TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

The Vision Bleak - Into The Unknown

Posted by Today's Metal Crew On неделя, ноември 13, 2016 0 коментара

Стилът: Gothic/Horror Metal
От/Год: Германия, 2016
Лейбъл: Prophecy Records
Отнема: ~59 минути


The Vision Bleak не са станали по-тежки, но с абсолютна убеденост твърдя, че са израснали адски много в музикално отношение и новият им албум говори красноречиво за това. Малко разхвърляни в някои от предните си материали, този път са намерили баланса между чисто пеене, ниски китари и спорадични блек влияния (които почти ги няма, въпреки стилистиката на откриващото "From Wolf to Peacock"). Естествено, в търсенето на малко по-масова слушаемост е вкарана повече мелодичност, която от своя страна е направила песните далеч по-лесни за възприемане.

Пътят, поет с "Into the Unknown", позволява на групата да разшири неимоверно кръгозора на своята изначална концепция. Така нареченият от тях Horror Metal е обогатен с красиви акустични пасажи, даркуейв атмосфера, много повече чисти вокали и 13 години опит. А ако трябва да говорим за влияния и прилики, "The Кindred of Sunset" напомня стилово и в комплект за Crematory и Type O Negative. "The Wine of Cemetаry Hound" с дълбокия си бас и настроение пък е абсолютен Tiamat, преливащ накрая в тресня, докато "Ancient Heart" ми напомня за Depressive Age (колкото и налудничаво да звучи) - все необходими сравнения, за да разберете какво има в този албум. И в никакъв случай не искам да кажа, че са заимствали или откраднали - напротив - просто търсейки идентичност и облик, с финес са се докоснали до по-известните си "братя". Албумът влиза и прониква някак "смазано" през ушите, не напряга излишно сетивата, а след поредната песен удоволствието от чутото се затвърждава. Тук е важно да отбележим и заглавната "Into the Unknown", защото много ясно представя посоката, към която се е запътила групата този път. И посоката, смея да твърдя, е вярна.

Редно е да се кажат още няколко думи за останалата част от албума, където един красив инструментал е в основата на прехода към "The Fragrancy of Soil Unearthed" - най-дългата и амбициозна песен тук. Започвайки нежно изпъстрена със звуци, тя се развива в една епична мело-история. Чудесно, но за съжаление очакванията ми ескалацията да продължи до самия край не се оправдаха - той бе завзет от появата на цигулка, която сложи точка на новаторството в този албум. От последните две песни пък мога да откроя само закриващата "Luster Nocturnal" и то само заради потенциала в страхотната мелодия, която се появява на няколко места. Накрая спокойно мога да кажа, че на фона на кризата, в която се намира този вече не толкова популярен жанр, The Vision Bleak са направили чудесно попадение, което очаквам да бъде крайгълен камък в бъдещата им кариера. Остава да видим дали ще се препънат в него ище и паднат, или ще дръпнат уверено напред от полученото ускорение.


+ + + + +
Колоритен, многолик албум.
Предлага удоволствието да откриваш нови неща при трето и четвърто прослушване.
Стилово поолекване, но с ново звучене в правилната посока.


- - - - -
Липсва подреденост между отделните песни.
Сведени до минимум блек влияния.
Има неща за изглаждане, плюс разни инструментални вметки, които не са съвсем на мястото си.


IF YOU LIKE
Crematory, Depressive Age, Type O Negative, Love Like Blood и др.

Автор: Nightice
[7.5/10]

0 Response for the "The Vision Bleak - Into The Unknown"