TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Crematory - Oblivion

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, март 15, 2018 0 коментара

ЖАНР: Industrial/Gothic Metal
ОТ/Д: Германия | 13.04.2018
ЛЕЙБЪЛ: SPV
ОТНЕМА: ~54 минути

Crematory много се изложиха с един много сърдит пост във Facebook, в който обвиниха феновете си за това, че ги мързи да ходят на концерти и не си купуват физически копия на албумите им, а разчитат само на дигитални платформи, от които почти никакви средства не стигат до групата. В същия пост заплашиха и че ще си отменят турнето и ще се разпаднат, ако предварителните продажби на билети не се вдигнат драстично.

Доста тъп ход, пичове.

На мен ми е дори още по-странно, защото броени дни преди да си получа промото, си мислех именно за Crematory и това как издават все добри албуми, пък така и някак не ги "усещам" на небосклона, не се случва нищо особено покрай тях, няма новини, феновете сякаш не ги жадуват, а по-скоро са ги приели за даденост. Буквално ми беше тъжно за групата и се чудех дали просто не са си останали в 90-те и... този пост май успя да ми докаже точно това. Добрата новина обаче е, че колкото и 90-арски да мислят Crematory (щем не щем, дигиталната консумация на музика отдавна не е бъдеще, а настояще), правят музика на много съвременно ниво и "Oblivion" определено е добър албум, който, уви, вероятно ще бъде смазан от критиката именно заради тъпите коментари към феновете - нещо, което нито една група не трябва да си позволява да прави.

Албумът започва с кратко интро и пълна ударна мощ в същинския отварящ трак "Salvation". Признавам, видеото ме кринджва адски много, защото тази група все повече изглежда визуално така, сякаш някой е събрал баща ти, чичо ти Пламен, леля ти Стефка и кварталните им другари на по чашка бай Никодим и Гиби Кошницата в една кичозна стая и им е казал "Я покажете сега как правят метълите!". Видеото и сръдливите коментари на феновете настрана - тракът е семпъл, но силен и доста разкуфяващ. Следващите "Ghost of the Past" и "Until the Dawn" свалят темпото до средно и имат готини, но и леко изтъркан като 90-арски маратонки припеви, но чак като стигнем "Revenge Is Mine" си идваме наистина на думата. Пианото и чистите вокали играят водеща роля в куплетите, а китарите и екстремните вокали - в припева, като така създават една своеобразна игра на хоцанка (дано още някой я нарича така) между призната болка и надъхване.

"Wrong Side" и "Stay With Me" пълнят време в средата, за да се стигне до следващия заслужаващ по-сериозно внимание трак "For All of Us", където агресивен риф и оркестрации дават път на един адски мелодичен припев. "Immortal" идва с малко по-електронно звучене и също е сред добрите песни в "Oblivion", чиято заглавна песен също носи повече индъстриъл звук, но и повече дистопичен мрак. "Cemetery Stillness" и "Blessed" пък щяха да са наистина хубави, ако не се проваляха така с изтъркано скучните си припеви и не служеха просто за пълнежи преди финалния трак "Demon Inside". Парчето започва с наперен риф, сякаш излязъл от 90-арски пауър метъл албум, но за пореден път липсва силата на припева, която Crematory очевидно са изпуснали на мраморния под някъде след заглавния трак.

Не знам дали ще съм малцинство в случая, но съчувствам на Crematory и съм сигурен, че за да стигнат изобщо до изказването на тъпите коментари срещу феновете, предварително е имало натрупване на доста фрустрация и усещане, че феновете са ги забравили и изоставили (оттам, вероятно, е и името на албума). Групата наистина издава готини албуми напоследък и сякаш не получава заслужените адмирации за това, което рано или късно явно е почнало доста да ги гложди, че да се стигне до тая простотия. Уви, нищо чудно това да бъде и краят на групата, тъй като така става като обидиш феновете си. Не може да обиждаш някого и да го караш да си купува албумите ти, докато му вменяваш вина за несполуките си. Просто времената се смениха бе, хора. А на метъл сцената, точно както е и в живота, трябва да се адаптираш по един или друг начин. Не всеки може да си позволи да прави един и същи албум с една и съща песен 40 години като AC/DC и не всеки е култов като Maiden и Metallica. Затова, както в медиите не можеш да обвиниш читателите си, че не си купуват твоя вестника ти на хартиен носител, така не можеш да обвиниш и феновете си, че вече не купуват музика на физически носител. Така де, клиентът може да не е винаги прав, но... в случая е.


+ + + + +
Много хубава и изчистена продукция с добър звук.
Куп разкуфяващи композиции с мелодични припеви.
Тежки китари, готини клавишни, успешно добавени оркестрации.

- - - - -
Няколко очевидни "пълнежи".
Тук-там добри песни биват прецаквани от изтъркани, скучни припеви.
Малоумните обвинения към феновете не влияят на тази оценка, но...
... нищо чудно това да е последният албум на Crematory.

IF YOU LIKE
Darkseed, Gothminister, Eisheilig, Amorphis, Paradise Lost и др.

Автор: Testset
[7/10]
 


0 Response for the "Crematory - Oblivion"