ритми и реге метъл пък се срещат в раздвижващата "Riot Fire", където гостува Бенджи Уебе от реге метъл бандата Skindred. След нея идва досадничката "Alarm Song" , която всеки път прескачах, за да стигна по-бързо до съчетаващата балкански и латино ритми "Hay Libertad", която трудно може да остави човек неподвижен. Същото важи и за закриващата "24000 Baci", която, както може би по-дъртите от вас се досещат, е кавър на хита на Адриано Челентано от 1961-ва година. Парчето е супер енергично и готино, но е дълго едва 2 минути.

Не знам дали тактиката "10 песни - 10 стила" ми допада, но знам, че в този албум има много тракове, на които с кеф ще скачам и припявам при следващите посещения на Dubioza в България, при това без да ми дреме каква точно комбинация от стилове слушам. "Happy Machine" е изключително разнообразен и показва ясно, че балканските ритми могат да се съчетаят по много любопитен начин с ужасно много други стилове. Единствените очевидно слаби и дори дразнещи песни в албума са "All Equal" и "Alarm Song", а бих могъл да мина и без "One More Time", но оттам нататък нямам сериозни оплаквания. Преи да си пусна Dubioza обаче трябва преди това задължително да си изключа "метъл филтъра", за да мога да възприема това, което чувам, без да мисля дали то ще се хареса на редовия метъл фен. И да, ако ще слушате Dubioza, най-добре също си изключете метъл филтрите преди това и като цяло забравете за стиловите ограничения, защото иначе ще се удавите в морето от не-метъл стилове, което ще ви залее от "Happy Machine".


И не забравяйте: 
"Our music is for free, you can download MP3. 
Keep it playing on repeat, if you hate it press delete. 
Click it, save it, seed it, share it, link it, stream it - we don’t pay!".
 
+ + + + +
Най-голямото стилово разнообразие, което Dubioza някога са постигали в албум.
Ясен пример за това, че балканските ритми могат да се смесят с почти всеки друг стил.
Абсолютни хитове като "Free.mp3" и "No Escape (From Balkan)".
Стабилен брой успешно (предимно) включващи се гост-музиканти.   

- - - - -
Ужасяваща част на индийски в откриващото парче + още 1-2 слаби трака.
Не съм много сигурен дали има нужда от чак такова голямо разнообразие.
Определено харесвам "Absurdistan" много повече.   

IF YOU LIKE
Hladno Pivo, Kultur Schock, Gogol Bordello, Skindred, Goran Bregović и др.

Автор: [OUTSIDE!]
[N/A]

Categories: , , , , , , , , , , ,

0 Response for the "[OUTSIDE!] Dubioza Kolektiv - Happy Machine"