TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Ember Falls - Welcome To Ember Falls

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, февруари 09, 2017 0 коментара

Стилът: Melodic Modern Metal
От/Год: Финландия, 2017
Лейбъл: Spinefarm/Universal
Отнема: ~40 минути


Възлагах много надежди на този дебютен албум на Ember Falls. Обичам в живота ми да се появяват нови групи, а особено когато са от Финландия и правят модерен метъл с електроника - винаги се готвя за добри новини. Първият им сингъл, както и новината, че албумът се продуцира от Jake E (вече ex-Amaranthe) допълнително ме надъхаха, но... крайният резултат не е точно този, който очаквах.

Хитовата мелодичност на синглите "Shut Down With Me" и "COE", заедно с издържаната в същия стил "The Cost of Doing Business" ме вдъхновиха, но ентусиазмът ми взе да изстива трак след трак. "Falling Rain" не е лош трак, но ме накара да се замисля - тия пичове не го ли карат прекалено... лежерно? Очаквах някакво избухване, някакъв тотален хит, но дори крещящите вокали в песента звучат като изпълнени по време на лежене в дълбок фотьойл. В "Of Letting Go" пък започна все по-силно да се усеща, че китарите далеч не са на преден план и електрониката и вокалите ги задминават с прекалено много. "The Enemy You Need" изненада приятно с нетипични за метъла вокални техники и приятно, леко Amaranthe-ско звучене, но баладата "Freedom" ме накара да спра. Откъде дойде изведнъж тоя поп?

"COE" ни връща подобаващо в реалността, като доказва, че е сред най-добрите песни в албума, а "Rising Tide" започва с готина електроника и изненадва с фалцетно изпят припев в духа на... Poets of the Fall? Не знам и аз вече, на този етап в албума винаги се чувствам леко объркан. И за да е объркването пълно, "Open Your Eyes" включва в играта лошо рапиране (дело на Нико Мойланен от Blind Channel). Тъкмо когато пък вече се бях поотчаял, дойде финалната тройка - "One More Time" е с не по-малко хитов потенциал от сингъла "Shut Down With Me" (който е и следващ в траклиста), а закриващата "The Lamb Lies Down In Sacrifice" увеличава звука на китарите и до голяма степен звучи като песен на Amaranthe, но без Елиз Рид.

Е, добре де, не можеха ли китарите да са толкова силни и в останалата част на албума?! Това щеше да направи "Welcome To Ember Falls" толкова по-силен и енергичен...! Тихите, оставени често много назад в микса китари, правят "Welcome To Ember Falls" да звучи като албум на електро рок банда, а не на метъл такава. От това се губи страшно много енергия, заради което и си представям как този албум се свири от фотьойли и дивани, лежерно, без зор, без напъване. А без да има какво да те хване и да тръшне от стола, докато слушаш - просто не става. Да, има няколко хитово звучащи трака, с малко по-засилени китари и страхотни мелодични припеви, но това не стига, когато албумът остава това цялостно впечатление за липса на хъс и енергия.


+ + + + +
Освободено, неангажиращо звучене, встрани от метъл клишетата и старите похвати.
Наистина качествена електроника, без която албумът би звучал много по-сухо.
Вокалите често изненадват приятно с нетипични за жанра похвати.

- - - - -
Ужасно намален (макар и качествен) китарен звук в повечето песни, водещ до...
... липса на хъс, енергия и едно общо чувство, че албумът е свирен на фотьойли и дивани.
Много слаба балада ("Freedom") и още по-слабо гост-включване в "Open Your Eyes".
 
IF YOU LIKE
Amaranthe, Raunchy, Engel, Sonic Syndicate, Dead by April, Vega Nova и др.

Автор: Testset
[6.5/10]

0 Response for the "Ember Falls - Welcome To Ember Falls"