TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Ex Deo - The Immortal Wars

Posted by Today's Metal Crew On неделя, февруари 05, 2017 0 коментара

Стилът: Symphonic Death Metal
От/Год: Канада, 2017
Лейбъл: Napalm Records
Отнема: ~38 минути


Когато през 2009-а излезе дебютният албум на Ex Deo, покрай него се вдигна много шум. Всички говореха за него и го величаеха като най-епичното нещо, което съществува на тоя свят. С риск да бъда заклеймен от някой тру фен - изобщо не харесах "Romulus", а след това и "Caligvla". И то все по една и съща причина - така и не разбрах с какво Ex Deo са по-добри и по-специални от която и да е друга симфо дет метъл банда. С какво са по-специални от Fleshgod Apocalypse или Septicflesh? Ааа, да, вярно - просто Ex Deo са целите Kataklysm и още един човек. Да, Kataklysm са дет метъл легенди. Само че какво общо има това с Ex Deo?

Друга причина да не харесвам Ex Deo в началото беше, че просто не ги намирах за епични - все едно пак слушах Kataklysm, само че с римска тематика и в легионерски костюми. Даже звукът в "Romulus" беше ужасен (който не вярва - да си го пусне пак), а и по принцип не намирам идеята за "Ще го направим в средно темпо и ще изглеждаме масивни" за супер епична. Е, да, но сега съм приятно изненадан. Нелепите промо снимки на групата, които видях преди да чуя албума, изобщо не ме обнадеждиха, но още с откриващата "The Rise of Hannibal" знаех, че ще изслушам този албум докрай. Ex Deo най-сетне наистина са епични и за пръв път епичността им не звучи насилена.

"The Immortal Wars" носи със себе си по-мощен китарен звук, по-плътна ритъм секция и много повече и далеч по-качествени оркестрации. Маурицио също много учтиво ни спестява някои от бойните си речетативи и по-високите си крясъци (макар и не напълно), които определено не са му сила и вместо тях залага на мощните си ниски ревове. Темпото е по-скоро същото, но поне сега албумът не се точи повече от час и не успява да омръзне. Голяма заслуга за това имат няколко композиции. Една от тях е 6-минутната "Hispania (Siege of Saguntum)", която минава неусетно, редувайки бързо темпо с мачкащи моменти, бластбийтовете в "Cato Major: Carthago delenda est!". Като говорим за мачкащи моменти пък не може да не спомена направо смазващата "Ad Victoriam (The Battle of Zama)", в която се чува и най-добрият синхрон между подобрения китарен звук и епичните оркестрации, които имат невероятна роля в този албум. Намирам песента за най-добрата в албума и определено бих избрал нeя пред "The Roman" за сингъл. Ама те си знаят.

Не мога да гадая дали феновете на първите два албум на Ex Deo ще харесат и този, но аз определено намирам промяната за добре дошла. При всяко ново завъртане се радвам искрено на оркестрациите, които не само не пречат на основния иснтрументал, а и идеално го допълват - дотолкова, че без тях "The Immortal Wars" щеше да е един много, много по-сух албум. Китарите пък не само звучат по-добре откъм продукция, но и имат по-водеща роля отпреди и често блестят с епични рифове и неочаквани мелодии, без от това да се губи тежестта на звука. Е, продължавам да не харесвам бойните речетативи на Маурицио, но в случая съм готов да ги изтърпя всички - просто този път Ex Deo наистина са епични.


+ + + + +
Подобрения на всички нива - китари, оркестрации, ритъм, композиране, атмосфера, епичност.
Най-добрите оркестрации, които Ex Deo някога са ползвали - без тях албумът щеше да е много по-сух.
Ето сега вече тази група наистина звучи епично, а дължината на албума не позволява да омръзне.


- - - - -
Остатъци от досадните "бойни речетативи", които явно трябва да са епични и надъхващи, ама...
2-3 по-скучни и не особено добре развити композиции + една ненужна интерлюдия.
 
IF YOU LIKE
Kataklysm, Fleshgod Apocalypse, Septicflesh, Aeternam, Hollenthon и др.

Автор: Undepth
[7/10]

Categories: , , , , , , , ,

0 Response for the "Ex Deo - The Immortal Wars"