TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Judas Priest - Firepower

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, март 01, 2018 6 коментара

ЖАНР: Heavy Metal
ОТ/Д: Англия | 09.03.2018
ЛЕЙБЪЛ: Sony Music
ОТНЕМА: ~59 минути

Признавам, че бях изгубил вяра, че Judas Priest още го могат. Не че съм се съмнявал във вокалните способности на Роб Халфорд (няма как, неслучайно го смятат за метъл бог) и не че бях чак толкова съсипан след напускането на К.К. Даунинг, но след странничкия "Nostradamus" и съсипания от ужасна продукция, вехти рифове и очевидна липса на хъс "Redeemer of Souls", просто не вярвах, че тая група още го може. Но "Firepower" идва, за да покаже, че дълбоко съм грешал.

Чудя се откъде да започна, тъй като всичко във "Firepower" е по-добро от "Redeemer of Souls" (и не само). Веднага си проличава значително по-добрата продукция, която хем звучи изчистено и модерно, хем с ранно 90-арски привкус. Композициите пък, особено в началото на албума, звучат така, сякаш Judas са се върнали 30 години назад във времето. Рифовете са им най-силните от... не помня вече и аз кога насам и това си личи още в отварящата на висока скорост "Firepower", която е и може би най-добрата песен в албума със своя почти траш привкус. "Lightning Strike" има същата дължина, като леко сваля темпото, което обаче остава достатъчно бързо и разкуфяващо, най-вече благодарение на запомнящия се припев, а "Evil Never Dies" слиза до средно темпо, без обаче да губи натрупаната дотук инерция. Песента редува по-рокаджийски и мелодични моменти с мрачни куплети и припев, като накрая дава път на химноподобния сингъл "Never the Heroes".

Някъде тук приятният първоначален екстаз започва да поотминава, но "Necromancer" не пуска юздите и е поредният трак, срещу който няма как да се каже лоша дума. По-бавничката, но епична и мрачна "Children of the Sun" пък ми напомня повече за песен на Accept, но това никак не ѝ пречи да има един от най-яките припеви в този албум. "Rising From Ruins" и "Spectre" запазват епичния тон, като до края в подобно (и по-бавно) средно темпо се включват по-трудно запомнящите се и не чак толкова впечатляващи "Traitors Gate", леко протяжната "Lone Wolf" и 6-минутната балада "Sea of Red". С бъдещ концертен потенциал се откроява кратичката "No Surrender", а със скоростен hard & heavy дух се опитва да ни запали "Flame Thrower".

След като оставих първоначалния екстаз да ме пусне ден-два, изслушах "Firepower" още няколко пъти и започнаха да ми се избистрят не само фаворитите, но и грешните (не че аз съм тоя, дето да каже на Judas, че грешат, но... образно казано) стъпки в албума. Основната такава, че файър пауърът се губи постепенно с почти всяка изминала песен. Темпото почти постоянно спада след няколкото скоростни удара в началото, но дори това да не е чак такъв проблем, спадът в креативността също се усеща някъде след "Rising From Ruins" (леле тоя риф в началото как ми напомня за Hammerfall, луд ли съм или?). Не че песните след нея са лоши, но разликата с първата половина на албума е осезаема. Затова ще се разгранича от повече колеги в световен мащаб, които дава на този албум по-високи оценки, отколкото някога са давани на "Painkiller". Но не ги виня - мисля, че писането под влияние на първоначален екстаз си казва думата, макар че и след като малко отмине, "Firepower" остава най-добрия албум на Judas от "Painkiller" насам. Да, казах го.


+ + + + +
Най-добрият албум на Judas Priest от "Painkiller" насам.
Значително подобрена продукция, носеща ранно 90-арски дух със съвременно звучене. 
Парчета със скорост, епичност, тежест, атмосфера, мелодия - каквото си изберете.
Близо час нов материал от едни от най-големите легенди в хеви метъла.
 
- - - - -
Темпото спада постепенно през повечето време и оставаме само с един наистина бърз трак.
След средата на албума лека-полека се губи енергията и оригиналността на началото.

IF YOU LIKE
Accept, Iron Maiden, Saxon, Dio, Manowar, Riot V, Hammerfall и др.

Автор: BGMario
[7.5/10]
 


Categories: , , , , , , , , ,

6 Response for the "Judas Priest - Firepower"

  1. Анонимен says:

    BG MArio... тук се иска да запазя добрия тон... та ще те попитам: Ти какво написа капацетет? Какви музикални награди и успехи имаш, че ще оценяваш.
    Ще кажа само, че Judas не са ми любимата група. Други са любимите ми групи.
    Но да дадеш 7,5 на този шедьовър - малоумно!
    За първи път чета рецензии в този сайт. И ще е за последен! :)
    Спях да ги чета и в Werock...

  2. Спешно ще питаме колегите от WeRock как са се справили с твоята загуба, че човек колкото и да е капацЕтет, има нужда от емоцЕонална подкрепа в такива тежки мигове.

  3. Анонимен says:

    Момчета много добре се справяте.Не обръщайте внимание на подобни коментари.Кой друг освен ние слушателите ще даде мнение за качеството на даден албум.От 35г слушам тази музика и в голяма част от случаите съм съгласен с ревютата ви.

  4. Анонимен says:

    Брей ....
    Много ми помагат вашите ревюта .
    Каквото сте оплюли се ми е харесало.
    Явно сте пубери дето слушат педераски бандички.
    Аз съм от по-старата генерация.
    Но , не се отказвайте все пак се орентирам от вас какво да не купувам.
    И да - аз давам пари за музика за разлика от вас лигльовци.
    Бачо Ви Цецо.

  5. Анонимен says:

    Страхотно ревю, много точно отговаря на моето мнение за албума. Благодаря ви.

  6. Анонимен says:

    Бях престанал да чета тук и явно ще го направя наистина...
    Албумът е наистина бисер и досега не съм чул друга оценка,освен Страхотно!!!
    Да пишеш ревю и да не споменеш Guardians - увертюра към Величествената и (поне за мен!) абсолютен хит на албума - Rising From Ruins,както и самата нея - е толкова нелепо, колкото и поставената оценка!...