TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

[OUTSIDE!] Auri - Auri

Posted by Today's Metal Crew On неделя, март 11, 2018 0 коментара

ЖАНР: Folk Rock
ОТ/Д: Финландия | 23.03.2018
ЛЕЙБЪЛ: Nuclear Blast
ОТНЕМА: ~56 минути

Да започнем с това, че макар Auri да е проект на Туомас (и Трой) от Nightwish, музиката в него не е метъл и не е редно някой да очаква нещо такова и да прави излишни сравнения с Nightwish. Казаха го и музикантите, казваме го и ние, просто ей така, за всеки случай. Виж, сравнения с онзи странен албум за Скрудж Макдък са по-приемливи, макар той да беше по-скоро инструментален. Още повече сравнения можем да направим и с някога подкрепяната от Туомас изцяло дамска група Indica.

Auri съчетава спокойствието на акустичния неофолк с изяществото и епичността на оркестрациите, което е рядка, контрастна и малко странна (в добрия смисъл) комбинация. Албумът започва със сингъла "The Space Between", която звучи малко като песен на Nightwish, само че без тежките китари (или с други думи - като Indica) и определено не бих казал, че е показателна за всичко, случващо се в тези 56 минути. "I Hope Your World is Kind" е съвсем друга работа и наистина показва тази комбинация от епичност и минималистичност, за която говорех в началото на абзаца. Гласът на вокалистката Йохана пък блести с пълна сила в по-тихите моменти и заразява със спокойствие. В следващата "Skeleton Tree" обаче се разчита предимно на инструментал, а гласът ѝ минава през ненужни ефекти, което леко разваля чара на готината фолк мелодия.

Трой Донъкли също се обажда по някое време в акустичната и сърцеразтапяща "Desert Flower", но по-красиво от "Night 13" трудно може да стане. "The Name of the Wind" пък блести с артистичност и макар Йохана да пее през цялото време, песента реално няма текст, което я прави дори още по-арт. На същия принцип, но с изненадващо много мрак, залага и "Savant". Мракът се задържа и в 7-минутната "Underthing Solstice", на която бих посмял да ви уверя, че ще настръхнете, особено щом доближите 5-ата минута. Майко мила, този момент е най-доброто нещо в този албум, просто го чуйте!

Всичко завършва с "Them Thar Chanterelles" - още един трак, в който има пеене, но няма текст, като някъде в средата се включват и доста ирландски елементи, които Туомас очевидно обича. Така обаче и не можах да намеря добри думи за "See" и "Aphrodite Rising", които звучат като сладникави, средняшки песнички на второстепенни герои от анимация на Дисни. Въпреки това не мога да скрия, че "Auri" ме изненада многократно и задържа интереса ми достатъчно дълго и с достатъчна сила, за да могат тези 56 минути да се изнижат почти неусетно. Красивите мелодии, спокойствието, композиционните умения на Туомас, гласът на Йоханна и способността на Трой Донъкли да извади най-доброто от де що фолк инструмент му попадне, доказват, че Auri е нещо повече от "пълнежен проект" и че в него е вложено истинско желание и страст. И много си личи.

+ + + + +
Музика, съчетаваща спокойствието на акустичния неофолк и епичността на оркестрациите.
Туомас Холопайнен и Трой Донъкли определено са як композиционен тандем.
Вокалистката Йоахана Куркела има красив и много успокояващ глас.

- - - - -
Някои песни просто са твърде "Дисни".
Тук-там се усещат и няколко грама претенцийка в повече, но им е простено де.

IF YOU LIKE
Nightwish, Indica, Tuomas Holopainen, Madness of Crowds и др.

Автор: [OUTSIDE!]
[N/A]
 


Categories: , , , , , , , , , ,

0 Response for the "[OUTSIDE!] Auri - Auri"