TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Bloodbound - War of Dragons

Posted by Today's Metal Crew On сряда, февруари 01, 2017 1 коментара

Стилът: Power Metal
От/Год: Швеция, 2017
Лейбъл: AFM
Отнема: ~45 минути


Все бяха издавали яки албуми Bloodbound, но тоя път просто избиха рибата с огнен дъх! Да, не е като да не сме виждали пауър метъл албум, в който става дума за дракони, но "War of Dragons" е на друго ниво. Без излишна помпозност и натруфени оркестрации, тези постоянно развиващи се шведи са направили един изключително динамичен, мелодичен и епичен пауър метъл албум, който напомня за нещо средно между Sabaton, Helloween, Hammerfall и Freedom Call. Великолепни мелодии, епични (и доста сабатонски) клавири, скоростен ритъм, китарни сола и страхотни, бързо запомнящи се припеви в почти всяка песен - какво повече може да иска човек от един пауър метъл албум?!

Като изключим 30-секундното интро, "War of Dragons" нямаше как да започне по-добре. "Battle in the Sky" е перфектният химноподобен сингъл, който идеално ни подготвя за това, което ще чуем по-нататък. Сабатонските влияния в припева са силни, но много бързо става ясно, че това са Bloodbound и че те имат сериозното намерение да ни скъсат от пауър метъл! Още по-яката "Tears of a Dragonheart" пък напомня за Hammerfall в куплетите си, но включва и един много, много сабатонски момент след средата си. Заглавната "War of Dragons" е не по-малко епична, но по някакъв начин напомня за "Wishmaster" на Nightwish. Влияния от същите (само че този път от "Over the Hills and Far Away) ми се струва, че дочувам и в следващата "Silver Wings", а с "Stand and Fight" отново се връщаме на Sabaton вълна, само че този път с Elvenking-ски привкус.

След цяла първа половина на албума със скоростни композиции, подозирах, че е дошло време и за балада. Но не! "King of Swords" е поредният скоростен трак, в който, ако търсим влияния, можем да открием Helloween и Judas Priest, а темпото спада за пръв път в "Fallen Heroes", но не с баладична, а с епична цел. За "компенсация" след нея идва най-бързата песен в албума - "Guardians at Heaven's Gate", където мелодичният припев и скоростното китарно соло почти ме накараха да си хвърля стола в тавана от кеф. Темпото остава високо и в "Symphony Satana", а "Starfall" забавя оборотите до лек галоп и впечатлява с пореден великолепен припев. "Dragons Are Forever" закрива албума по драконовски начин в духа на Dragonforce.

Първоначално смятах да посоча като един от основните минуси в албума това, че се усещат чак толкова много и все очевидни влияния от други групи, но после осъзнах, че това не само не ми пречи, а и много ми допада. Bloodbound не "крадат", а изключително интелигентно показват уважение към групите, които са ги вдъхновили да направят тази прекрасна пауър метъл творба. Точно вчера пък се разхождах и си мислех как на сайта няма нито една 10-ка за 2016-а (ако не се лъжа) и как подобна оценка може да се сложи на абсолютно брилянтен албум, затова се замислих дали "War of Dragons" не я заслужава. Все пак не се самоубедих да я дам, колкото и да се изкушавах след близо 20 слушания на албума в последните две седмици. Наличието на 1-2 малко по-слаби композиции и няколкото прекалено явни прилики с други групи ме спряха от това да дам максимална оценка, но не и от това да ви кажа, че това е един от най-добрите пауър метъл албуми в последните години и че точно така трябва да звучи един истински добър албум в жанра. Bloodbound са станали зверски добри и е време да им се обърне много сериозно внимание като фактор на световната пауър метъл сцена.


+ + + + +
Урок по пауър метъл, с високи обороти, химноподобни припеви и куп великолепни мелодии.
Патрик Йохансон (Patrik J Selleby) е зверски добър вокалист и го доказва многократно тук.

75% от песните в албума спокойно биха могли да излязат като хитови сингли.


- - - - -
Макар повечето влияния от други банди да са супер, на места може би идват малко в повече.
1-2 не чак толкова силни композиции.
 
IF YOU LIKE
Sabaton, Helloween, Freedom Call, Hammerfall, Dream Evil, Dragonforce и др.

Автор: Testset
[9/10]

Categories: , , , , , , , , , ,

1 Response for the "Bloodbound - War of Dragons"

  1. Анонимен says:

    Чудесно ревю на прекрасен албум! На мен пък най ми напомниха на Sonata Arctica.