TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Finsterforst - #YØLØ (EP)

Posted by Today's Metal Crew On неделя, август 21, 2016 0 коментара

Стилът: Folk Metal
От/Год: Германия, 2016
Лейбъл: Napalm Records
Отнема: ~40 минути


Finsterforst не дават вид на веселяци, ако се вслушаме в техния горски блек/фолк метъл, но с новото си EP ни се представят в напълно различна светлина. Първият знак за това дойде с бирената "Auf die Zwölf", която хвана феновете неподготвени и до голяма степен неприятно изненадани - нима гигантите Finsterforst го избиват на "комерс"?! Не, спокойно, не го избиват на "комерс". Просто и те ни показват, че няма нужда всичко да се взима толкова насериозно и държат да го подчертаят с всички възможни средства в "#YØLØ" - EP, пълно с изненади и неочаквано съдържание.

За него Finsterforst са се снабдили с брас секция и познания за съвременната поп сцена. И докато "Bottle Gods" звучи като типичният веселяшки фолк метъл трак в духа на Finntroll, Korpiklaani и Alestorm, то заглавната песен "#YØLØ" направо отвява стени със смесица от тежки китари и... тежки балкански ритми. Потърсих обяснение защо брас секцията звучи толкова балкански и даже някак... български и открих, че Симон, китаристът на Finsterforst, всъщност е живял в България и тук очевидно се е запознал с местните ритми. Естествено, сравненията с Trollfest в случая са неизбежни, но дори не ги споменавам с лошо - просто не се сещам за други банди, които да правят толкова тежка музика с балкански фолк мотиви. Последна от авторските песни в EP-то се води "Hangover" - подходящо заглавие след очаквания запой в предния трак.

Втората част на албума е тази с кавърите. Първоначално и на мен ми беше много трудно да възприема "Wrecking Ball" в това изпълнение и с тези чисти вокали, но впоследствие се усетих, че си пускам именно тази песен съмнително често. Не по-малко шокиращо идва и кавърът на "Beat It" на Майкъл Джексън, който в случая дори започва с кратка дъбстеп интродукция. Не, не се бъзикам, дъбстеп от Finsterforst, последван от страхотен кавър на Майкъл Джексън. Знам, че ако сте фенове, това вече ви идва в повече, но спокойно, всичко това се прави само с една цел - забавление. Следва електро метъл кавър на "Der durch die Scheibeboxxxer" на германските рапъри KIZ, кавър на "Das schlimmste ist, wenn das Bier alle ist" на пънкарите Die Kassierer и кавър на "Wild Rover" на The Dubliners.

Винаги се радвам да виждам яки банди в друга светлина, особено когато знам, че просто си правят експерименти. EP-то е дълго над 40 минути (горе-долу колкото албум), но реално новите авторски песни в него са само 4, като дори те са много различни от това, което по принцип човек би могъл да очаква от Finsterforst. Затова запазете хладнокръвие, елиминирайте очакванията си и познанията си за  Finsterforst и запомнете - "#YØLØ" не трябва да се приема със сериозно лице, а с бутилка бира.


+ + + + +
Цели 4 нови авторски композиции, при това в доста неочаквано различен стил.
Зверски балкански ритми и метъл в заглавния трак.
Неочаквано качествени и добре изпипани кавъри.
Над 40 минути за EP, пък било то и с доста кавъри, си е супер.

- - - - -
Един по-слабичък нов трак и един скучничък кавър.
Разликата с "нормалната" им музика може би ще бъде прекалено остра за много хора.

IF YOU LIKE
Finntroll, Trollfest, Korpiklaani, Alestorm, Equilibrium, Heidevolk и др.

Автор: Testset
[N/A]

Categories: , , , , , , , ,

0 Response for the "Finsterforst - #YØLØ (EP)"