TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Raubtier - Bärsärkagång

Posted by Today's Metal Crew On неделя, февруари 07, 2016 0 коментара

Стилът: Industrial Metal
От/Год: Швеция, 2016
Лейбъл: Despotz Records
Отнема: ~45 минути


Прес-релийзът за този нов албум на Raubtier гласи, че с "Bärsärkagång" групата се завръща към корените си и първоначалното си звучене. Вече бях доста ентусиазиран, но като прочетох това и избутах настрана всички други албуми, които бях подхванал и се заех с този тук. И да, прес-релийзът изобщо не лъже - "Bärsärkagång" е възможно най-близо до това, което бяха Raubtier в началото - опростен, супер мощен, ударен, разкуфяващ, тежък индъстриъл метъл. Звукът (и най-вече електрониката) пък е 1:1 с този от "Det finns bara krig" и бързо ми припомни защо се скъсвах да слушам тая група през 2009-та.

Знаеш, че един албум е зверски здрав, когато още някъде към средата ти се завие свят от куфеене. Това се случва все по-рядко, но "Bärsärkagång" безмилостно ми го причини, при това в офиса на основната ми работа, където колегите тактично се правеха, че не виждат как куфея в ъгъла. Малко преди края на албума вече реално бях изтощен от куфеене и наистина ми се виеше свят, но Raubtier така и не показаха милост. И сега ще ви обясня конкретно "защо така".

Лесно е да се каже, че музиката на Raubtier е като танк (и по-конкретно Panzer), но аз бих отишъл дори по-далеч. Музиката на Raubtier е като танк, клониран с парен локомотив, парен чук и маршируваща в перфектен такт армия от полухора-полудобермани, въоръжени с тежки картечници и напалмови огнехвъргачки. Поне такива мисли навява още отварящата "Bärsärkagång", която удря, мачка и троши всичко с тежък насечен риф и удрящи като чукове барабани. Следват я не по-малко мачкащите и вече излезли под формата на сингли "Bothniablod" и "Den Sista Kulan", но в тях няма много електроника. Тя прави голямото си завръщане в "Levande Död", която обаче бледнее пред следващия трак "Tropaion", който удря горе-долу с разкуфяващата сила на "Kamphund", но заменя част от агресията с мелодичност. Изобщо - това е една от новите ми най-любими песни на Raubtier. Първата половина на албума завършва с друга позната песен - "Brännmärkt".

Втората половина идва с "Hymn", която сякаш е излязла от "Det finns bara krig" - насечени рифове и простичък arp на заден план през почти цялото време. Учудващото в песента е, че солото ѝ се вписва много добре в нея - нещо, което не мога да кажа за повечето сола в албума, но за това ще спомена след малко. Мачкането продължава с маршовата "Förvildad", скоростната "Praetorian" и другия ми албумен фаворит "Genom Allt", а "Röd Snö" и епично-мелодичната "Lejonhjärta" закриват албума в маршов ритъм.

В "Bärsärkagång" има и слаби звена, но до последно се чудех дали изобщо има смисъл да ги споменавам. Едното слабо звено са китарните сола, които безспорно са добри сами по себе си, но в повечето случаи влизат малко "отникъде" и трудно се връзват в съответната песен и това ги кара да изглеждат като "пришити". Другата слабост е по-скоро субективна и се отнася към конкретни тракове, които просто намирам за по-слаби от останалите. Става дума за 2-3 песни, някои от които дори пуснати като сингли и които де факто харесвах много, преди да чуя колко по-широк избор от яки композиции има из албума. Това обаче вече влиза в сферата на белите кахъри, затова спирам да пиша за тях, отивам за един аспирин и си пускам наново "Bärsärkagång".


+ + + + +
Несравнимо мощни, ударни, бясно разкуфяващи композиции.
Завръщане към страхотното звучене от първия албум.
Даже недвижимото ви имущество ще се раздвижи от тая музика.

- - - - -
Солата, макар и добри сами по себе си, често стоят като "пришити".
Пуснатите сингли не дават достатъчно ясна представа за силата на албума.
 
IF YOU LIKE
Rammstein, Sabaton, Staal, Pain, Die Allergie, Turmion Kätilöt и др.

Автор: Testset
[8/10]

0 Response for the "Raubtier - Bärsärkagång"